„Sarutul” lui Brancusi

In urma cu mai  mult timp, am vrut sa merg – fiind la Paris -, in Cimitirul Montparnasse, pentru a privi, pentru a vedea de aproape  „Sarutul” lui Brancusi, realizat in urma cu exact o suta de ani si instalat pe mormantul unei tinere rusoaice, care la 23 de ani, indragostita de prietenul lui Brancusi, Solomon Basile Marbe, se sinucide, in urma unei povesti de dragoste fara viitor.

In Cimitirul Montparnasse, unde  odihnesc si Tzara si Cioran dar si  si alte mari personalitati ale culturii europene – spre exemplu Simone de Beauvoir si Jean Paul Sartre, pe al caror mormant vizitatorii lasa diverse semne de amintire si admiratie – sculptura lui Brancusi este probabil locul de pelerinaj favorit.

Dintre toate variantele „Sarutului”, acesta, in piatra, este, in opinia mea, cel mai emotionant. Dincolo de istoria care l-a inspirat, lucrarea, de aproape un metru inaltime, transmite ideea unei inlantuiri si dupa moarte, ideea ca dragostea invinge moartea. Totusi, dupa o suta de ani, piatra din care este realizata lucrarea incepe sa se erodeze . Mesajul pe care il transmite Brancusi, nu.

Am adaugat si imaginea unei alte legende:

43 de gânduri despre “„Sarutul” lui Brancusi

  1. In tinerete, ca aproape toata generatia mea, am facut o pasiune pentru existentialism. Comunistii l-au editat destul de copios pe Sartre. Chiar si in „Biblioteca pentru toti”. In plus , intr-o perioada ajungeau si la Botosani, la librarie carti din „Livre de poche”.
    In motivarea refuzului Premiului Nobel, printre altele acuza ilustra institutie de politicianism, intrucat il premiase cu cativa ani inainte pe dizidentul Boris Pasternak si a fost ignorat Mihail Solohov.
    Nu stiu daca ăsta a fost motivul dar in anul urmator a primit Premiul Nobel, Solohov.

    Toate chestiile astea probabil ca le stie toata lumea.
    Dar…mai tarziu am aflat ca Sartre a fost stipendiat de Moscova, iar Solohov a fost un impostor care furase romanul „Donul linistit”.
    Asa ca, mi s-a cam evaporat piosenia si privesc inapoi cu manie.

    De Simone de Beauvoir am citit numai „Amintirile unei fete cuminti” si „O moarte usoara”
    Stiu ca Aya lucra la o noua versiune romaneasca pentru „Memoires d’une jeune fille rangee”

  2. @AN
    A incetat din viata Lawrence Eagleburger.
    Paginile despre discutiile cu diplomatul american sunt printre cele mai interesante si reusite din „Romania dupa Malta”.

  3. Lawrence Eagleburger a fost asistentul lui Henry Kissinger, sub Nixon. HK este cu şapte ani mai în vârstă decât LE. I-a dat Dumnezeu zile lui Kissinger, are aproape 90 de ani.

  4. Despre „Maghiarizare” citim http://ro.wikipedia.org/wiki/Maghiarizare că „Ideea a apărut ca urmare a Iluminismului” :-). Atunci de ce au mai luptat Memorandiştii ? Doamne, cât de eficient funcţionează propaganda anti- românească organizată de Fundaţia Rockefeller la Conferinţa anti- România, şi anti-Romania, din anul 1985 ! Reamintesc, în acea conferinţă de la Vila Bellagio, –pe malul lacului Como–, fură puse bazele ideologice pentru distrugerea României ca stat.

  5. @Harabula
    Nu ştiu dacă motivul real pentru care Sartre a refuzat premiul Nobel a fost stipendierea lui de către Moscova, însă cel invocat e cât se poate de adevărat. Alegerea premiatului pentru literatură este dominată de preferinţele politice ale juriului şi prea puţin de valoarea reală a operei celui premiat.Cândva, foarte demult, sufeream dacă nu aveam la îndemână operele unui laureat Nobel, însă după câteva experienţe de lectură dezamăgitoare – ca să nu spun mai mult – astăzi mi-am pierdut curiozitatea, ba chiar am ajuns să mă mir când Nobelul e atribuit unui mare scriitor.

