Raspunsuri

Sunt, de multi ani, unul din sustinatorii facilitarii accesului tuturor romanilor spre cultura. Tocmai de aceea, vreau sa salut initiativa Muzeului Municipiului Bucuresti.

Concret, administratia muzeului a asigurat duminica trecuta accesul gratuit la o serie de obiective culturale si case memoriale pe care le are in subordine, precum palatul Curtea Veche, muzeul Victor Babes sau Frederic Storck si observatorul astronomic Vasile Urseanu. Enumerarea nu este completa, insa ideea de baza a unui astfel de tur de forta  garanteaza accesul la acea fata nevazuta a capitalei, inca strans conectata de filonul interbelic si antebelic al Bucurestilor.

Ma bucura sa vad ca astfel de idei au prins, in ultimii ani, din ce in ce mai puternic si la noi in tara. Faptul ca orasul se deschide, in acest fel, consumatorilor de trecut si prezent cultural reprezinta, cred, un semnal ca Bucurestiul, dar si Romania in ansamblu, se transforma in bine, incearca sa revina la momentele sale formatoare.

Epolitikon, un audit eficient, care sa surprinda si situatia de fond de la toate ministerele, ar trebui sa dureze cel putin o luna. Sigur, exista mecanisme de audit care se pot intinde pe mai multe luni si sa atinga chiar si jumatate de an. Nu este cazul. Am spus ca, din punctul meu de vedere, esential este ca noul guvern sa identifice situatia generala lasata de puterea PDL. Sigur, daca este sa ne luam dupa zvonurile din piata, auditul poate fi sortit esecului, avand in vedere ca pedelistii au venit de acasa cu “macinatoarele” de contracte. Inteleg ca este multa zarva prin ministere, multe hartii tocate fiind deja trimise “la reciclat”. Daca nu au nimic de ascuns, nu inteleg de unde nevoia de a sterge anumite urme…

Dorucoarna, asa este, Victor Ponta trebuie sprijinit din toate zonele pentru ca are in fata o misiune grea, dar frumoasa si in niciun caz imposibila. Daca este sa privim pe primele sondaje de dupa trecerea motiunii, se poate spune ca USL vine in ansamblul sau pe un val crescut de incredere si speranta, fiind doar de datoria noastra sa catalizam aceasta energie populara spre o renastere nationala, catre proiectul politic si social pe care USL l-a initiat inca de acum 1 an si 4 luni. Scopul acestor luni este sa dovedim ca suntem altfel, ca suntem capabili, ca Romania poate fi guvernata de oameni cinstiti, pentru romani si de catre romani.

Tiberiuretu, datoria USL in acest moment este aceea de a asigura o guvernare de tranzitie. Iar cand spun tranzitie am in vedere exclusiv alegerile parlamentare din toamna. In fond, solutia pentru Romania – am spus-o intotdeauna si continui sa cred in ceea ce spun! – sta in alegeri, in vocea populara. Sigur ca in prezent exista o miscare browniana la nivelul parlamentului. Si, la fel de sigur, alegerile locale reprezinta un prim pas in lupta cu actuala putere (spun actuala pentru ca, pe langa fostul premier Ungureanu, puterea PDL sta in miile de oameni numiti exclusiv pe criterii politice si aflati inca in functie). Ceea ce trebuie retinut este faptul ca USL a reusit aici si acum sa stopeze raul pe care guvernarea PDL l-a produs. Dupa cum vedem deja, noul guvern va incerca in aceste 6-7 luni sa repare din ceea ce pedelistii au stricat. Adevarata reconstructie poate fi si va fi, insa, numai dupa alegeri.  

Maximmouse, am spus de foarte mult timp ca, indiferent de evolutiile si schimbarile pe care ni le rezerva viitorul, nu voi renunta sub niciun chip la activitatea de pe blog, inclusiv la a va raspunde si a comunica, intr-o maniera constanta, cu voi toti aici. Din acest punct de vedere, sper doar ca schimbarea suferita de blog sa fie in directia feedback-ului cat mai onest si constructiv din partea voastra cu privire la subiectele principale ale zilei, dar si referitoare la guvernare.

