„Maestrul și Margareta”

 

Am recitit, în ultimele zile, cartea lui Mikhail Bulgakov – o carte pe care am iubit-o în tinerețe, fără să știu, prea bine de ce . Îmi plăcuse excentricitatea, umorul.

Recitind-o, am înțeles, mai profund, poveștile din poveste, suprapunerile de planuri, absurdul din care rezulta umorul de suprafață.

Vasili Mitrokhin scria în relatările sale, că Bulgakov lucrase la cartea lui mai mult de 10 ani (manuscrisul a fost finalizat în 1940) iar publicarea ei s-a realizat după mai mult de două decenii și, desigur, după moartea autorului.

Probabil că mulți ați citit „Maestrul și Margareta”. Nici nu aș încerca să fac un „rezumat” al cărții. Fiecare a avut, probabil, propria sa lectură a textului. Totuși, vă voi spune că mie mi-a plăcut în mod deosebit trecerea permanentă de la „procesul-spectacol”, de la Ierusalim, regizat de „cel de-al  cincilea procuror al iudeii, Pilat din Pont” la anchetele pline de absurd, de la Moscova, din perioada stalinistă.

Stilul, apoi, este fascinant – aparent naiv, uneori romantic. Iată un exemplu:

„Și în cele din urmă, Woland zbura și el având înfățișarea adevărată, Margareta nu putea spune din ce era făcut frâul calului său și credea că era posibil să fie vorba de niște lanțuri lunare, și calul însuși era numai o stană de întuneric, și coama acestui cal era un nor, iar pintenii călărețului – pete albe de stele”.

Mi s-a părut interesant și dialogul dintre Pilat și șeful serviciilor sale secrete. Pilat îl întrebă ce a spus Isus pe cruce, înainte să moară, a încercat oare să predice ceva?

„-Nu hegeman, de data asta nu a fost prea vorbăreț. Singurul lucru pe care l-a spus a fost că, printre păcatele omenești, unul dintre cele mai importante este lașitatea„.

Am uitat să vă spun cine mi-a trimis cartea. Aya – căruia îi mulțumesc, cu aceleași, vechi sentimente de prietenie.

46 de gânduri despre “„Maestrul și Margareta”

  1. OK, problema este ca in lumea reala nu se poate supravietui fara lasitate, ba chiar aceasta este o constanta mereu prezenta a caracterului omenesc si trebuie intotdeauna luata in calcul, in orice calcul, ca atare. Alternativa ar fi deci abandonarea lasitatii si implicit acceptarea pedepsei, ori aici intervine reflexul de conservare a speciei care-i milenar, nu poate fi schimbat decat daca educi si apoi antrenezi eroi, ii pui sa jure, ii constrangi in felurite chipuri, ii faci dependenti… e si asta o arta… mai precis o vocatie…

    Repet insa, lasitatea este ceva sigur, eroismul insa este ceva spontan!

    Omul poate cauta raspunsul din carti, urmand canoanele acceptate ale intelectualismului, si nu stim cate din ele reprezinta manipulare, sau se poate instrui din realitate, formandu-si masura lucrurilor si atitudinea, aceasta fiind situatia cea mai buna, cea mai folositoare si productiva.

    Ma tem ca multe carti ar trebui duse la muzeu… 99% reprezinta bagaj inutil de cunostinte ce genereaza erori pe care apoi le tot alimenteaza!
    Intrebati-va: cat din ceea ce am citit mi-a folosit efectiv in viata? Si cat din ceea ce am trait, sau am vazut ca au trait altii? Ideea e ca lectura te transforma, dar sigur in bine? Si apoi gata sa evoluezi doar in acest plan ireal? Spiritul practic reprezinta viitorul si este ultima si singura sansa, restul duce la faliment.

    De exemplu haideti sa vorbim despre programul PPE al lui Emil Boc derulat in prezent cu religiozitate de catre USL, nu despre bazaconii… Daca-l acceptam, ati vazut ce spune Isus…

  2. Intamplator am citit si eu cartea! Trecerea rapida de la un tablou la altul in dimensiuni de spatiu si timp diferite m a fascinat! Nu am inteles o prea bine…..Si cred ca as face bine sa o recitesc! Mi ati dat o idee buna!
    Cu respect,
    Ireene.

  3. Buna Excelenta!

    Mare adevar! Cel mai mare pacat este lasitatea!!! Sa fi las,sa nu restitui in mod corect libertatea omului nici macar la cerere,denota o lasitate de neiertat!
    Sa nu restitui dreptul omului dupa ce recunosti ca, sistemul comunist a fost CRIMINAL!
    La liberte $xcelenta, LA LIBERTE !!!

  4. Este probabil cel mai bun scriitor al secolului X, iar cartea sa de referinta Maestrul si Margareta este oglinda sufletului omenesc in diferitele ipostaze pe care le are.

  5. Lasitatea, da este un pacat care trebuie inclus pe lista pacatelor omenesti, poate cel mai important pacat.

    Totusi ce este lasitatea?

    Din ce se naste?
    Cum apare?

    Cum se poate combate aceasta lasitate????

    Cred ca lasitatea se naste din frica ca nu cumva ceea ce i se intampla semenului tau, nu care cumva sa ti se intample si tie….

    Dar daca din aceasta lasitate se nasc premizele aparitiei posibilitatii ca si tie sa ti se intample acelasi lucru de care practic…fugi…….