  6. Off Topic
    Domnule presedinte Adrian Nastse,
    As vrea sa stiu parerea dumneavoastra despre urmatoarea afirmatie a domnului Victor Ponta:
    „Toti soferii de taxi cu care mai merg prin Bucuresti sunt studenti la drept. Toti cei care nu au ce face se duc sa isi cumpere o diploma“
    Nu au dreptul taximetristii sa fie studenti la drept sau la orice alta facultate isi doresc?
    Este acesta categorie profesionala formata din oameni incapabili sa obtina CORECT o diploma?
    Cu deosebit respect
    Theodora Marinescu

  7. Theodora,

    Dl. Ponta se simte frustrat ca si altii au dreptul la drept! Pe vremea dansului nu toti dreptii erau drepti , o chestie care s-a perpetut pina in vremurile nostre.
    In interiorul domnului Ponta s-a dat o lupa acerba ,care legitimeaza dreptul soferilor de a studia dreptul,precum si dreptul absolventilor de drept sa devina soferi . Ponta absolventul de drept s-a facut sofer ca o confirmare a postulatului, Sofer-absolvent drept-Sofer si viceversa!
    Acum mai exista o chestie care tine probabil tot de frustrare ,dl. Ponta ca sofer de raliu poate se considera super-sofer si in nici un pcaz absolvent de drept – sofer de taxi, o chestie mai nobila decit cea de politician, spun asta bineinteles fara sa ma gandesc la Ponta ci la Harabula!

  8. Criticos,

    Despre Sartre sau Harabula pastrand niste granite , limite daca vreti , regasiti un text atotcuprinzator intr-un articol al Doamnei Monica Lovinescu citez „Cum ajung intelectuali de marca, spirite de o incontestabila subtilitate, sa imbratiseze doctrine situate la antipodul umanismului? Este problema rinocerizarii….inchei citatul.
    Cum se poate vorbi cu admiratie despre asa-zisul creator al asa zisei folozofii a libertatii, despre un rinocher care a imbalsamat Kremlinul in saruturi ,mai patetice decit „Sarutul” lui Brancusi!
    Intro gandire aplicativa Sartre nu reprezinta decit filozoful colaborationist, care a ajutat pepetuarea anti-umanismului in mod practic!
    Si inca ceva nu a fost singura data cind premiul pentru pace a fost dat aiurea,sau poate cine stie Sartre in fiinta lui era totusi un om cinstit si de aici refuzul!

  9. Recitind postarea mea de mai sus, mi-am dat seama ca sunt o relicva a comumismului.
    Pe cine intereseaza ce am citit eu din Sartre?
    In subconstient sunt mandru ca l-am citit intr-o perioada in care trebuia sa citesti ce ti se dadea si nu ce voiai. Atitudinea mea desigur pare bizara noii generatii care are acces la orice lectura.
    In aceleasi vremuri de seceta intelectuala era normal sa aspiri cu toti porii un Sartre sau Camus.

    Ca am fost manipulat ca si alte milioane de oameni, mi-am dat seama mai tarziu.
    Sub acest aspect il simt pe domnul Nastase un spirit aproape.
    Dar nu stiu daca domnia sa a mai explorat si alte cai ale existentialismului pe acea vreme, inaccesibile omului de rand: Berdiaeff, Sestov, Soloviev etc.

    Generatia mea este mutilata si asa va muri. A avut ca idoli mercenari intelectuali si impostori. Nici nu putea fi altfel intr-o lume a „materialismului dialectic”, fara Dumnezeu.

  10. Theodora

    mai rau este faptul ca unii care si-au dobadndit notorietatea ca absolventi de drept sunt cam din categoria descrisa de Ponta .. de ex „distinsa” „euroeana” sinistra de injustitie are niste idei despre drepturi castigate si prezumtia de nevinovatie de-a dreptu paukeriste !!!

  11. @Theodora
    Stimata domnisoara, ti-ai facut vreodata iluzii?
    In ciuda aparentelor de dragoste lacrimogena, politicienii isi dispretuiesc electoratul.
    Ei lupta pentru „omul simplu”. Ca si cum ei ar fi oameni complicati.

