Raspunsuri

In tot acest tumult politic al ultimelor zile am dat peste o stire care m-a bucurat sincer. Este vorba despre decizia APCE de a acorda Premiul Europa orasului Sighisoara, o decizie care a fost luata, in premiera, pentru un oras din tara noastra. Avem nevoie si de vesti de acest gen, de momente in care sa ne mandrim cu mostenirea noastra. Sighisoara este una din localitatile pline de istorie ale Romaniei, in care ma simt extrem de bine, unul din orasele pe care le redescopar ori de cate ori am ocazia sa il vizitez.

Faptul ca, de multi ani, Dorin Danesan, primarul PSD din Sighisoara, a avut o atentie sporita in a reprezenta caracterul multicultural al localitatii a contribuit, cred, la decernarea acestui premiu. Este o victorie a bunei intelegeri dintr-o comunitate si un semn ca, sub PSD si USL, buna intelegere intre minoritati si atitudinea responsabila si proactiva fata de principiile si unitatea europene sunt regulile, nu exceptiile politicii promovate de catre noi.

Aramis, in contextul in care fosta coalitie de guvernare avea cu o zi inainte de votul motiunii o relativa siguranta si un avans de cateva voturi, evident ca rezultatul final a surprins. In rest, nu as fi atat de pripit sa vorbesc deja de o erodare la guvernare. Sigur, exista si acest risc, insa exista si varianta in care, prin politicile si atitudinea pe care le promovezi, dar si prin rezultatele pe care le ai, te poti consolida in primele luni la putere. USL propune un nou mod de a face politica, deci as miza pe al doilea scenariu, in cazul in care guvernul va trece de votul din Parlament.

Dorian65, despre greselile oricarui Guvern, inclusiv ale celui pe care l-am condus, au vorbit atat de multi oameni, aici incluzandu-ma si pe mine, incat nu cred ca mai este necesar sa revenim cu argumente si informatii din acea perioada. De ce nu vrei tu sa abordam greselile de ieri ale Guvernului, cele care se simt mult mai pregnant in vietile tuturor romanilor? Pentru a rezolva problemele Romaniei de astazi trebuie sa te uiti in primul rand la deciziile luate de un guvern, indiferent cum il cheama, ieri, nu acum 10 sau 20 de ani. Altfel, abordari de tip anacronic in evaluarea politica vor duce numai spre solutii pentru false probleme, in niciun caz pentru lipsurile actuale ale populatiei.

Ghita Bizonu’, eu cred ca votul motiunii din Parlament are insemnatate si pentru activitatea din legislativ in urmatoarele luni. Inclusiv pentru modul in care se numara voturile…

Doru Coarna, incurcate sunt caile votului si rezultatelor uninominalului. In rest, in ceea ce ma priveste, am nevoie de un singur lucru, care nu are in niciun fel vreo legatura cu compasiunea. Ceea ce am cerut, dintotdeauna, este dreptate si dreptul de a beneficia de un tratament egal, obiectiv si deloc partinic din partea institutiilor statului. Sau a oamenilor de stat. In rest, vestile bune ar trebui sa vina de la sine.

isabel_allende, nu stiu in ce masura se poate vorbi de Marine Le Pen ca despre viitorul lider politic al opozitiei din Franta. Mie, sincer, mi se pare ca situatia merge mai degraba spre o situatie comparabila cu Romania anului 2000. Intr-adevar, a avut loc o cursa politica fara precedent, insa totul ar trebui pus in special pe mandatul trecut al lui Sarkozy.

Pali, iti inteleg nervii si frustrarea, pentru ca stiu ca ai patimit mult, la fel ca Sibilla de altfel, la nivel personal. Trebuie sa fii insa constient ca inca sase luni pe fostul calapod guvernamental ar fi insemnat si mai mult haos si dispret pentru toti cetatenii romani, inclusiv pentru tine. Tocmai de aceea, unele decizii si acceptari individuale in echipa USL au fost facute pentru a stopa nemultumirea si dezastrul general. Iar daca analizam toate aceste miscari din perspectiva deciziei de acum cateva zile din Parlament si a perspectivei care se deschide la orizont, cred ca o concluzie preliminara sincera ar trebui sa ne duca pe toti cu gandul spre un singur cuvant: speranta.