Justias, ai observat foarte bine, nu acelea sunt problemele de astazi ale PSD. Principala responsabilitate pentru USL, in acest moment, este buna guvernare si castigarea cu un scor confortabil a alegerilor locale. Apoi, prioritara este aceeasi buna guvernare si castigarea alegerilor parlamentare, care sa garanteze climatul politic necesar reconstructiei, normalitatii politice. Astazi, mult prea multe declaratii sunt date la nervi si in necunostinta de cauza.

Gigi, situatia este mult mai simpla de atat: intre a taia de la clientela si a face “echilibrari” macroeconomice la nivelul populatiei, PDL si regimul Basescu au luat decizia taierii salariilor si a pensiilor. Astfel se explica toate acele decizii aberante care ne-au obligat sa vorbim despre un adevarat genocid social in Romania, in contextul in care patinoare si telegondole de zeci de milioane de euro erau supralicitate si apareau ca ciupercile dupa ploaia portocalie.

Viorel Dobre, nu exista, nicaieri in lumea aceasta, guverne perfecte. Conteaza ca oamenii numiti in anumite functii sa isi faca datoria si, poate la fel de important, sa fie lasati sa performeze. Din punctul meu de vedere, am spus-o si public, lista cu care Victor Ponta a venit este foarte buna. Uita-te la intreg, nu la fiecare individ in parte, si vei vedea la randul tau, daca privesti obiectiv, la rece, ca oamenii acestia sunt capabili sa ofere o noua directie Romaniei, pentru urmatoarele 6 luni.

Nicoleta, o voi lua in serios pe Monica Macovei in momentul in care va infiera, cu acelasi verb si energie launtrica, trecutul penal al stapanului ei, Traian Basescu. De asemenea, o pot lua in serios daca ii ia la rand pe cei care au trimis-o in Parlamentul European, colegii de ei de partid.  In contextul in care, atunci cand vine vorba de PDL, procuroarea portocalie isi pune „botnita” pe linid de partid, mi se pare evident ca ea are o misiune pe care continua sa o execute fara sa clipeasca. Exact ca in „vremurile” de mult apuse ale regimului ceausist, timpuri din care isi extrage inca energia si metodele personale.

Karakas, tocmai pentru ca apar interventii de tipul celor de la Moody’s, eu zic ca trebuie ca acest guvern sa fie lasat sa lucreze. Curios, insa, cum la instalarea clonelor PDL nimeni nu a sesizat riscurile reprezentate de, practic, neofitii pusi sa gestioneze problemele grave ale Romaniei, lasate de „parintii” lor spirituali in urma lor. Astazi, cand pe posturi au fost pusi oameni cu experienta, unii sunt mai ingrijorati decat ar trebui sa fie. Ieri, cand fostul guvern dorea sa vanda totul pe nimic, aceiasi ingrijorati vorbeau de nevoia reformei in Romania.

18 gânduri despre “Raspunsuri

  1. Multumesc pentru raspuns.
    Acum, despre „zvonurile din piata” ce sa mai zic, probabil ar trebui infiintata o firma specializata in distrugere de documente la care sa fie actionari toate partidele parlamentare, sa apara astfel o firma suficient de bine inzestrata tehnic astfel incat la fiecare schimbare de putere sa nu se mai piarda timp pretios cu astfel de mizilicuri :).

  2. @ AN,

    multumesc pt raspuns, Ponta trebuie ajutat pe toate caile ca sa performeze, dar in acelasi timp el si echipa trebuie sa se fereasca de practicile guvernamentale uzuale, cele denumite generic „spaga”. Pericolul vine din faptul ca astfel de „probe” pot fi usor induse si solid „documentate ambiental” din zona aia neagra atat de nemultumita acum, deci mare atentie.

    Nu vreau sa ma fac gresit inteles, PSD si USL ar fi putut nominaliza un PM cu mult mai performant si mai bine ar fi asteptat alegerile de la toamna, dar acum s-a plecat pe drumul asta si trebuie mers perfect, cu fortele unite! USL nu are voie sa dezamageasca. Pe nimeni!