    Cei de dreapta privesc masa electorala ca pe o turma careia îi dai drumul sa pasca pe o pasune bogata, fiecare vita in parte urmand sa se descurce in concurenta cu altele si primejdia pradatorilor.
    Stanga dimpotriva, vrea sa asigure cel putin o portie de paie fiecarei vite.

  12. @Vasile
    Iar te bagi unde nu-ti fierbe oala.
    Sartre a primit premiul Nobel pentru literatura si nu pentru pace, cum crezi dumneata.

  13. Operele lui Constantin Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România!“
    de Felix Sima

    O carte de o importanţă deosebită a apărut în 2009, la editura „Gedo“ din Cluj-Napoca – Dincolo de Brâncuşi (264 p.) de Horia Muntenuş – autor care se adaugă, iată, pe o bogată listă de brâncuşologi români şi străini, alături de Constantin Zărnescu, vâlceanul din Ardeal care şi prefaţează prezenta lucrare.

    Sunt înşiruite, cronologic, reperele vieţii şi activităţii marelui român stabilit la Paris. Cutremurătoare sunt câteva: „Conform documentelor publicate de către Petre Popescu Gogan, în revista Brâncuşi (Târgu-Jiu, nr. 1, 19 februarie 1995), Secţiunea de Ştiinţa limbii, Literatură şi Artă din cadrul Academiei R.P.R., în şedinţa din 28 februarie 1951, dezbate solicitarea sculptorului de a-şi dona statului român operele (230 sculpturi – socluri, 41 desene, 1600 fotografii şi clişee, unelte, mobilier etc. – aflate în atelierul său din Impasse Ronssin. La acea şedinţă, prezidată de Al. Toma, poetul proletcultist, au luat parte şi George Oprescu, Victor Eftimiu, George Călinescu, Camil Petrescu, K. Zambaccian, Alexandru Graur, Geo Bogza, George Murnu, Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti, Gala Galaction, Ion Jalea – numai nume sonore ale culturii româneşti. Al. Toma, în discursul său arogant, aberant şi distructiv îl considera pe Brâncuşi „reacţionar şi duşman al regimului“. Ion Jalea a prezentat o comunicare favorabilă, în care vorbea despre „apoteoza Brâncuşi“, la fel s-au pronunţat Camil Petrescu, Geo Bogza, iar Victor Eftimiu a subliniat valoarea naţională şi mondială a lui Brâncuşi. Preşedintele secţiunii, Mihail Sadoveanu, se pronunţase anterior cu privire la solicitarea lui Brâncuşi: „…vă ţineţi de fleacuri? Doar suntem la Academie! Luaţi ruşinea aiasta şi aruncaţi-o la coş!“. Cum se petrecuseră lucrurile? „La oferta lui Constantin Brâncuşi, statul român a trimis nişte tovarăşi la Paris, printre care ţesătoarea Constanţa Crăciun de la Tricodava Bucureşti, care era ministru al culturii, Teoharie Georgescu – tipograf cu patru clase elementare, pe numele său adevărat Burah Tescovici, care era ministru de interne şi pe Leonte Răutu care va deveni creierul ideologic al P.M.R. Brâncuşi i-a primit în atelier. Au început să-l întrebe despre fiecare operă, ce reprezintă. Brâncuşi, supărat, i-a scos afară din atelier, spunându-le: „Statul român trebuia să trimită nişte oameni competenţi“. Venind aceştia în ţară, i-au spus lui Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Operele lui Brâncuşi sunt nişte opere pe care le-ar putea face orice ţăran neinstruit.“. Dej le-a spus să scrie un referat. Aceştia au scris referatul, pe colţul căruia stă rezoluţia: „Operele lui Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România. Refuzăm!“.

    Petre Pandrea remarca faptul că „arta lui n-a putut fi acceptată în România nici de sămănătoriştii lui Nicolae Iorga, contemporanul său, care-l privea cu oroare, nici de poporaniştii progresişti ca Mihail Sadoveanu şi Mihail Ralea, care nu dădeau nici trei parale pe monumentele de la Târgu-Jiu, pe Măiastra sau pe vreuna din cele 720 de piese create de octogenarul sculptor gorjano-parizian cubist şi modernist.

