O austeritate – mai multe austeritati…

Nu cred ca sunt singurul care a ascultat cu preocupare declaratiile facute in week-end de catre presedintele FMI, Christine Lagarde, in ceea ce priveste situatia din Grecia. Sunt de acord cu ministrul francez pentru drepturile femeilor, Najat Vallaut-Belkacem, ca declaratiile doamnei Lagarde au fost deplasate si cred ca si Jean-Luc Melenchon, reprezentantul extremei stangi, are dreptate atunci cand ii cere demisia. La fel de legitime sunt declaratiile lui Evangelos Venizelos, presedintele socialistilor eleni, care a acuzat-o pe Lagarde de realizarea unor generalizari nepermise.

Cu toate acestea, cred ca problema declaratiilor este una mult mai grava decat lasa sa se intrevada scuzele tardive pe Facebook ale presedintelui FMI.  Aceasta problema este cea a invinovatirii „statistice” ca scuza pantru propria lipsa de responsabilitate. Putem admite ca decizii guvernamentale au fost eronate si ca evaziunea fiscala, nepermis de mare intr-un stat al UE, a condus la situatia extrem de grava cu care se confrunta Grecia. Nu pot intelege insa  cum, in timp ce aproape cinci milioane de contribuabili eleni retraiesc cat se poate de real secvente din perioada Marii Crize si sunt supusi unor privatiuni in fata carora nu poti decat sa ai compasiune, ei sunt de fapt facuti responsabili pentru situatia in care se afla si sunt amenintati ca trebuie sa plateasca mai mult si sa sacrifice mai mult pentru „viitorul” propriilor copii.

Imi este la fel de greu sa inteleg, din declaratiile presedintelui FMI, ce ar trebui sa faca Grecia, in conditiile in care este evident ca singurul rezultat al austeritatii este continua scadere a standardelor de viata, cresterea somajului si scaderea economica masiva. Din cate se pare, deduc ca este nevoie de si mai multa (daca nu chiar de cat mai multa…) austeritate.

Mai mult, comparatia cu Africa Subsahariana pe care o face presedintele FMI este mistificatoare. Copiii din Niger nu indura efectele unei alte austeritati din cauza ca tot Grecia a inghitit sau a cheltuit iresponsabil resursele ce trebuiau sa le revina. Dimpotriva, o mare responsabilitate pentru subdezvoltarea din Lumea a Treia revine si organizatiilor internationale. Ce inteleg insa din comparatie seamana cu un indemn deopotriva arogant si chiar rasist – fiti multumiti ca traiti in Europa si nu in Africa! O comparatie apropiata pildei prezidentiale a bugetarului gras si a privatului slab!

77 de gânduri despre “O austeritate – mai multe austeritati…

  1. @Romanul, mai 29, 2012 la 9:18am scrie: ”Unul dintre invitatii frecventi ai postului Antena 3 este domnul Ilie Şerbãnescu. In Romania, comentariile sala trezesc zambete. …Ilie Şerbănescu: România e terminată. Peste 20 de ani, românii vor dispărea.”

    Se tânguie credibilîn vorbe, dar în fapt în guvernarea CDR+PD+UDMR a semnat, fiind Ministru al Reformei, Ordonanţa de Urgenţã nr.88/1997 cu art.10(1): ”Aplicarea procedurilor de privatizare de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat nu este supusã controlului Curţii de Conturi”. Aceasta – în dispreţul obligaţiei constituţionale din Art.140…
    La firul: anunt-spectaculos-in-sedinta-de-astazi… mai 27, 2012 la 1:22pm am redat din ce publicasem în epocã în ziarul Curentul, 28,01,1998: ”Ordonanţa nr.88/1997 apropie cheltuielile proprii ale FPS de valoarea care s-a repatizat tuturor celor circa 18 milioane de cetãţeni români în privatizarea de masã. Acest rezultat aritmetic dã mãsura deturnãrii legiferate în «chestiunea proprietãţii, într-alte cuvinte însãşi chestiunea naţionalitãţii române», cum scria Mihail Kogãlniceanu în 25 mai 1862”.
    Acu’ 160 de ani, aceeaşi bãtãlie ca acu’ !

  2. Grecia = O tara saraca cu oameni bogati !

    Grecii sunt un popor darz si hotarat care nu accepta sa plateasca banii imprumutati unor politicieni iresponsabili si care apoi au fost sifonati tot catre companiile franceze , americane si germane !