    Dar daca esti sigur ca ti se va intampla si tie aceeasi nenorocire ca si semenului tau?

    Mai are rost lasitatea???

    Dar apare frica, cum combati frica care la randul ei da natere lasitatii????

    Aparent este un cerc vicios care nu se poate rupe decat prin educatie si antrenament. Aici mai intervine si…vocatia amintita de catre colegul Doru Coarna.

    Totusi cum faceau spartanii din Sparta?

    Spartanii isi antrenau luptatorii de mici cu greutatile vietii pe principiul francez al Legiunii Straine:
    Marche ou creve…adica marsaluiesti sau crapi….este foarte simplu……

    Copiii Spartei erau selectionati de mici, de la nastere, cei fara defecte fizice erau considerati buni de luptatori si pastrati…..

    Acesti copii erau mai departe selectionati in cursul vietii prin incercari deosebit de grele astfel incat caracterul lor sa se caleasca, tot la fel cum se bate si se caleste fierul ales din Tomahagane, fier care va deveni otel, otel care va servi la constructia unei sabii de samurai…..

    La fel este si cu caracterul omului.

    Un copil crescut de mic inj huzur, fara a fi niciodata pus la incercare sau pus in pozitia de a lupta pentru dreptul sau, va fi un copil moale si maleabil la fel ca minereul din Tomahagane, care nu a fost supus batailor fierarului si nici caldurii focului….

    Un copil invatat de mic cu greutatile vietii NU va ceda in fata acestor greutati, va incerca sa gaseasca iesirea din ele, iar daca nu va gasi iesirea…isi va crea singur o iesire convenabila…..fara a ceda psihic, datorita incercarilor prin care a trecut deja.

    Sunt multe lucruri de spus aici…..poate colegii nostri de blog mai pot adauga cateva cuvinte?

  6. Dilema dreptei, intr-un articol din presa alternativa germana:

    „Dreapta traditionala avea ca obiectiv suprem in politica „Patria mama”, si intretinea de regula legaturi stranse cu elita economica capitalista. Aceasta insa nu mai actioneaza in ziua de azi in spirit national. Astfel cei care se considera „de dreapta” au de luptat cu o contradictie intrinseca: sa sustina interesele multinationalelor sau pe cele nationale?”

  7. Doru Coarna
    Desigur, lectura de benzi desenate, sau , Kama Sutra, într-adevăr, ne pot antrena pe aripile imaginarului, dar, pot contribui şi la dezvoltarea spiritului practic, fără de care viitorul nu mai este posibil, decât, in vitro.
    😉

  8. Foarte buna replica data de Crin Antonescu domnului Dragnea.
    L-am atentionat si pe domnul Ponta ca Liviu Dragnea este un ins sters si nesigur, pe care, deseori, il ia gura pe dinainte.
    Ce-i cu dumneata, domnule Dragnea ? Esti cumva santajabil si nu stim noi ?
    Te au procurorii cu ceva la mana, din perioada Referendumului ?
    Sper , din toata inima, sa nu fie asa.
    Dar daca PSD va participa la discursul sustinut maine în Parlamentul României de măscăriciul ilegitim de la Cotroceni , înseamnă, două lucruri:
    -măscăriciul a învins;
    -PSD este veriga slabă din USL, căruia, i-am dat votul CA ÎNTREG !
    Aşa cum au făcut-o majoritatea celor care au votat în decembrie 2012 !

  9. Lasitatea si tradarea sunt cele mai urate trasaturi ale fiintei umane ! Si din aceste motive a ajuns tara asta in situatia in care este…
    Ca sa faci cu un POPOR ceea ce face Basescu , trebuie sa ai si cu cine!!! Daca Basescu era presedintele Greciei sau Frantei sau etc. si facea doar 5% din ceea ce si-a permis cu romanii , era demult cu ” margareta ” in gura ! Ca sa va prefatez oarecum…
    Iubesc ENORM tara asta dar nu pot sa nu observ mizeria morala , suficienta ,prostia , lasitatea , etc. in care ne complacem .

  10. Am vazut ieri la ProTV un reportaj despre CFR Marfa , despre erorile de management ale mai multor ministrii de-a lungul anilor . Era vorba despre SUTE DE MILIOANE de Euro !!!
    N-am putut sa nu remarc RELAXAREA unor personaje precum Miron Mitrea si Ludovic Orban ( restul ministrilor au REFUZAT sa fie filmati : Boagiu , Dobre si Bashinescu !)care au facut erori de management uriase si care au dus la falimentul acestei companii !
    Acesti domni au cumparat vagoane de tren (de zeci de milioane de Euro!)care nu puteau fi folosite pe calea ferata din Romania. Au mai luat si credite de 120 mil Euro care au fost tocati in tot felul de proiecte FANTEZISTE si care n-au mai putut fi returnati !
    Au condamnat o companie nationala prospera , la faliment ! Si vorbeau atat de RELAXATI despre sute de milioane de euro care s-au pierdut!
    Nu ma intereseaza aspectele legale ale problemei , dar ma doare cand stiu ca an de an sunt crescute impozitele si taxele pentru ca astfel de indivizi sinistrii sa toace miliarde de euro !!!
    Eu la firma la care lucrez ma gandesc de 2 ori si cand cumpar un top de hartie !!! Si ma duc in 2-3 locuri ca sa cumpar cu 1 leu mai ieftin !
    Este dizgratios si INACCEPTABIL ca astfel e oameni iresponsabili sa se ocupe de astfel de companii !