Dlnimeni, in contextul in care Marine Le Pen i-a cerut, practic, imposibilul lui Sarkozy pentru a-l sprijini, acesta din urma refuzand din start propunerea, Hollande are, din punctul meu de vedere, accesul garantat spre presedintie. Franta, la fel ca si Romania, s-a saturat de cabotinism la cel mai inalt nivel al politicii.

George Ban, problema este ca ura naste, la randul sau, ura. A intra intr-o logica in care contracarezi abuzurile prin noi abuzuri ar fi una din greselile care ne-ar arunca, pe noi toti, sub zodia haosului. Sper, doar, ca perioada butoanelor din domenii precum justitia sa se incheie, sa reusim noi, ca natie, sa iesim din paradigma impusa in ultimii 7 ani de Traian Basescu. Sa ne conciliem cu noi insine si, in paralel, sa ne indreptam in fata istoriei.

Gala, auditul guvernamental este singura solutie pentru a avea o evaluare sincera a momentului T0, de unde se porneste, pentru a contracara ulterior orice iesiri nervoase ale, deja, opozantului PDL. Nu trebuie sa uitam ca democrat-liberalii sunt dovada vie a tupeului impins la cote maxime, deci vor incerca sa puna in carca oricarui alt guvern multe din pacatele proprii. De altfel, daca este sa ma gandesc bine, PDL este, cred, singurul partid de la putere care a facut, ani la randul, opozitie la opozitie, acuzand-o in continuu de diverse aberatii. Nici nu vreau sa stiu ce va fi la gura lor de-acum inainte. Tocmai de aceea, este nevoie de o situatie, pe cifre, cu subiect si predicat, pe tot ce lasa in urma guvernarea portocalie.

61 de gânduri despre “Raspunsuri

  1. @

    Carcotasu

    DIN CULISELE INTEGRARII ROMANIEI IN UE

    Leonard Orban nu e din (citez) „gasca lui Basescu”.
    Din punctul meu de vedere, ar fi fost de preferat Vasile Puscas CA MIISTRU- dar, nu trebuie uitat ca Leonard Orban a fost adjunctul lui, pana in 2004.

    Fac o destainuire din culisele politicii:
    In 2005 (de fapt, in decembrie 2004), la instalarea cabinetului Tariceanu, lui Vasile Puscas i s-a facut propunerea de a ramane ministru al Integrarii- pozitie importanta si ca reprezentare individuala, (pe atunci) in perspectiva momentului 1 ianuarie 2007, cand Romania acceda efectiv in UE.
    Vasile Puscas a refuzat, din decenta si in baza unei logici politice corecte: PSD se afla in opozitie – el nu putea accepta sa faca parte din Guvern.

    S-a ajuns, in culise, la urmatoarea intelegere pentru binele Romaniei: a fost conservat Leonard Orban pe postul de adjunct la ministerul respectiv (pozitie pe care o ocupase si in timpul mandatului lui Vasile Puscas).
    De doua-trei ori pe saptamana, echipa de negociatori se intalnea, fara a „face valuri”, cu Vasile Puscas (stiu unde se intalneau- am fost „prin preajma” nu doar o data!) caruia ii erau prezentate toate demersurile si intentiile. Vasile Puscas instruia echipa de negociatori in tot ceea trebuia facut.

    Toate documentele, absolut toate „hartiile”, fara exceptie, care plecau de la minister catre UE ii erau transmise lui Vasile Puscas (prin fax). Acesta le studia, le corecta (sau scria alta varianta) si totul ii parvenea lui Leonard Orban. Practic, acesta era veriga discreta de legatura intre Vasile Puscas si minister.
    Dupa ce Vasile Puscas dadea forma finala a unui document, prin Leonard Orban acesta ajungea la minsitru, care il semna (sau il semna Leonard Orban, daca era de competenta lui).
    Acestea sunt culisele integrarii europene.

    Te asigur ca Leonard Orban nu este „din gasca lui Basescu” si isi merita locul in guvern.