    Refuzat în ţară şi umilit, Brâncuşi renunţă, la 1 august 1951, la cetăţenia română. Va primi, însă, un an mai târziu, cetăţenia franceză.

    În anul 1955, Constantin Brâncuşi înaintează statului român o altă cerere, de data aceasta pentru repatrierea sa, motivând că vrea să se întoarcă acasă pentru a fi înmormântat lângă părinţii săi, în cimitirul de la Hobiţa, la a cărui biserică din lemn lucrase, la înălţarea sa, bunicul sculptorului, Constantin Dinu Brâncuşi. Şi această cerere îi este respinsă.

    „Mor neîmpăcat sufleteşte că nu pot să-mi dau sufletul în ţara mea şi voi putrezi în pământ străin, departe de fiinţa cea mai dragă, mama mea…“ sunt cuvintele adresate episcopului ortodox al Parisului – Teofil Ionescu – la 16 martie 1957, în ziua decesului, fiind înmormântat în cimitirul din Montparnasse, unde îşi pregătise, singur, o lespede de piatră pe care îşi scrisese numele şi anul naşterii (19 februarie 1876), sub semnul unei cruci. Ucenicii îi vor dăltui datele morţii.

    Cu un an înainte, în 12 aprilie 1956, numise ca legatari testamentari universali pe pictorii Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu, iar ca executor testamentar pe doctorul Pascu Atanasiu, cei mai apropiaţi prieteni din ultimii săi ani. „Las statului francez, pentru Muzeul Naţional de Artă Modernă, absolut tot ceea ce vor conţine, în ziua morţii mele, atelierele mele situate în Impasse Ronsin nr. 11.“ „La drept vorbind, scria Pierre Schneider, în L’ Express din 5 aprilie 1962, Parisul n-a făcut mare lucru pentru a merita acest privilegiu, de a primi un cadou incomensurabil, fiindcă în cei 53 de ani petrecuţi în Franţa, Brâncuşi n-a primit nicio comandă de monument de la statul francez, nici un premiu, nici o distincţie oficială, n-au fost aleşi, nici el, nici Rodin, nici Bourdelle sau Jean Arp, membri ai Academiei de Belle Arte al Institutului Franţei, cinste de care
    s-au bucurat atâţia sculptori mediocri, asupra cărora s-a coborât vălul uitării
    Copy-paste din „Ramuri”

  14. Început de ani ’90 (’92, cred), Hamburg. Am ajuns într-o sâmbãtã şi duminicã am fost Muzeul Kunsthalle înfiinţat în 1869 de acolo. Aglomeraţie de opere de artã din oraşul celor mai mari bogaţi ai Germaniei dintotdeauna. Într-o singurã camerã erau DOAR douã opere: Un porumbel al lui Picasso şi SÃRUTUL, al lui Constantin Brâncuşi.
    Luni, gazdele m-au întrebat cum mi-am petrecut duminica în Hamburg; le-am povestit şi am crezut c-au înţeles. M-au angajat pentru chimia mea şi poate cã nu numai !

  15. Se accentuează fuga de capitaluri private greceşti către băncile elveţiene. 38 miliarde de euro în ultimele 18 luni. Dar, pe total, capitaluri elenice în valoare de 280 miliarde de euro au fost plasate în CH. Suma aceasta reprezintă 120% din PIB-ul Greciei.

  16. @ Vasile, spune: „Si totusi threadul nu era pacea de la kuciuk….ci sarutul de dupa!”
    Păi tocmai despre asta am vorbit. Conferinţa Bellagio -1985. „Toate vine de se leagă!”, cum spunea un coleg de-al meu argeşan.