  11. MAI DRAGII MEI VECINI DE BLOG , CONSTAT , CU MARE BUCURIE , CA MULTI DINTRE VOI , TRAITI SI VA HRANITI DIN CARTI ! BRAVO !
    SUNTETI NISTE OAMENI FERICITI !

    EU AM OCUPATII MAI PUTIN INTELECTUALE , DAR UN PIC MAI APLICATE LA GREUTATILE VIETII COTIDIENE , LA MUNCA IN ZADAR DE A PARTICIPA LA LICITATII TRUCATE SI FURATE DE BANDITII LIBERI , CARE-TI RAD IN NAS , , LA FRUSTRARILE IN LEGATURA CU JAVRELE LASHE SI PERVERSE , CARE AU INCA ” O ANUMITA PUTERE ” IN A NE UMILI ZILNIC , PE NEPUTINCIOSII DE 7 400 000 VOTANTI PATRIOTI , FIIND INSA CONDAMNATI SA „COABITAM” CU DUSMANUL POPORULUI SI AL TARII , CA ASA VREA PONTA , FARA NICI O ALTA EXPLICATIE ( POATE IL ATENTIONEAZA CINEVA SI-I ZICE DE PRIETENUL LUI , FRANCOIS HOLLANDE , CARE A CASTIGAT CU 60% , IAR ASTAZI , DUPA ULTIMUL SONDAJ ESTE LA SUB 35% – MARE ATENTIE , AZI ESTI SUS , MAINE JOS !!!!!!!!!!!!!!!! )

    BAI , VICTOR PONTA , POPULARITATEA SA GASTIGA EXTRAODRINAR DE GREU , DAR SE PIERDE SI „MAI EXTRAORDINAR” DE REPEDE !

    Hollande’s popularity is sinking as unemployment is rising. A poll by Ifop released Tuesday showed just 35 percent of respondents support him, with approval eroding especially sharply among working class voters and young people.
    France’s toughest unions are protesting a landmark plan to loosen the country’s famously rigid labor rules, calling it a betrayal by Socialist President Francois Hollande .

    EU CAND SUNT NERVOS SI FRUSTRAT , IES LA DEMONSTRATII , NU CITESC CARTI . DACA CITESC CEVA , SUNT NUMAI RUBRICILE ZIARELOR LA ” DECESE , INMORMANTARI SI PARASTASE ”
    NUMAI ASA MA MAI INDUIOSEZ UN PIC , SI-MI ZIC CA SUNT MAI NOROCOS DECAT RAPOSATII LISTATI CU SMERENIE DE FAMILIILE INDURERATE !
    SI UITE ASA , PESTE ” CATIVA” ANI , O SA CITEASCA ALT NERVOS SI FRUSTRAT DESPRE MINE CA ” M-AM DUS ” SI O SA SE INDUIOSEZE SI EL , ETC ,ETC . ASTA-I MERSUL VIETII , IN CICLURI , CU TOATE BUNELE SI RELELE AFERENTE , SI PE CARE , CU TOATE CARTILE DIN LUME , NU LE POTI SCHIMBA , CI NUMAI IN A LE CONSTATA , SI-ATAT !

    HAI , LA TREABA , CA S-AU FURAT CAM MULTE !

  12. @ cata,

    ai dreptate, e cu doi „i”. Dar as putea intreba de ce e corect asa? E cineva pe aici care a facut in urma cu vreun an o intreaga teorie, deosebind ca Isus e pe romaneste, ca acelasi nume pe evreieste se scrie cu Ii, ca la fel altundeva Je, si tot asa… Ma rog, important este ca ne toti seama ca vorbim despre aceeasi persoana! Deci depinde cine a scris cartea aia… dar aia ce-i, un fel de DEX al Bibliei? Caci daca DA, o vreau! Tare mult!

  13. @ ZeV,

    USL nu se va rupe indiferent ce-i va face Basescu, nu de alta dar singuri ii papa gaia, adica in inghite sistemul pe nemestecate, care in procese, care in santaje, care in sinecuri, care in contracte cu statul…

    Amuzant e ca Romania depinde de prietenia dintre Ponta si Antonescu si de increderea lor reciproca, desi nu vad ce chestii de mare importanta au facut cei doi parolisti in afara preluarii abuzive a mesajului Pietii, singura solutie gasita la acea ora de catre sistem pt a-si conserva pozitia suprema.

    Dar asta a insemnat totusi enorm, lumea a trecut la loc in fata televizorului… Apoi crezand ei ca-i bafta si ca-s priceputi, s-au hotarat sa muste mana care-i hranea si ce sa vezi, posesorul mainii a chemat directiunea circului invocand lipsa de respect a felinelor in chestiunea disciplinei, directiune care a impus dresajul dur, fara concesii cu privire la reducerea alocatiei de carne si la plimbarile prin parcul Schengen …

    Eu cred ca maine ar trebui sa stea toti in sala, respecta-ma sa te respect, daca tot coabiteaza de ochii UE… Iar daca lupta cum naiba o fac, pai Stefan cel Mare se ascundea in tufe cand se aliniau turcii? Adica de ce vor sta toti la tv, dar nu in sala? Poate Basescu va negocia lista cu viitorii parlamentari ce vor anchetati, poate ii reevalueaza, mai stii? Hahahaaa!