  3. Imbucuratoare reafirmarea ideii de continuitate a blogului si, mai ales, a cerintei unui feedback onest si constructiv din partea bloggerilor, comentatorilor si cititorilor. Guvernul Victor Ponta depaseste cu mult mizele de partid sau de alianta, reprezinta insasi sansa Romaniei de revenire la normalitate, de start-up national. Noua politica si noua economie trebuie sustinute atat critic, pentru prevenirea sau corectarea unor posibile disonante de parcurs, dar si creativ, prin solutii si alternative. Romania va trebui sa inceteze sa mai fie un magazin cu autoservire, pentru a-l cita pe noul presedinte socialist francez, Francois Hollande, dar pentru aceasta vor trebui insanatosite finantele publice si stimulate masurile de crestere, care insa vor trebui sa se sprijine pe un alt model de crestere, deoarece o crestere pe credit ne-ar arunca inapoi, la inceputurile crizei.

  4. […] „Faptul ca orasul se deschide, in acest fel, consumatorilor de trecut si prezent cultural reprezinta, cred, un semnal ca Bucurestiul, dar si Romania in ansamblu, se transforma in bine, incearca sa revina la momentele sale formatoare”. pr. dorin picioruş psa. gianina picioruş teologie pentru azi […]

  5. @ Adrian Năstase

    În ceea ce mă privește, sunt deja dezamăgit că nu am auzit nimic de la actualul guvern despre posibilitatea reducerii CAS-ului. „Clonele”, cum le spuneți dumneavoastră le puseseră pe lista de priorități înaintea „reîntregirii” salariilor bugetarilor și pensiilor. Actualul guvern pur și simplu ignoră problema, ceea ce mi se pare jenant și nedemocratic. Civilizat ar fi măcar să-și spună opinia: nu micșorăm cota, pentru că nu ne permitem. Sau pentru că nu vrem. Orice. Păstrarea tăcerii pe acest subiect este teribil de contraproductivă pentru USL.

    Îmi permiteți (sper) să spun că în continuare simpatia mea se îndreaptă către Mihai Răzvan Ungureanu, iar către actualul prim-ministru, doar o doză substanțială de scepticism, din cauza POPULISMULUI.

  6. @ Porthos,

    atacul clonelor, asta-i ceea ce se intampla acum.

    Insa mai bine taceai, dar bine ca ai ridicat problema: pe undeva, cel mai mare deserviciu guvernului Ponta s-ar putea sa-l aduca tocmai laudatorii!
    Si din pacate, sefii cand ajung sefi, adora specia asta.
    E greu sa dai contraexemple, iar cu natura umana nu te poti pune…

  7. @Porthos * Dupa ce v-am facut ceva socoteli cam cum este cu reducerea CAS-ului, o luati de la capat.
    Avand in vedere ca pe mine nu vreti sa ma credeti, va citez din EVZ “ Efortul bugetar necesar în 2012 al măsurii alese este de circa 0,275% din PIB, mai exact 0,175% pentru salarii şi 0,1% pentru pensii. Scăderea CAS ar fi adus venituri mai mici cu circa 0,63% din PIB. “ Cam seamana cu socoteliele mele aproximative, nu-i asa ? Raman la parerea mea, care nu coincide cu parerea dvs. si a USL-ului, ca reducerea CAS nu ar impulsiona notabil economia, in schimb ar accentua deficitul bugetar. Aveti dreptate insa ca VP trebuia sa motiveze renuntarea la scaderea CAS-ului.

  8. @AN
    Intreb aici la rubrica „raspunsuri”:
    1) De ce Mircea Cosma nu-si prezinta pe site-ul propriu realizarile in calitate de presedinte la CJ Ph?
    2) De ce an de an cate o firma atarna pe bani publici si nervii cetatenilor ca sa-si faca de lucru la podurile de pe segmentul Posada-Sinaia?