    Grecii nu sunt romani ! Mi se pare cea mai mare IPOCRIZIE sa-i judecam, noi romanii , pe greci , care au salariul minim de 695 E/luna , care au super infrastructura si super turism !

    Am vizitat si eu cateva tari in lumea asta si am si locuit cativa ani in strainatate , in tarile asa zis foarte dezvoltate ! Si pot sa afirm cu certitudine ca grecii sunt cei mai relaxati oameni pe care i-am vazut ! Au o tara superba (Tinutul Zeilor) , au un nivel de trai foarte ridicat , sunt muncitori , foarte primitori si au o viata foarte TIHNITA ! O viata pe care n-o vor avea NICIODATA , nici francezii , nici germanii , nici americanii ! Cu tot nivelul lor de trai ridicat !
    Pe de alta parta , nu se poate compara economia Germaniei cu cea a Greciei ! Grecia este o tara muntoasa in proportie de peste 70% si care face bani cu preponderenta di turism si comert !
    Dealtfel , Grecia este singura tara din lumea asta unde mi-ar placea sa locuiesc si sa traiesc ! Este singurul loc unde ma simt ca acasa …

  3. Sarkozy se agita pentru greci , el facea sa fie imprumutati la 6 luni cu 150 de miliarde de euro bani pe care stim cu totii ca nimeni nu-i va mai vedea . Sarkozy a plecat , gata , nimeni in Europa de Vest nu-i mai sustine ! Astia traiesc de 30 de ani la nivel vest-european fara sa o merite , colegii mei graci fii de oameni simpli in anii 1990 isi inchiriau ( pentru unul singur ) apartamente mobilate cu 4 camere , se plimbau si la toaleta in taxi , mancau la restaurant in timp ce romanii nu-si permiteau sa-si cumpere trei carti pe luna sau sa calatoreasca cu trenul 100 de km in tara lor ! Nu plang pentru ei , in orice caz nu vad cum pot suferi ( sunt de zece ori mai bine imbracati si ingrijiti pe strada decat cei din Europa de Vest . Necazul e ca ne-am vandut banci la ei si ca daca se scufunda Banca Romaneasca , BankPost , ATI , Alfa Bank sau Bank of Pireus si noi vom plati pentru ei !

  4. Pe 18 mai 2012, la declanşarea operaţiunii Facebook IPO (Initial Public Offering) pe bursa tehnologică Nasdaq, o acţiune Facebook era oferită cu $38. Astăzi a coborât la valoarea de $29,90.

  5. @ Ghita Bizonu

    Paradoxal , da ! Si sunt gelosi nu numai pe frumusetea tarii cat pe viata tihnita a grecilor ! O viata pe care n-o vor avea NICIODATA francezii , nemtii , suedezii sau americanii ! Sau cine vrei tu ! Ti-o spune un om care are cetatenia Marelui Licurici…

  6. In alta ordine de idei , Grecia joaca la CACEALMA !!!! Grecii sunt suparati ca nu au vazut prea multi bani din sumele imprumutate si stiu ca UE , FMI , SUA , etc au mult mai multe de pierdut , daca Grecia iese din zona euro ! Se vorbeste de pierderi de peste 1000 mld. Euro, efectul de domino , precedentul creat sau chiar dezintegrarea UE ! In aceste conditii , grecii isi permit sa joace tare…
    Oricum , eu zic sa fim mai ingrijorati de ceea ce se intampla in Romanica noastra !

  7. Dl. Hahaian a plecat…..in aparenta….urmeaza la conducerea Transelectrica omul sau. Stabilitate…continuitate….doar alta culoare, cea galbena.
    USL = ??? in aceasta situatie, raspunsul este clar, evident

  8. Maine, 30 mai, este un nou termen in mascarada basista…scuze…procesul lui AN. Cunosc puterea de a rezista a Dl. Nastase, vreau doar sa incurajez pe Dna Nastase cu un gind bun si sprijin moral. Sa imprumute din forta sotului. Astept ca totul sa se incheie cu bine iar acuzatiile sa fie…in sfirsit…eliminate.