  14. Oare cum poti face o asemenea declaratie cand se stie clar ca exploatarea gazelor de sist distruge definitiv panza freatica si potentialul acvifer in zona vizata de catre exploatant…..

    Fota: Energia bazată pe gazele de şist, mult mai puţin poluantă decât cea pe cărbune

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/fota-energia-bazata-pe-gazele-de-sist-mult-mai-putin-poluanta-decat-cea-pe-carbune-179322.html

    Folosirea gazului neconvenţional este mult mai puţin poluantă decât ceea ce se utilizează la ora actuală, cum ar fi, de exemplu, cărbunele, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate.
    ––––––––––––-
    nota Roninjaune:

    Este roman acest Fota, doar ca idee……

  15. Fenechiu face invitații ”oficiale” pentru privatizarea CFR Marfă

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/179343.html

    În cadrul Consiliului Transport, Telecomunicaţii şi Energie – TTE, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a lansat invitaţii de participare la procesul de privatizarea a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” către toţi operatorii din ţările prezente la această reuniune.

    „Suntem în plin proces de privatizare a CFR Marfă şi invit toţi operatorii din ţările dumneavoastră să participe la acest proces. CFR Marfă are o cotă de piaţă de peste 60% şi deschidere spre Portul Constanţa, respectiv spre Marea Neagră”, a subliniat ministrul.

    CFR Marfă este o societate comercială la care statul român deţine 100 % din capitalul social, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi este, la ora actuală, cel mai mare operator de transport feroviar de marfă din România.

  16. În primul nostru proiect constituţional din secolul XIX, elaborat şi discutat intens de ideologii naţionalişti români între 1831 şi 1838, se cerea în mod expres o Lege a responsabilităţii ministeriale. Articolul acesta este inclus în noul proiect de Constituţie ? Dacă nu, atunci halal progres!

  17. Doru Coarna
    Cineva cu memoria scurtcurcuitata, daca v-ar citi, ar putea sa creada ca Romania facea parte din asazisul Schengen (la care Regatul Unit al Marii Britanii nu este parte) urmare a meritelor fostului partid de guvernamant condus de Basescu, dupa care, ca rezultat al indisciplinei poporului roman la vot, Romania a fost data afara din Schengen.
    Cei care mai citim, fara a neglija , evident, spiritul practic, stim cum stau de fapt lucrurile. 😉
    Vom intra in Schengen doar in stilul Poloniei..tara care s-a certat la cutite cu Merkel, dar, cu toate astea, a primit mai multi bani per capita (era sa spun de cal si/sau vita) decât Romania. 😉
    Prezenţa PSD, maine, in aula Parlamentului, denota, dupa parerea mea, ca social democratii s-au linistit…adica, s-au resemnat si vor sta în băncuţe exact ca o târlă de elevi silitori…în ascultarea magistrului. 😉
    …Desi, toata lumea poate anticipa cam ce va spune Basescu, chiar daca nu o face, de aceasta data, din garaj, sau din vreun studio TV.
    În fine, nu-i nici o problemă, eu oricum am anticipat cam ce va urma, considerând că o majoritate prea mare este mai mult o povară, decât un atu…mai ales, dacă cei care trag căruţa sunt şi sterili în acelaşi timp, ba mai mult, unul vrea hăis, iar celălalt, cea.
    😉
    Multi dintre colegi isi pun speranta că domnul Năstase va trage cu un singur deget coviltirul la deal. Să vedem…PSD-ul ăsta se dovedeşte, pe zi ce trece, prea mare.
    😉

  18. Exceptionala carte si ma bucur ca Aya v-a trimis-o. Eu nu v-am trimis nici o carte, dar imi imaginam ca o multime de importanti fruntasi pesedisti se vor repezi catre oficiile postale.

  19. @ Draghi Puterity

    In Romania , coloneii participa la Eurovision ! Si ridica ode basului…

    Vorba lui Mircea Badea : intr-o tara normala , un astfel de individ ( Robert Tuciurescu ) trebuia sa-ti spele masina in vreo spalatorie auto…

  20. Va asteptam sa se termine necazurile care vi le-a facut cea mai mare jigodie.Sa va ajute Dumnezeu ca maine sa deveniti un om liber pentru totdeauna.