    In prezent se lucreaza la un pod care NU AVEA NIMIC VIZIBIL. Si pun pariu pe cravata de pionier ca lucrarile vor dura pana cand pretul pepenilor va ajunge la 1 leu/kg.

    Asta in timp ce alte doua poduri – reabilitate anul trecut – necesita cu adevarat reparatii la rosturile de dilatatie, unde au aparut cratere ce-ti omoara suspensia, directia, etc.

  9. D-le Nastase
    Multumesc pentru raspuns.
    In alta ordine de idei .in legatura cu asa zisul “caz Mang” zvonistica comandata de la cotroceni care are ca scop defaimarea ministrilor si sabotarea sistematica a noului guvern se bazeaza pe neintelegerea totala a publicului larg in ceece inseamna astazi circulatia informatiei stiintifice si desfasurarea actului didactic.
    Desigur ca demontarea “soparlelor cotroceniste” nu este o misiune f.usoara pentru ca ele se bazeaza pe idei preconcepute invechite si pe natura umana f. dispusa se plece urechea la calomnii si defaimari pe principiul “unde nu este foc nu iese fum”.In realitate este evident pentru cine are putina minte ca in cercurile securiste-cotroceniste sunt pregatite “dosare mediatice fumigene” pentru fiecare personalitate a opozitiei.Ele sunt menite sa intunece minitile celor care isi pun sperante intr-o viata mai buna si in succesul guvernului Ponta.E interzis sa asistam cu pasivitate la asemenea acte subversive antiguvernamentale.
    Si acum la obiect ,fara a fi un specialist in electronica si IT din vizionarea materialelor “plagiate” de Mang am recunoscut cel putin o cel putin schema clasica de electronica numerica. Acum cca 10 ani am urmat in occident timp de 1 an o perfectionare luand o sumedenie de cursuri universitare in domeniul electronicii numerice si digitale, automatizarilor moderne si microprocesoarelor. In cadrul procesului de invatamant informatiile provenind din publicatii diverse erau difuzate liber studentilor fara nici un fel de formalitati legate de drepturi de autor, desi asa cum se stie pe fiecare carte se precizeaza ca difuzarea continutului este interzis fara aprobarea autorilor. In realitate fiecare dintre noi xerox-eaza liber din orice publicatie fara sa intrebe pe nimeni “cat e ceasul”.In scoli orice profesor normal la cap difuzeaza de asemenea tot felul de materiale din publicatii diferite pentru a putea desfasura o activitate didactica operativa si moderna. Orice copil copiaza astazi materiale de pe net si le prezinta ca lucrari “individuale” la scoala.Numai niste “pitecatropi mediatici” ar face altfel. Informatia “migreaza” fara oprelisti pe net si acordul ACTA este sortit esecului deoarece incearca sa puna bariere comunicarii si informarii libere. Aici nu este vorbe de plagierea unei lucrari aristice, nu este vorba de incalcarea unor drepturi industriale aparate de patente ci este vorba despre difuzarea unor informatii elementare esentiale pentru invatamant si pentru o informare corecta a oricarui om care vrea sa fie la curent la modul general cu ce se intampla in tehnologia moderna.
    Dupa cum stiti copierea ilegala a diverselor programe de operare, cantece,carti de literatura,filme este un fenomen la care fiecare din noi este partas.Basescu si acolitii lui securisti-trogloditi vor sa ne spuna ca noi toti suntem niste infractori pentru ca incercam sa ne informam iar mafiotii lui care au delapiadat miliarde de euro si au pauperizat o intreaga natiune sunt niste oameni cinstiti ?
    haidade !
    Nimanui in lume nu i-ar trece astazi prin minte,fie ei Microsoft sau orice alt gigant informatic, sa urmareasca penal pe cineva pentru copierea unor informatii sau a unor programe.Exact inversul este valabil ,toate personalitatile stiintifice si toate marile firme sunt interesate in acest mod de publicitate “ilegal”.
    Este regretabil ca USl asista fara reactie la acest gen de atacuri absurde lipsit se pare de o sectie de comunicare si propaganda eficienta care sa demonteze operativ asemenea absurditati, tot asa precum cum orice tara normala trebuie sa dispuna un serviciu de contrainformatii si propaganda eficient.Este regretabil ca D-na Dumitrescu sau D-l Mang au dovedit lipsa abilitate mediatica, dar nu-i invinovatesc pentru ca aceste persoane sunt ocupate in special sa-si faca munca si nu cum sa raspunda operativ la acest gen de atacuri marsave sub “centura”.
    La capitolul “lupta mediatica” USL se dovedeste iarasi extrem de vulnerabil si trebuie gasiti urgent oamenii competenti care sa organizeze acest domeniu esential lumii moderne.
    Succes