  17. O tema care ne reaminteste de umanitatea catre care ne indemna Einstein sa ne intoarcem. Sarutul, despre care Cioran spunea ca este o alchimie dintre doua salive, reprezinta, simbolic, cel mai profund sentiment omenesc. Multumim gazdei blogului pentru mesajul postarii, care genereaza incredere. Poate ca toti politicienii ar trebui sa-si reaminteasca aceste lucruri si rosturile lor printre oameni…

  18. Harabula chiar asa – pe cine ?!
    L-ai citit integral sau doar 2-3 titluri din Sartre e treaba ta. Asa cum si daca ai citit pre Marx ori Homer. Vrei cumva sa fii decorat ptr asta ? Eventual cu Erou al Muncii Socialiste ?! Eventual si Ordinu Stalin?!
    Sa inteleg cumva ca lecturile (inclus din Proust) au facut parte din ipresiunea la care te-au supus comunistii ?!
    Si la mica barfa .. nu prea inteleg de ce Doctor Jivago a fost tinut sub obroc. Nu mi se pare mai „anti” decat Pe Donul Linistit ori Calvarul …Oricum le-as include pe toate sub titulatura : Asa s-a cladit bardac ul

  19. Harabula, nu trebuie sa privim inapoi cu manie, ci cu intelepciune. Citeam in zilele din urma acelasi lucru, asezat langa alte doua indemnuri la fel de macabre: poarta-ti sentimentele la vedere si scalpurile la cingatoare (1); vorbeste intotdeauna cu voce tare, purtand cu tine o bata (2). Cred ca cele trei ziceri, care, evident, nu fac decat sa semene teroare in jur, sunt opuse iubirii aproapelui…

  20. @Theodora
    Domnul Ponta de fapt nu dorea sa loveasca in mod special in soferii de taxi ci intr-o anumita universitate pe care n-a numit-o dar depre care putem banui ca ar fi Spiru. Oricum universitatea despre care vorbea cica ar cotiza la PDL si de aia n-o inchide nimeni. Acuma daca e vorba de Spiru, poate acum asa o fi, dar pe vremea mea, ca si eu am facut Spiru, era considerata frecventabila, atat de studenti cat si de profesori, unii ai PSD-ului altii ai Conventiei Democrate. Atat cat imi amintesc, Rodica Stanoiu preda criminologie pe vremea aceea iar Turianu civil. De asemenea se zvonea, dar bineinteles ca nu am vazut acte sau dovezi de vre un fel, ca universitatea era a unor politicieni care au reusit sa faca rost ptr universitate de cladirea casei de cultura a IMGB, cica la un pret foarte acceptabil. Dar erau doar zvonuri. Intre timp, Spiru a schimbat sistemul de examinare din scris in grila pe calculator, asa ca in prezent orice lenes, in loc sa invete materia, sau macar sa isi rezolve grila singur, care grila de fapt e bine facuta si te plimba prin toata materia, ia subiectele gata rezolvate de la altul si invata direct raspunsurile. Acuma sa nu se inteleaga ca inainte cine voia sa treaca fara sa invete nu facea acelasi lucru si nu la Spiru ci oriunde, ca aveam prieteni care munceau in afara si isi cumparau examenele direct de la facultati de stat. Sau sa nu se inteleaga ca cine vrea sa invete nu e lasat. Sau ca la zi nu or mai exista si profesori care vor prezenta la curs sau la seminare ca altfel nu te baga in examen. Dar cert este faptul ca Spiru e cea mai ieftina universitate, si face o concurenta atat altor universitati particulare pe la care predau diferiti politicieni(cred ca si dl Ponta preda la Cantemir dar nu sunt sigura, oricum a predat la Romano-Americana de unde au terminat cu 10 si cunoscuti de ai mei care nu aveau timp sa invete ptr ca munceau) cat si locurilor platite de la diferite facultati de stat. Adica intre 500 si 1500 de euro ptr unii chiar e o diferenta si cu siguranta nu si-ar permite. Oricum, doamna Andronesu a inceput o anumita campanie anti-Spiru, care in loc sa rezolve problema invatamantului la distanta de la respectiva universitate, forma de invatamant care cred ca s-a inchis intre timp ca parca nu aveau acreditare sau asa ceva, a bagat in aceeasi oala toate formele de invatamant de le respectiva universitate, de la toate facultatile si din toti anii, lucru care a facut-o foarte populara printre absolventii de Spiru. Dupa cum zicea un prieten care facuse parca psihologie acolo acum cativa ani, cand eu incercam sa il conving sa voteze cu PSD, „eu p-astia nu-i mai votez in viata mea, ca acuma toata lumea crede ca diploma ptr care eu am muncit nu face doua parale”. Iar acum domnul Ponta continua in aceeasi directie. Ce pot sa spun, ce-si face PSD-ul cu mana lui, nu-i face nici PDL-ul. Ar fi trebuit ca macar din motive electorale sa se gandeasca la faptul ca de cand e deschis Spiru au iesit de pe banicile lui sute de mii de absolventi.