  21. Mihail Bulgacov, Constantin Paustovski, Arcadie Gaidar, Ivan Antipovici Evremov (alias Ioan Antipa Ifrim), iar din secolul XIX cel puţin Nicolae Gogol şi Anton Cehov, erau toţi din NovoRossiia, adică din Romania Orientală nord-pontică. Prin pacea de la 1774 girată şi de Britania, Romania Orientală de la Caucaz până la Nistru era desfiinţată! Era astfel creată Rusia Meridională ori NovoRossiia. Mai peiorativ, “Sudul Potemkian al Rusiei”! Conotaţia negativă, frivolă, este prezentă. Istoria lui Karamzin, foarte frumos scrisă !, deşi este împănată cu hubris şi minciună, vrea să justifice pentru acea parte din intellighentsia rusă cu înclinaţie spre umanism, hulpava şi cruda creaţie geopolitică intitulată NovoRossiia ori Rusia Meridională pe teritoriul nord-pontic din vechea Romania Orientală (să nu uităm că peninsula Crimea, apoi zona riverană a Mării Azov, a fluviului Don inferior şi a rîului Kuban fuseseră romanizate înainte de a fi fost romanizată Dacia!). După anul 1774, ruinele antice din Chersonesul Tauric (peninsula Crimea) fuseseră botezate „Troia rusească”. Iar după ce însăilarea artificială de teritorii furate de la alţii, profitoarea pactului Ribbentrop-Molotov, vorbesc despre Ucraina, s-a desprins din URSS, aceleaşi ruine au fost rebotezate „Pompeiul ucrainean”. Minciuna construită de Occident despre Rusia iluministă ca „far al progresului” în Europa de Răsărit se chema ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon. Ea a fost preluată de istoricul şi omul de litere rus Nikolai Karamzin, care se credea „al doilea Gibbon.” Ce spunea Occidentul ? Deja Voltaire nega existenţa moldo-vlahilor neolatini! Astfel, ilustrissimul franţuz ne ştergea de pe faţa lumii, scriind în mod expres că „teritoriul vechii Dacii este acum populat de greci.” Voltaire a fost mult mai rău decât împăratul Nero ! Voltaire i-a asmuţit pe Gog şi Magog în spaţiul nord-pontic. Dar influenţa umanismului, a primului umanism, ori a „umanismului bizantin” aşa cum este numit acesta în Occident, rămânea în spaţiul arian nord-pontic din Romania Orientală. După o tendinţă ideologică inaugurată de Montesquieu şi Voltaire, occidentalii se feresc să spună Romania, preferă să-i pună eticheta iluministă Bysance. Umanismul acela de veche şi pură sorginte intelectualistă din Romania noastră, din Romania căreia îi aparţinem cultural prin ortodoxia continuă şi autentică, îşi pune chiar amprenta peste “melancolia rusă”! Care se naşte din tragedia greacă via umanismul din Romania Orientală nord-pontică. Acelaşi umanism îi influenţează deopotrivă în scrieri pe Alexandru Puşkin şi pe Costache Negruzzi.

  22. @Marian Nicolae martie 11, 2013 la 5:01pm ne dã o trimitere cum cã: „Folosirea gazului neconvenţional este mult mai puţin poluantă decât ceea ce se utilizează la ora actuală, cum ar fi, de exemplu, cărbunele, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate.
    Şi-uite-aşa, ne-o mai şi zice: „Gazul neconvenţional este relativ o noutate, iar populaţia este departe de a înţelege aceste aspecte.” – la care doar mã-ntreb cine-o fost de specialitate :wing:
    Orice combustibil, când arde, produce energie, dioxid de carbon şi apã – şi în raport cu acestea intervine efectul de serã (şi vaporii de apã dau efect de serã !). Funinginea produsã prin arderea parţialã a cãrbunilor şi cenuşa din sterilul mineral sunt rezolvabile şi rezolvate cu electrofiltre – aceste particulate sunt însã insolubile în apã, deci izolabile, în timp ce chimicalili pentru dislocarea gazului neconvenţional difuzeazã în toatã pânza freaticã : ce nu astãzi, mâine :mrgreen:
    ►Cu : „Va fi dificil să reindustrializăm România dacă nu oferim posibilitatea achiziţiei de gaz ieftin’, a spus Fota.” mai amintesc doritorilor de modificare a Constituţiei cã pentru bunurile proprietate publicã, bogãţii ale subsolului, încã nu se respectã inalienabilitatea dispusã de Constituţie [lucrarea “Excepţie de neconstituţionalitate” publicatã în revista Palatul de Justiţie Nr.11/2009, dezvoltatã la: http://matachevoicu.blogspot.com/ sub titlul:
    Proprietatea publicã – inalienabilã prin Constituţie, alienatã prin lege]; parodia de ”redevenţe” din Legea minelor nr.85/2003 şi Legea petrolului nr.238/2004, unele chiar revãzute, sunt la niveluri abia comparabile ratei dobânzii astfel că, decât asemenea ”concesionare”, am obţine mai mult doar prin închirierea respectivelor bunuri în perpetuitate, încasând în fiecare an dobânda – şi Statul ar fi rămas şi cu bunurile integrale în natură 💡

  23. @

    Adrian Nastase

    “MANUSCRISELE NU ARD”…

    …spunea Woland, dupa cate imi amintesc (si sigur imi amintesc bine!).

    Sunt fericita ca darul meu a fost atat de bine primit -de fapt, cum altfel? doar e vorba de “Maestrul si Margareta”!
    Am scotocit peste tot sa gasesc exemplarul “meu” (care, de obicei, imi sta in preajma – asa cum sta si “Faust”, asa cum stau Sonetele lui Shakespeare). Ca un facut, tocmai astazi “s-a ascuns”. Asa ca, imi ramane, deocamdata, doar memoria (unde sigur manuscrisele nu pot sa arda – pentru mine, Maestrul si Margareta va fi totdeauna, esential, un manuscris).