  10. @AN * Tinand cont de raspunsul pe care l-ati dat lui Maximmouse si de excelentul comentariu al lui Fragmentarium Politic, va supun analizei o propunere, zic eu, constructiva. Pentru a isi spori credibilitatea si sutinerea, si nu numai pentru asta, Victor Ponta trebuie sa faca ce s-a angajat, sa taie in carne vie si sa nu lase nepedepsita nici o incalcare a legii de catre precedentele guvernari. De exemplu, ministrul Mang spune ca s-au transferat 219 milioane lei din contul MEI la fondul de rezerva al primului ministru. Daca este adevarat, este caz penal, deturnare de fonduri, si incalcarea cu vinovatie a unei legi votate de Parlament, legea bugetului de stat ; cei vinovati trebuie trimisi in instanta.
    Se pune ca s-au tocat documente si contracte. Daca acestea lipsesc, in cel mai bun caz este vorba de neglijenta in serviciu care se sanctioneaza cel putin cu demiterea. Etc., etc.. Este momentul ca USL-ul sa iasa din defensiva si sa treaca la ofensiva, inclusiv mediatica. Scheletii din dulapuri trebuie scosi la lumina rampei. Guvernul Ponta nu trebuie sa repete greseala lui Oprescu, care, fie ca nu a scos scheletii din dulapuri, fie nu a mediatizat suficient cazurile in care asasinii scheletilor au fost trimisi in instanta.

  11. @dn nastase

    multumesc pentru raspuns. sigur, prioritara este buna guvernare si castigarea alegerilor locale, parlamentare si de ce nu prezidentiale. imi doresc insa mai mult din partea dumneavoastra, a USL in ceea ce priveste anumite principii, respectarea regulilor, pedepsirea anumitor fapte. stiti foarte bine ca in romania loviturile pe la spate, tradarile, jocul murdar, combinatoristii in politica au o anume traditie. sper sa vina si acel moment atunci cand cei care, pe banii statului, incalcandu-si atributiile profesionale si principiile unui stat de drept, vor raspunde in fata legii pentru aceste fapte.
    Indiferent de ce va spune macovei, etc… cei care au folosit dovezi false (dolarii tipariti post fapta) pentru a va pune sub acuzare trebuie sa raspunda in fata legii. aici nu este vorba de intimidarea justitiei, bla bla.., ci de o evidenta fapta penala. ar face foarte bine societatii romanesti ca aceste fapte sa nu scape nepedepsite.
    Sau un alt exemplu: pedelistii care au trimis „hartii la reciclat”. este obligatia acelor ministri care au informatii in acest sens sa sesizeze pe aceia care au datoria sa ancheteze aceste fapte. nu trebuie lasate aceste lucruri doar la nivel de „zvon”!
    Am dat doar cateva exemple dar probabil sunt fapte mult mai grave care s-au petrecut in aceasta perioada.
    O buna guvernare, dincolo de aspectele economice si sociale, are si o componenta morala a refacerii increderii dintre politicieni si societate, redarea sentimentului ca nimeni nu este deasupra legii…
    Nu trebuie uitat ca si dumneavoastra ati avut o foarte buna guvernare, insa acest lucru nu a fost deajuns.
    Combinatorii, prin minciuna si agresivitate v-au invins si ne-au invins!.
    Politicianismul romanesc a facut de atunci si pana astazi posibila aceasta afundare a romaniei in marasm economic, politic, social si moral.
    Importanti sunt oamenii de care va inconjurati si nu uitati ca orice sistem are nevoie de criterii de performanta, monitorizare, feedback si ajustare.