  21. Doar ce am vazut emisiunea Strada Scoala si Spital(emisiunea lui Tatulici) cu domna Andronescu si doamna Campeanu la RTV.

    Eu tot incerc sa va atrag atentia, liderilor USL in legatura cu RTV, dar se pare ca nimeni nu ma asculta.
    RTV este basista, iar toti realizatorii de acolo nu fac altceva decat sa promoveze PDL-ul.

    Se prefac ca ataca puterea, pentru a avea rating, dar concluziile, timpul alocat sunt mereu in favoarea portocaliilor.
    Nu va mai duceti acolo nepregatiti de lupta atat cu moderatorii cat si cu PDL istii, sau doar ca sa faceti figuratie, si sa le legitimizati, propaganda.

    Puteti sa refuzati prezenta la RTV, pe acelasi motiv cu care Base, a infierat televiziunile si i-a mers, si anume ca fac jocul cuiva, si posibil sa le scada ratingul, sau daca va duceti, agresivitate maxima.

    Altfel va spun cu fiecare emisiune RTV, USL ul pierde cate putin … nu mizati pe faptul ca toti remarca jocul RTV-ului.

    Cu stima,
    Dan

  22. Harabula, iar esti pe aratura…,

    Care este esenta premiului Nobel pentru literatura,stiinta,chimie ,fizica,economie sau ce vrei dumneata , o bomba cu neutroni un roman st.despre distrugerea lumii nu un serviciu facut umanitatii ?
    Sau dumneata dupa platforma politicului frivol , nu cunosti crezi ca inventatorul dinamitei a avut aceiasi constiinta ca a dumitale?
    Rusine!

  23. @Ghita Bizonu’
    Intr-o postare de mai sus ăi reprosez lui Vasile ca-si baga nasul unde nu-i fierbe oala. Imediat dupa ce am trimis mesajul am regretat. Sunt lucruri care nu se fac. In mod normal, un bloc este o invitatie la discutie, la dialog. Oricine are dreptul sa-si spuna parerea.
    A-i spune cuiva sa taca este impotriva menirii blogului.Vorba cuiva: este la fel ca si cum ai invita pe cineva la masa si apoi i-ai arunca cu supa intre ochi.
    La fel poate fi considerata si recomandare d-tale de a nu-mi mai etala lecturile. Desigur ca este indecent sa vii cu viata personala pe blog. Dar, am considerat ca modul in care am avut eu acces la cultura occidentala este semnificativ.
    Daca nu intereseaza lecturile mele, se poate spune ca nu intereseaza nici parerile mele in alte privinte. Nu intereseaza nici ce gandesc, nici ce cred.
    Dar asta poti s-o spui oricui.
    Asta nu inseamna ca nu tin cont de observatia d-tale; trebuie sa fiu mai atent, sa nu intru in intimitati si sa le exopun pe blog.

    Totusi, stimate domn, nu sunt convins ca se pune problema daca ce postez eu intereseaza. Eu cred ca este vorba de tehnici de dominare a interlocutorului.
    Cervantes scria ca in doua situatii ramai fara raspuns: cand ti se spune „iesi afara din casa mea” si cand ti se spune „ce ai cu nevasta-mea?”
    Comentariul d-tale este de tipul „iesi afara din casa mea”

  24. @ all (off-topic)

    Din ciclul „noi muncim, nu gândim”:

    http://m.zf.ro/profesii/mitul-germanilor-muncitori-spulberat-de-greci-italieni-si-spanioli-8315626

    „Mitul germanilor muncitori este spulberat de greci, italieni şi spanioli. Germanii nu sunt cei mai muncitori europeni, ci locuitorii ţărilor din sudul Europei, arată un raport realizat de banca franceză Natixis, citat de AFP.”