    Am citit pentru prima oara “Maestrul si Margareta”, la 20 de ani- destul de tarziu, as spune. Nu stiu de ce ocolisem atata vreme cartea (editia aparuta in BPT, cu imaginea “trupei” lui Woland pe coperta, profilata pe cerul nocturn) care imi tot iesea in cale, cu insistenta, in casa, desi faceam, intr-un fel, gestul de a o- cum sa spun?- parca ascunde de mine. Mama ma ironiza, punandu-si, cu voce tare, in prezenta mea, intrebarea “cum pot trai” fara a citi “Maestrul si Margareta” atata vreme cat nu ma desparteam (nici atunci!) de “Faust”. Spunea doar atat- fara a merge mai departe, fara a-mi “povesti” (de altfel, aveam sa realizez, apoi, ca acea carte nu poate fi povestita).

    Declicul lecturii volumului a fost o intrebare-afirmatie a unui drag profesor (mai exact, asistent) al meu din facultate “”Aya”, ai citit “ Maestrul si Margareta”…”. Am marturisit, jenata – fara sa stiu de ce- ca nu. “Daca nu ai citit cartea asta, meriti intrebarea “dar ce ai citit?” pentru ca parca nu ai fi citit nimic, daca nu cunosti cartea asta”.
    M-am dus glont acasa, am “sorbit” volumul- si, de atunci, l-am recitit de nenumarate ori: integral sau pe fragmente. Imi e totdeauna dor de el. Totdeauna!

    Imi amintesc- scriu in ordinea fragmenteor ce vin in memorie:
    “Berlioz (nu compozitorul!)” nimerise sub tramvai si fusese decapitat de o comsomolista (vatmanitza) – cum ii spusese Woland – caci “Anuska tocmai a varsat uleiul”.

    (Si Casa Griboedov! Asa obisnuiam sa-i spun – ma rog, nu doar eu- carciumii scriitorilor)

    “Astazi si in fiecare seara, la teatrul de varietati, profesorul Woland cu dezvaluiri totale “ (imi amintesc ca se scria ceva si de “magie neagra” acolo – dar nu e cazul!)
    “Iata, stimati cetateni, una din dezvaluirile cerute cu atata neobrazata insistenta de Arkadi Apolonovici” striga Koroviev (care, daca imi amintesc bine, pe scena isi zicea Fagot).

    “Puneti Woland observatie secreta. Stop”- scria Steopa Lihodeev in telegrama trimisa dupa spectacolul buclucas de la teatrul de vaietati (cand deasupra publicului plouase cu bancnote noi-noute; cand Behemot “pusese la loc” capul smuls al lui Bengalski iar Woland – cel care daduse ordinal “re-incapatzanarii” prezentatorului – comentase de miez, parca vobind despe sine, desi, aparent, se referea la oameni “uneori si mila bate la poarta inimii oamenilor, oameni obisnuiti”).

    “Maestre, tranteste un mars!” a strigat Behemot catre dirijorul orchestrei teatrului de varietati “iar orchestra nu canta, nu intona si nici nu-i zise, ci chiar tranti un mars” cam desantzat in cuvinte, pe care unii aveau impresia ca il auzisera, demult, intr-un cafe-chantant:

    “Excelenta sa avea
    Cocosi in curte si puicute
    Si sub aripa sa tinea
    Fetite tandre si dragute”

    (Comentariul meu la cantecel: Hmm! N-o sa spun “hony soit qui mal y pense!”; dimpotriva!; poate, doar “nomina odiosa”)

    Dar fascinantul bal!? Fascinanta noapte de bal cand Margareta isi reintalneste Maestrul (care iubea trandafirii!)! Noaptea de sarbatoare in care Woland face timpul sa stea in loc.

    (Care dintre cele doua baluri e mai fascinant- cel de aici, unde in orchestra dirijata de Johann Strauss se afla Vieuxtemps, sau cel din Faust? Pentru ca nu cred ca, in acest caz, cronologia e importanta, care din ele e “capul” si care “pajura”? Sa fie, oare, amandoua, in acelasi timp, cap si pajura – sau isi vor fi inversand rolurile?)

    Dar dimensiunea mintii, a imaginatiei – “a cincea dimensiune”?
    “Celor care cunosc bine a cincea dimensiune le este usor sa largeasca spatiul unei incaperi cat vor” ii spune Koroviev, Margaretei.

    “Ce bizar se amesteca in pachet cartile de joc” comenteaza, ca pentru sine, messire- Woland gandindu-se la ciudatele ascendentze (si, desigur descendentze) de sange.

    Dar globul pamantesc fermecat al lui Woland, care ii arata, cinematografic, unde in lume se petrec evenimente importante (caci messire-Woland devenea deprimat daca asculta sterile!- prefera sa le vada “pe viu”)?

    VENIT-A CEASUL!…
    …striga mica trupa a lui Woland, pregatindu-se sa paraseasca locul cuprins de focul purificator. Societatea “mica, pestrita si nemalitioasa” a lui Woland (pe care el insusi o numise astfel, prezentandu-i-o Margaretei, in preambulul balului) formata din Behemot, Koroviev, Azazello si Hella!

    Discutia dintre Pilat si seful serviciior secrete?
    Da.
    Dar eu as adauga si ceea ce se petrecuse inainte- cand Levi fusese, singur, langa cei trei rastigniti. Dupa ce taiase franghiile cu care erau legati de stalpi, trupurile lor cazusera. Doar doua, insa, au mai fost gasite sub ploaia deasa!