  9. Adreian B

    atunci sunt sigir ca grecii voe reusi in continuare si cand li se vor taia fondurile .. fondurile alea de miliarde din care si-au facut si infrastructura…Si ca bancile lor din Romania vor restitui baniipe care i-am imprumutat ptr ca sa le asiguram functionarea. ar putea restirna si restu daca is atat de bogati…
    Deocamd mi se pare ipocrize ca unii cu un salr ata de mare sa se planga …

  10. @dorucoarna
    Asa este, dorucoarna, trebuie sa ne recastigam tara, si as zice eu, si poporul (pe cel de-acasa si pe cel plecat). In unire sta (nu-i asa ?) puterea ! Altii nu ne poarta de grija, noi ar trebui s-o facem.

  11. Este cunoscută doctrina lui Barbu Catargiu (1862 – 1862) despre inexistenţa feudalismului de tip vest-european în România. Mi se pare că aceasta a fost o contribuţie majoră în dezvoltarea ideologiei naţionalismului românesc. Spuneam pe undeva că aristocraţia franceză se formează după victoria de la Poitiers (anul Domnului 732) împotriva arabilor. Nu putem să căutăm, pentru că nu putem să găsim, afirmă ideologul conservator Barbu Catargiu, nimic similar în istoria noastră. Ungurii, care veneau de foarte departe, pentru a supravieţui între două imperii, Romania şi Sfântul Imperiu Roman, se integrează în paradigma occidentală şi creează aristocraţia exact în tiparul francez de la Poitiers. Din acest motiv, vesticii îi vor adopta pe maghiari, cu nenumărate încuscriri regale. Însă latinii orientali, care sunt nişte autohtoni „socii”-alizaţi de fapt, recunoscuţi ca atare prin sintagma-sigiliu Nova Roma de la 381 AD, respectă ierarhia bisericească şi o consideră forţa conducătoare, similară aristocraţiei occidentale numai în acest rol de conducere unanim recunoscut. „Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină” scria poetul Andrei Mureşan, surprinzând acest adevăr istoric. Putem înţelege acum, pe baza principiului Barbu Catargiu, de ce sunt respinşi atât de categoric neoprotestanţii, atunci când ei vin să facă prozeliţi într-o zonă populată de români ortodocşi. Mai amintim că Sfântul Nicodim de la Tismana venea în Ţara Românească pentru a propovădui isihasmul lui Grigore Palamas (supranumit „cel de al patrulea Sfânt Ierarh”). În supranume vedem teza lui Giambattista Vico despre „corsi e ricorsi storici”. Ne limităm, profund nemulţumiţi, să amintim doar numele primilor doi Sfinţi Părinţi Ierarhi ai Bisericii universaliste (ecumenice). Însă citarea numelui celui de al treilea Sfânt Părinte Ierarh este acum intens prohibită, ea fiind considerată „nepoliticeşte corectă”. Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Părinte Ierarh Grigore Teologul sunt asociaţi cu binomul de moarte a vechii conduceri politice din Romania Orientală (la 378 AD, în bătălia de la Adrianopole cu Vizigoţii) şi naştere a noii conduceri politice fundamentaliste (la 381 AD) din Romania Orientală.

  12. USL practică un „naţionalism primitiv şi oportunist” http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/bucuresti-budapesta-ce-urmeaza-265559.html ? Nu, domnule ziarist, ideologia naţionalismului românesc, exprimată prima oară ca doctrina Partidei Naţionale, incorporează ca un acquis European Ideologia primară a lui Destutt de Tracy cu metodologia ei de nation-building. Exact la fel ca şi Jefersonianismul American. Este oare şi Jefersonianismul un „naţionalism primitiv şi oportunist” ? Problema este aceea că guvernarea Viktor Orban a venit cu o doctrină medievală privitoare la Ungaria Mare dinainte de catastrofa de la Mohaci din anul 1526. Soliman Magnificul a distrus atunci ireversibil Ungaria Mare. Dovada ? Laleaua adusă de sultanul Soliman în Europa a fost adoptată ca simbol de către secui şi de o populaţie re-maghiarizată forţat după momentul Ausgleich 1867 când se creează Kakania (nume pe care scriitorul Robert Musil l-a dat statului distopic KundK). Intelectualii români n-au supus vreodată unei critici logice serioase uniunea UDMR, cu simbolurile ei culturale şi obiectivele ce vizează distrugerea României ca stat naţional.