    PS: poate ca populația muncește, dar nu suficient de mult încât să compenseze ce fură politicienii. Soluția ar fi să importe politicieni germani. Oare nu o merge și la noi?

  25. Un centenar fericit care ilustreaza cel mai bine cultura noastra europeana crestina, umanista samd..
    I se reproseaza ca este cam greoi (peste 1 kil!) si cam mare insa silueta sa trezezte fanteziile sumbre ale heterosexualilor si nu numai .
    A implinit 100 de ani. Intre 1911-1985 a fost f activ in US Army, US Navy .In Al doilea RRazboi a luptat d epartea libertatii – insa s-a aflat si in mainile nemtilor provocand tot atata satisfactie .
    Cica in 85 s-a pensionat da’ al dracului pensionar era inca vizibil ba la Constanta, ba in Nicaragua. Dupa 89 a fost adoptat de Lituania .
    In loc sa stea cuminte mai isi face de cap cu ajutorul lu Special Forces care il adora. Inca activ si prezent in Ameica Latina ..Destule autoritati si agentii americane ii solicita si azi serviciile! Este un star fara varsta pe piata civila ..si a fost prezent in naiba stie cate filme!
    Ca sa zic asa cel mai bine i se potriveste urarea : la multi morti inainte!
    Cine este ?
    M1911 cunoscut ca si Automatic Pistol, Caliber .45, M1911 , Automatic Pistol, Caliber .45, M1911A1 , Pistol, Caliber .45, Automatic…

  26. Dacă pana acum vreun an citeam blogul in special miercurea, acum observ o adevarata strategie in politica editorială care mă face sa-l vizitez in special in weekend.

    Asta si pentru ca începe sa mă cam lase rece politica de pe Dâmbovița.

  27. @ Ghiță Bizonu’

    Nu am înțeles niciodată de ce unui om normal la cap ar putea să-i placă armele. Încerc să-mi imaginezi fața unui bizon pasionat de arme privind o pușcă sau un pistol din direcția greșită.

  28. Victor V
    nici eu. Dar imi plac.
    INSA glumita mea era despre civilizatie in gnl. Nu de alta dar te rog ia zi-mi un produs tehnic care si la 100 de ani de la acceptarea oficiala sa mai fie folosit cu atata „satisfactie” ? Tot in domeniul asta vei gasi !
    Si te asigur ca domeniul nu a dus lipsa de competitie!

  29. Ref: Harabula spune:
    iunie 5, 2011 la 10:16 am,

    Descrierea exemplifica magistral conditia geniului. Mediocritatea se simte amenintata si lupta, pe viata si pe moarte cu el, geniul, in cazul de fata Brancusi; dar fusese inaite Eminescu.

  30. @VV,

    Bizonu’ -si trage sigla si nick name-ul de la un tip de tanc, dupa cum se vede in Gravatar. Implicit, dovedeste ca-i plac armele.

  31. Apropos de Sarutul, primul care a incercat sa faca ceva la Tg. Jiu a fost un prim secretar al judetului Jiu, Gavrilescu parca se numea. Mergeam acolo, in delegatie si cei de acolo erau tare mandri. De fapt si noua ni se incalzeau inimile.

  32. @ teostanc

    Sper că nu-l bănuiești pe Ghiță de normalitate. L-ai jigni.

    @ Ghiță Bizonu

    Și bomba atomică are aproape 70 de ani. Noroc că umanitatea duce lipsă de genii în domeniu. Așa că pasionații de arme de foc sunt aproape simpatici, dacă mă gândesc la ce alte pasiuni ar putea exista.

  33. @ Ghiță Bizonu’

    Am uitat să-ți răspund la întrebarea despre bomba cu neutroni. Da, știam ce înseamnă în principiu, dar nu știam detaliile de folosire.

  34. Victor V

    ca de obicei pe alaturi…
    In domeniul distrugerii umanitatea are un surplus de geniu si de genii …inpinse pana la absurd (armele atomice)

  35. Avand in vedere anumite preocupari, cercetari stiintifice ale dr. Marbe, „Sarutul” brancusian capata conotatii incredibile. De fapt, „Sarutul” devine o confirmare…Cunoscatorii pricep mai bine.

Lasă un răspuns