    La sfarsit – chiar intr-o superba intersectie de planuri- pe cararea argintata de luna pornesc, discutand inflacarat, Isus si Pilat – de care nu se desparte credinciosul caine Banga.
    Iar in casa din gradina linistita (in urma unei aparent uimitoare rasturnari de planuri – rugamintea adresata de Isus lui Woland!) – raman, in vesnicie, Maestrul si Margareta.

    P.S.
    A propos de manuscrise: cel al lui Bulgakov (Maestrul si Margareta) a fost bine primit.

    Dar “manuscrisul” meu (traducerea cartii doctorului Sacks – o pot considera manuscris, caci nu a fost inca publicata) cum este (va fi ajuns, desigur!)?
    In mesajul meu (care insotea traducerea) scriam, pe a doua pagina, ca partea cea mai draga mie din cartea lui Oliver Sacks (si partea care ma face mandra de a o fi tradus) este fragmentul unui poem apartinandu-i lui John Donne (pe care l-am si dedicat-o primului meu cititor – deopotriva cu manuscrisul traducerii!).

    Aparent, poemul este pentru Solstiţiul de iarnă (memento: eu sunt nascută în 23 decembrie- altfel spus, la început de Capricorn şi imediat după Solstiţiu)

    Acest fragment este o stare (de fapt, poeziile lui John Donne- ca şi, sau mai ales precum, versurile lui Shakespeare- înseamnă “stări”, în care pot intra – sau nu; a spune că le-am tradus înseamnă a forţa, a vulgariza- de fapt, mi-a fost dat, mi-a fost îngăduit să intru în acea stare de gratţie).
    Fragmentul este din poemul A Noctural upon St. Lucy’s Day, being the shortest day.

    Fragmentul în engleza- urmat de traducerea mea în română:

    Study me then, you who shall lovers be
    At the next world, that is, at the next spring
    For I am every dead thing
    In whom love wrought new alchemie
    For this art did expresse
    A quintessence even from nothingnesse
    From dull privations, and lean emptinesse,
    He ruin’d me and I am rebegot,
    Of Absence, Darknesse, Death; things which are not.

    Gândiţi-vă la mine, voi ce vă veţi iubi
    În lumea viitoare, adică-n primăvară
    Că-n orice lucru mort sunt, bunăoară
    Pe care migălos, cu nouă alchimie
    Iubirea îl transformă prin prezenţă
    Scoţând chiar din nimic o chintesenţă.
    După ceţoase lipsuri şi stearpă goliciune
    Pierit am fost şi-s iarăşi zămislit
    Din beznă, gol şi moarte – pe care le-am zdrobit

  24. Prosopografia la Marin Sorescu / Prosop, Prosopoeia şi Prosopografia fac parte din aceeaşi „familie de cuvinte”. În legătură cu primul cuvânt, care înseamnă șervet, ștergar, obiect de uz casnic pentru ștersul feței, aflăm din DEX că provine din elinică sau vechea limbă greacă, unde prosopon însemna faţă. Iar Prosopoeia este o figură de retorică propusă de Quintilian. În fine, Prosopografia descrie trăsăturile comune ale unui grup de oameni care au trasat Istoria. Pentru noi, românii, exemplificare poate fi poezia lui Marin Sorescu : „Eminescu n-a existat./A existat numai o ţară frumoasă/La o margine de mare/Unde valurile fac noduri albe/Ca o barbă nepieptănată de crai./Şi nişte ape ca nişte copaci curgători/În care luna îşi avea cuibar rotit.// Şi, mai ales, au existat nişte oameni simpli/Pe care-i chema : Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare,/Sau mai simplu : ciobani şi plugari,/Cărora le plăcea să spună/Seara în jurul focului poezii -/”Mioriţa” şi „Luceafărul” şi „Scrisoarea a III-a”.//Dar fiindcă auzeau mereu /Lătrând la stâna lor câinii,/Plecau să se bată cu tatarii/Şi cu avarii şi cu hunii şi cu leşii/Şi cu turcii.//În timpul care le rămânea liber/Între două primejdii,/Aceşti oameni făceau din fluerele lor/Jgheaburi/Pentru lacrimile pietrelor înduioşate,/De curgeau doinele la vale/Pe toţi munţii Moldovei şi ai Munteniei/Şi ai Ţării Bârsei şi ai Ţării Vrancei/Şi ai altor ţări româneşti.//Au mai existat şi nişte codri adânci/Şi un tînăr care vorbea cu ei,/Întrebându-i ce se tot leagănă fără vânt ?//Acest tînăr cu ochii mari, /Cât istoria noastră/Trecea bătut de gânduri/Din cartea cirilică în cartea vieţii,/Tot numărând plopii luminii, ai dreptăţii, ai iubirii,/Care îi ieşeau mereu fără soţ.//Au mai existat şi nişte tei,/Şi cei doi îndrăgostiţi/Care ştiau să le troienească toată floarea/Într-un sărut.//Şi nişte păsări sau nişte nouri/Care tot colindau pe deasupra lor/Ca lungi şi mişcătoare şesuri.//Şi pentru că toate acestea/Trebuiau să poarte un nume,/Un singur nume,/Li s-a spus /Eminescu.”