  13. @Guitza Baizonu’

    Cred ca ne uitam la filme diferite sau unul dintre noi nu intelege! Cei care se plang mai tare si recurg la amenintari sunt conducatorii UE ! Nicidecum Grecia ! Grecii au spus foarte clar ca nu recunosc (si deci , nu vor plati !) suma datorata ! Punct! Partidele extremiste nu ar dori sa plateasca nimic; partidele istorice au renegociat suma datorata ; unele invoca si compensatii din vremea celui de-al 2-lea razboi mondial , etc.

  14. @ casandra

    Dezvoltă subiectul te rog. Ce înțelegi prin „două decenii de creditare tembelă”? Toată creditarea de retail sau doar „creditele subprime” apărute grație tembelismului politicienilor americani de toate culorile.

    În plus, criza actuală e criza DATORIILOR DE STAT. Apărute în urma celor cinci decenii de consumat fără cap. A-l aduce pe Minski (și teoria lui despre instabilitatea capitalismului) în discuție e o aberație. E ca și cum după prăbușirea turnurilor WTC ai spune că vinovat a fost proiectantul care a făcut clădirile instabile.

    Ți l-am citat pe Radu pentru că vorbea despre o anomalie interesantă: dobânda la creditele pentru persoane fizice din țările „normale” (Canada, SUA, Germania) este MAI MICĂ decât dobânda Spaniei și Italiei (nu mai vorbesc de Grecia).

    Altfel spus, „creditarea tembelă” se poate referi cel mult la ÎMPRUMUTURILE DE STAT, care au finanțat stupida „pace socială și relativa bunăstare” de care vorbeai tu.

    Îmi plac discuțiile cu tine. Promit să scot suficiența din discuție. Sunt foarte curios să îți ascult argumentele. Am postat răspunsul și pe blogul nostru în cazul în care vrei să discutăm fără să așteptăm moderarea. S-ar putea să fie mai complicat pentru tine pentru că sunt mult mai mulți oponenți ai statului asistențial. Dar îți promit că vom fi politicoși.

    http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2012/05/28/adrian-nastase-condamnat-la-vinovatie/#comment-2646

  15. ZOE, fii barbata !

    ma rog antiromanismu e e choar asa de rar prin Romania.. Voi itbiti cu dipserare Grecia, SUA, Nentia pe oriceine numa ca sa puteti sa uitati ca traiti in Romania!

  16. Adrian B.

    guitatu grecesc nu ma induioseaza. Niste …
    Oricum „semne” bune sunt. Dragele lor de firme se retag spre Bulgaria si Anglia din paftriotism elinesc. iar bravii palicari scotz euro si-i baga sub saltea. Se cam repeta povestea de prin sec X- XIII …

  17. W de Portocala

    curios insa Charles R. Morris (ce fu si nitel bancher) in Criza economică şi profeţii ei zice ceva de prea marea lacomie a finatelor nu de guverne si si pace sociala . Oricum primi sa fie de acord cu tine ar fi trotchistii- mama ce revolutie ratata! Sti ei nu sunt ptr pace sociala ci ptr revolutia continua si luoat de calsa ce se ascute zi de zi mai mult ..

  18. @Ghita Bizonu,

    Cum le stii tu pe toate ca un om mare, asta de la Paranormal cred ca ti-se trage ! Adica tu stii mai bine de ce iubim noi un lucru si nu altul.
    Ai fost acolo ca sa vorbesti ? Nu cred si atunci cum poti sa vorbesti despre un lucru pe care nu-l cunosti ? De fapt n-ar trebui sa ma mir, când vulpea n-ajunge la struguri zice ca sunt acrii, asta-i românul.

  19. @Ghita Bizonu,

    Dar guitatul românesc te înduioseaza ? Pe mine nu, cum si-au asternut asa sa doarma manelistii duhnind a bere si usturoi de la micii facuti între blocuri, cu burtile lor mari si creierele mici, cu figurile de delicventi !
    Asta-i România anului 2012, fum gros de gratar si manele care sparg boxele dar si geamurile, sa nu mai vorbim de seringile aruncate prin boscheti.
    „Antiromânism”, auzi ! Poate vrei sa zici, anti jeg !

  20. Zoe

    diferenta este ca tu traiesti in Romania, mamanci paine romenasca samd si urasti Romania si romanii.

  21. @Ghita Bizonu’,

    Nu ma enerva, ca pâinea n-o manânc pe gratis ba e înca prea trudita ! Si termina cu vrajelile astea ceausiste cu „patriotismul” de mucava. Sunt satula de lozinci si de lozincari. Go home !

Lasă un răspuns