57 de gânduri despre “Astazi, la Antena 3 – ora 20.30, la emisiunea „Subiectiv”

  1. @ Cris
    +Cuvântul mişto, revendicat de ţigani, derivă, după [Victor] Eftimiu, de la sintagma nemţească “mit stock”, adică “cu baston”, ceea ce înseamnă cineva de condiţie bună. Un tip cu baston e un tip mişto!+ Vezi Radu Beligan – Note de insomniac – Despre Victor Eftimiu

  2. Fanarihotule

    bine ca econocmia Greciei nu are probleme … si ca bancile grecesti sunt solide …

  3. Aramis,

    twice wrong touch ,twice all gone ashtry! th4 succint:
    Nastrunicie inseamna un articol excelent mai detaliat decit a lui AN , mai bun pentru ageamii, dar lipsit de subastanta succinta a lui AN mai mult imbalsamat cu un nepotrivit remember al secolului XVIII,XIX.

    Diferentele de care vorbesti dumneata sunt percepute eronat. Partea aparent nedezvoltata sa fie poate aceea agricola ,care ocupa peste 25% din forta de munca a Turciei o forta de munca platita cu salarii minime pe economie de valori cuprinse intre salariile croatilor si polonezilor?

    Cum poate o tara sa fie categorisita cu o economie balon cu o ramura agricultura ultraperformanta, cu un turism mai primitor decit cel francez,italian ,spaniol si grec?
    40% din pamantul Turciei este arabil!
    „Turcia e al 7-lea mare producător mondial de legume-fructe[1]. Producția anuală de legume-fructe a Turciei e de 47 milioane tone[1”].

    „Statul turc este cel mai mare producător mondial de cireșe, caise, smochine, rodii, gutui și rodii, e al doilea mare producător mondial de pepeni verzi, pepeni galbeni, vișine, castraveți și năut, al treilea mare producător din lume de roșii, vinete, ardei gras, linte și fistic, și al patrulea mare producător de căpșune, ceapă și măsline[„.

    Faptul ca economia Turciei este performanta si nu balon sunt relitatile ultimilor ani ,recesiunile din America si Europa nu au afectat economia Turciei!

    Politica dl. Erdogan ar putea transforma Turcia intr-un rai rezervat numai islamistilor , chestia cu alcolul numai pina la o anumita ora….ii va afecta in primul rand pe „rafinatii” turisti germani ,si rusi mari spagatori de alcol atunci cind nu sunt in tara lor de bastina,ultimii pe oriunde.

    O chestie despre o ramura a industriei turce , la o mare anuala „fiesta” a armatorilor din lume o elita de care vorbeati , i-a facut pe romani sa le inghete transppiratia pe sira spinarii!
    Acesta a explicat partii romane ,prezenta cu oferta de reparatii a santierelor romanesti din Marea Neagra , ca doar din bun simt , uite ca exista si asa ceva in lume nu inchide poarta total santierelor bulgaresti si romanesti, si a explicat cam ce fac santierele lui ca atraga clienti ,eviting dampingul chestie catastrofala pentru economia noastra. noastra ! Cunosteti ca un santier naval turk rezista economic cu preturi de l/2 la reparatii pentru marile nave ale lumii fata de oferta romaneasca si bulgara? Aveti idee de ce ofera turcii in economia lor de balon in aceasta directie?

    Dl. Halarescu,

    Militantii kurzi sunt insasi populatia de la copilul intarcat la tanarul student , cu baza ,cei 15 milioane in Turcia!

  4. @Vasile

    Uite un articol bine documentat (in germana, se poate traduce pe Google), care pare sa confirme afirmatiile lui Aramis:

    http://www.heise.de/tp/artikel/39/39276/1.html

    Spicuiesc doar cateva idei:

    – economia turca s-a dezvoltat pe datorie (ca si in SUA sau in sudul UE), datoriile private crescand uneori cu cu 30-40% pe an!

    – Turcia are in continuare unul dintre cele mai scazute grade de ocupare a fortei de munca cu femei

    – Intre 2011 si 2012 rata inflatiei a crescut de la 4% la 11%

    – Economiile populatiei au scazut din 1999 de la 25% la 15% in timp ce datoriile s-au dublat

    – Turcia necesita o finantare externa in valoare de 25% din PIB

    – O mare parte din sumele din bilant sunt date livrarile de aur facute Iranului, ceea ce cu greu poate fi trecut la capitolul „economie performanta”.

    Unde Turcia pare sa stea mai bine, e sectorul bancar care are rezerve mari si foarte putine credite neperformante. Totusi se estimeaza ca exista multe bule speculative si investitii-ruina.

  5. @blogideologic:
    Cine se bagă în etimologie trebuie să aibă grijă să nu cadă în fantezie. Lingviștii de seamă se feresc să fantazeze pe marginea originii unui cuvânt.

  6. Draghi,

    Prostii , sa exporti 67 milioane de tone legume si fructe , sa fi prima tara din lume in multe domenii , ar fi cam tot ceace ar trebui sa intelegi dumneata si altii care mai bajbiie , sau pur si simplu nu vede la fata locului turcii muncind.

    Cam tot fierul vechi din Romania, cantitati uriase si din tarile riverane se topeste la turci asa printre altele , Europa,America si 1/2 din Asia importa textile de la turci, , armatorii turci au o „noiua flota comerciala uriasa ………..
    si printre altele dupa norvegieni turcii isi construiesc singuri de ani buni cele mai moderne distrugatoare usoare din lume, o nava care s-ar juca cu o flota intreaga de distrugatoare mana doua de la englezi…..eu puneam o intrebare,la care vad ca nimeni nu a raspuns…pentru ca eu mai stiu si altele pe care googler nu le stie!

    Aramis de fapt spune cam aceleasi lucruri , dar curios poate din patetism sau patriotism local sau poare asa la invatat guvernanta nascuta in timpul pacii lui Titus, de la Kuciuc-kainargii,pe la 1780 ca Turcia este copilul bolnav al Europei, sau ca economia Turciei ar fi un balon , este asa cum am spus o nastrusnicie.
    Cind SUA care da lumii peste 60% din produsul global, cade alaturi de Europa, iar turcii legati de dolari si euro nu se clatina asa ce inseamna
    Draghi domnule?
    Hai sa mai fim si logici, investitiile balon ar putea consta in cel mai frumos litoral , vorbim de infrastructura, pe care un turism adevarat il poate oferii lumii!
    Eu termin tot cu o intrebare , dumneavoastra si altii de cite ori ati calatorit,, in afara de Istanbul prin Turcia umflata economic ca un balon, cum v-ati simtit domnilor, ca in rai nu-i asa un rai turcesc mai plauzibil si adevarat decit raiul european!?

Lasă un răspuns