  2. @

    Alexavsl

    In primul rand: Calin Popescu Tariceanu nu are pregatire juridica, asa cum sustii in mai 1, 2012 la 11:19 am. A absolvit Hidrotehnica- ulterior, a urmat cursuri asociabile unui masterat (in anii 1980) in Matematica si Informatica. A fost cadru universitar la facultatea de Hidrotehnica din Bucuresti.

    Tot in primul rand, dupa ce ai fost prim ministru, este „inadecvat” sa fii detinatorul unui portofoliu ministerial.
    Daca, totusi, ar fi trebuit sa-i fie propus un portofoliu ministerial lui Calin Tariceanu, acela ar fi putut fi din „zona tehnica”, nicidecum cel al Justitiei.

  3. @ Aya

    Am văzut astăzi anunțul lui Victor Ponta. Deși sunt surprins, am văzut acolo destule nume „grele”, cum ar fi Florin Georgescu. Acum, dacă m-ai asigurat tu că va trece fără probleme prin Parlament, nici nu mai contează cine face parte din guvern.

    Ce ziceai de moralitate? Mi se pare că uneori ești inutil criptică. Tare de familie?

  4. @

    Adrian Nastase

    Ma alatur colegei de blog, Mihaela, si atrag serios atentia asupra postarii lui Marian, din aprilie 30, 2012 la 9:29 am, legata de problemele persoanelor cu handicap, in general.
    Problema lui Marian este foarte grava- caci handicapul lui este congenital.

    Legea pensiilor, fraudata via Roberta Anastase – dar, din pacate, aplicata- si genocidul practicat in materie de asigurari sociale condamna persoanele cu handicap la o existenta care nu poate fi calificata, atat este de grea.

  5. @

    Mihaela

    M-am alaturat tie in sustinerea rezolvarii problemelor semnalate de Marian, legate de pesoanele cu handicap (situatia lui este cu atat mai grava, cu cat handicapul este congenital).
    Situatia acestei categorii este imposibil de calificat, in urma politicii genocidare practicate in ultimii ani.

    Sunt convinsa ca Adrian Nastase si USL nu vor uita aceasta categorie defavorizata.

  6. @

    Porthos

    Mesajul meu din mai 1, 2012 la 9:43 pm iti este adresat.
    Ma vei ierta- ti-am ortografiat gresit nickname-ul.

  7. @Porthos,

    „Tare de familie” adica „shpionajul” de bucatarie, sau multa, multa vrajeala ?

  8. @Ghita Bizonu’ * Cred ca marele licurici, pe care il banuiesc in continuare ca si-a bagat coada in caderea guvernului MRU, e de parere ca “ Niciodata nu este prea tarziu “. Nu ca ar fi vorba de sustinerea portocaliilor pana in panzele albe, dar marele licurici prefera apele tulburi, deosebit de propice pentru afaceri. O majoritate zdrobitoare nu i-ar conveni de loc marelui licurici. A propos, ce parere ai de guvernul Ponta ?

  9. @ Aya
    Ma bucur ca s-a mai alaturat o voce apelului meu catre AN in sustinerea d-lui Marian; am fost poate cam patetica, dar m-a impresionat situatia sa.

  10. @

    Porthos

    In mesajul pe care mi l-ai adresat (mai 1, 2012 la 11:39 pm) consideri ca moralitatea face parte din categoria (citez) „tare de familie”.
    Formuland o astfel de opinie te autodefinesti.

  11. @ Aya

    Mă refeream la întrebarea ta retorică privitoare la moralitatea celor asemenea mie. Dacă Zoe nu ar fi ghicit sensul observației mele, aș fi putut presupune că nici eu nu am fost suficient de clar.

    Însă conexiunea logică făcută de tine este cu adevărat remarcabilă. Acum mă gândesc la alt sens pentru tare. Mă opresc aici înainte să observe d’Artagnan și Aramis simpaticul nostru schimb de replici.

    Ca să închei într-o notă optimistă: România se îndreaptă într-o evidentă direcție bună. În nici trei luni, vom fi avut deja două guverne conduse de doi excelenți prim-miniștri.

Lasă un răspuns