  12. @socrate
    daca S.Oprescu s-ar fi ocupat de „scheletele din dulapurile” primariei conduse de videanu si basescu ar fi intrata in conflict imediat cu guvernul Boc ,i s-ar fi taiat toate sursele de finantare,n-ar fi putut realiza nici un proiect si rezultatul ar fi fost ca la ora actuala Bucurestiul era un oras esuat si Oprescu era un primar esuat fara nici o sansa de realegere.
    Era bine ?

  13. @ Doru Coarna

    Atacul clonelor!? Cred că ai văzut prea multe filme SF (pentru copii).

    Tot e bine că îți dai seama că o opinie critică nu e un gest de dușmănie. Am spus de la primele mele comentarii pe acest blog (acum doi ani) că nu îl simpatizez pe Victor Ponta, pe care îl consider încă imatur și insuficient pregătit din punct de vedere economic. Însă guvernul pe care-l conduce este un guvern bun, cu multe nume mari (Florin Georgescu, Dan Nica, Ioan Rus).

    Poate îmi explici de ce ar fi trebuit să tac. Te-ai molipsit și tu de boala intoleranței? Cine nu-i de acord cu noi e dușman? Dacă-i așa nu te mai obosi să-mi adresezi vreun comentariu.

  14. @ Socrate

    Așa cum am precizat și în discuția noastră precedentă, neglijați creșterea economică generată de o astfel de măsura. Gândiți-vă la rezultatele scutirii de impozit pentru IT-iști (sincere mulțumiri, încă o dată, domnilor Dan Nica și Adrian Năstase).

  15. @ Socrate,

    intr-adevar, asa ar trebui sa se intample daca totul ar fi real. Nu e insa cazul, se va face fix ceea ce nu a vrut sa faca Boc si nu a putut Ungureanu, adica mai lent, cu metoda, cu lingurita, vanzarile se vor face dand afara acele entitati precum maselele, doar ca stomatologul te si mangaie cu ceva banuti. Restu-i doar circul democratic care acopera jefuirea unei tari.

  16. @ dl. Nastase

    Multumesc pentru raspuns.

    As fi dorit ca din cele doua partide, PSD si PNL, sa se gaseasca macar 20 de oameni care sa fie greu de atacat. Asta e. Daca nu se poate, nu se poate. Defilam cu ce avem.
    Este evident ca este un guvern mult mai bun decat precedentele doua. Dar n-ar fi stricat ca langa profesionalism, sa mai fie si inalta moralitate. Nu doar moralitate, ca moralitate d`asta romaneasca poate oricine.

    Cu respect, domnule Nastase.

  17. @ Porthos,

    nu colega, am spus ca mai bine taceai pt ca ai dat o idee geniala: cum ca rau acestui guvern s-ar putea sa-i faca taman laudatorii care ridica stacheta peste nivelul la care el (guvernul, sau Ponta) poate performa si astfel urmeaza dezamagirea. Asta e, sunt lucruri in viata pe care tanarul PM nu le poate cunoaste la varsta lui, chestii d-astea, meandre, de care trebuie sa stii cum sa te feresti atunci cand nu ai voie sa gresesti.

    Dar iti propun sa ne linistim, scenariul este propus si aprobat, iar acum in derulare, nimic rau nu se poate intampla.

  18. @tiberiuretu * Eu cred ca daca Oprescu s-ar fi ocupat de “scheletele din dulapurile” primariei conduse de videanu si basescu, domnul Basescu nu mai primea inca un mandat si scapam mai repede de portocalii.
    @Doru Coarna * Eu n-as fi chiar atat de sceptic. Se pare ca VP deranjeaza marii tragatori de sfori economice, dovada fiind sabotajul, nici macar discret, al BNR-ului, prin depreceirea rapida a leului. Sa vedem ce va face VP.

Lasă un răspuns