  25. blogideologic
    Stimate domn, dvs cui va adresati ? Eu va propun sa facem impreuna o petitie catre Camera derutatilor si Semnat, prin care sa le cerem ca la elaborarea revizuirii modificarii sa tina cont de legile valabile in perioada Atenei antice, dreptul roman in original, expozeele lui Demostene, sau axiomele generalului Pericle.
    Oops! Nu vă plac trimiterile la influenţele greceşti. Mă rog, haideţi atunci să ne raportăm la istoria Germaniei., cea care a cunoscut tot ce se poate imagina, cuprins între bine şi rău. 😉

  26. Blogideologic – afirmatia dv este foarte , foarte riscanta .Daca inteleg bine , numiti ” Romania Orientala ” actuala Ucraina si Rusie de Sud , in mare zona Odessa , Kubanul , Stavropolul lui Gorbaciov , zona Kerci . Ce avem noi in comun , istoric si cultural , cu acele pamanturi slave si tatare ? Doar Sadoveanu , incerca , la comanda PMR , sa acrediteze ideea unei filiatii ucraino -moldovenesti in Nicoara Potcoava ( Roller in plus ) .
    Noi , apropiati cultural de rusi ? Rusii sunt un popor violent , coleric , imprevizibil . Cititi-l pe Grossman , reporter de razboi rus la Stalingrad , descrie coloanele de prizonieri romani care merg in pas ordonat , ” spre hazul femeilor ” care le striga ” uitati-va cum defileaza , tiganii ” .
    Sa nu deliram !

  27. @ Constantin Dan
    Bun, Ardealul coincide cu Dacia Felix, dar să nu uităm că prima provincie romană în spaţiul nord-pontic nu a fost Dacia Felix, ci Romania Orientală nord-pontică care crescuse din vechiul imperiu milezian. Mai precis, ştim că imperiul milezian nord-pontic se alipea de jure Imperiului Roman la anul 133 înainte de Hristos, odată cu metropola sa, Miletul. Şi Romania Orientală nord-pontică devenea efectiv provincie romană la anul 62 după Hristos, pe vremea împăratului Nero. Istoricul german Theodor Mommsen arată munca lui tenace pentru această construcţie. Abordarea lui Theodor Mommsen este cu atât mai credibilă, cu cât ea mergea încontra ideologiei intereselor expansioniste germane din secolul XIX. Astfel, s-a spus mereu că “valurile lui Traian” din spaţiul nord-pontic ar fi fost construite de goţi. Situaţia aceasta ar fi fost valabilă şi pentru Zidul lui Athanaric (regele care l-a ucis pe Sfântul Sava Gotul şi căruia i se atribuie posesia originară a Tezaurului de la Pietroasele) http://en.wikipedia.org/wiki/Athanaric’s_Wall . Totuşi istoricul german Mommsen atribuie tocmai împăratului Nero iniţierea numitului Zid al lui Athanaric. Aceasta s-ar fi întâmplat pe la Anul Domnului 57. Să nu uităm că împăratul Nero vedea Imperiul Roman în primul rând ca pe operă de artă ! La 62 AD, tînărul imperator Nero instituia foarte oficial provincia Romania Orientală din spaţiul nord-pontic. Cucerirea lui Traian inserează astfel Dacia Felix într-un continuum teritorial nord-pontic. În delocalizarea funcţiilor imperiale practicată de către Paleologi, împăratul Manuel al II-lea transmitea drepturile (reprezentate simbolic, apud Alexandru Hâjdeu, printr-o “diademă împărătească”) cele mai legitime asupra spaţiului nord-pontic către domnitorul Alexandru cel Bun al Moldovei. Istoricii ruşi cunosc foarte bine aceasta, şi deţin documente la care nu mai avem acces. Istoricii români au ales să tacă acum, deşi chestiunea era discutată chiar şi la noi mai înainte! Istoricul Zosimus, un advocatus fisci care a scris Historia Nova, şi care nu aminteşte acolo absolut nimic despre “retragerea aureliană”, spune că împăratul Aurelian considera încă provincia Romania Orientală nord-pontică în existenţă reală, ca pe un datum. De acolo Aurelian intenţiona să lanseze o expediţie de cucerire a Persiei trecând prin Porţile lui Alexandru cel Mare din Caucaz. Însă Aurelian a fost ucis de un complot aleatoriu.

  28. Blogideologic , va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra impresionant .
    Eu m-as bucura astazi macar daca majoritatea compatriotilor romani din Basarabia s-ar recunoaste si simti romani , ceea ce la 22 de ani de la disparitia URSS nu este inca adevarat . Inainte de a-i cauta pe romanii maghiarizati din Ungaria sau pe aromanii din Albania , sa reusim macar reintegrarea sentimentala a romanilor de la Nisporeni , Hancesti sau Straseni , care intorc capul cand aud de Romania si de romani …

  29. @ Constantin Dan
    Nu te speria, domnule ! 🙂 Toată lumea ştie că, volens nolens, această comunitate de blog se va destrăma imediat ce Adrian Năstase va păşi iar în Cercul Puterii. Nu mai e mult. A fost onorant pentru mine să pot participa la acest „joc de societate“.

  30. @ blogideologic martie 12, 2013 la 3:51 pm

    In fond de ce s-ar destrama comunitatea acestui blog????

    Odata reinstalat la Putere, domnul profesor se poate inspira si amuza pe seama comentariilor portocaliilor care sigur vor veni pe aici cu saru’ mana sau cu alte jalbe in coada mouse-ului…….

    Va fi destul de educativ, nu credeti???

Lasă un răspuns