Scrisoare deschisa catre Olli Rehn

Domnule comisar Olli Rehn,

Am înţeles din relatările doamnei Monica Macovei – un fost procuror din timpul lui Ceauşescu – făcute presei occidentale şi celei din România, că, într-o conversaţie personală a dumneavoastră cu fostul ministru al justiţiei, în cadrul unei conferinţe referitoare la Balcani, v-aţi interesat de finalizarea dosarelor de mare corupţie din România, inclusiv de cel al unui „fost premier”.
Vă mulţumesc pentru această preocupare, dar, în condiţiile în care aveaţi o îngrijorare pe această temă, aţi fi putut să mă întrebaţi direct sau la adresa mea de e-mail: adrian.nastase@cdep.ro.
Ar trebui să vă aduceţi aminte că, în esenţă, doamna Monica Macovei, ca ministru al justiţiei, a modificat, imediat după alegerile din 2004, neconstituţional, legea răspunderii ministeriale, astfel încât adversarii politici ai preşedintelui Traian Băsescu să poată fi trimişi de către procurorii numiţi de Traian Băsescu, la propunerea Monicăi Macovei, direct în instanţă, pe diferite motive ridicole. Această modificare legislativă s-a făcut împotriva unei decizii a Curţii Constituţionale din 1999 – când Traian Băsescu era membru al guvernului! A fost nevoie de o nouă decizie a Curţii Constituţionale, în 2007, special dată, în aceeaşi speţă şi cu acelaşi conţinut, pentru ca şi Monica Macovei să o înţeleagă pe cea din 1999.
În momentul de faţă, niciunul din cele 25 de dosare politice, inventate de Traian Băsescu şi de oamenii lui din DNA-ul condus de Daniel Morar împotriva mea – nu a rezistat.
Vreau să vă întreb, totuşi, când a fost serioasă Comisia Europeană, în 2001-2004 când ne-a „presat” să acceptăm ca numirea şefilor parchetului să se facă la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (şi în felul acesta s-au putut finaliza negocierile pentru JAI) sau în timpul mandatului dumneavoastră şi al domnului Frattini, după 2004, când s-a acceptat ca această prerogativă să revină factorului politic, respectiv Monica Macovei (ministru) Traian Băsescu (preşedinte)?
Şi aş vrea să vă mai întreb, dacă tot aveţi curiozităţi în legătură cu dosarele de „corupţie” din România, soarta dosarului „Flota” sau a casei din strada Mihăileanu, ale lui Traian Băsescu, nu vă interesează?
Declaraţia pe care aţi făcut-o în legătură cu integrarea României şi Bulgariei în UE mi se pare, de asemenea, ciudată.
Aţi devenit comisar pentru integrare în noua Comisie Europeană, la 22 noiembrie 2004. Câte lucruri aţi putut afla despre negocierile desfăşurate, ani de zile, pe cele 31 de capitole, până în momentul când, la 12 decembrie 2004, deci după 3 săptămâni, s-a luat, de fapt, decizia referitoare la acceptarea României în Uniunea Europeană?
E adevărat, ştiu că, în calitate de liberal finlandez, eraţi preocupat şi de soarta alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din România care se desfăşurau în aceeaşi perioadă.
Aţi dezvăluit public faptul că „încăpăţânata” Finlandă s-a opus intrării României în UE. De ce? Au existat motive istorice, economice, lingvistice? Nu ne-am purtat frumos cu Uniunea Sovietică? Pentru că, altfel, am văzut că Nokia nu a avut dificultăţi să-şi relocalizeze una din fabrici din Germania în România ?! Nu cred că aţi făcut un serviciu ţării dumneavoastră şi nici relaţiilor bilaterale prin această confesiune.
Iar în ceea ce priveşte ajutoarele de stat pentru siderurgie, ştiţi – cu siguranţă – că „încăpăţânata” industrie siderurgică europeană nu avea nevoie de încă un competitor – SIDEX – în interiorul Uniunii.
Vă doresc un final de mandat cât mai uşor.

Adrian Năstase
Fost prim-ministru al României

>>> Update: Despre Olli Rehn puteti citi un articol interesant scris de Vasile Puscas si publicat acum ceva timp in Cronica Romana: Ambiguitatile domnului Rehn.

42 de gânduri despre “Scrisoare deschisa catre Olli Rehn

  1. Domnule Adrian Nastase,
    Felicitari !
    In sfarsit o atitudine demna de lauda, asa trebuie sa fiti mereu, ferm, deschis, decis !
    Se pare ca aveti resurse si potential nebanuite pentru cei mai nerabdatori, ca mine, va doresc mult succes in toate, sunteti pe un drum bun, in ascensiune. Faceti echipa cu domnul Presedinte ION ILIESCU si zguduiti-i din radacini, va trebui sa ne impunem respectul !
    respecte si stima,
    Sibilla
    P.S.” Fost prim-ministru al României ” si aici vine complectarea ” viitor Sef al Statului …” si merge singur si sigur la nani… 🙂
    BRAVO!

  2. Am asteptat cu interes reactia dumneavoastra la afirmatiile lui Olli Rehn.

    Care ar fi explicatia? Ii au la mana neo-securistii lui Basescu cu ceva pe baietzii de la Nokia, iar acestia influentzeaza politicienii Finlandezi? Sau poate e vorba de alte afinitati fino-ugrice? Sau e vorba, cum sugeratzi in scrisoarea deschisa de influentze rusesti?

    Am impresia ca sunteti considerat deosebit de periculos de catre cei care isi doresc o Romanie slaba, o Romanie piatza de defacere si rezervor de sclavi pentru restul Europei.

  3. da, cam deplasat comentariul facut de dnul comisar si pentru cei neavizati, cam din senin. oricum, un raspuns trebuia sa ii dati, chiar daca nu o sa ajunga la el, poate chiar intr-unul din ziarele ce i-au publicat opinia.

  4. @nastase

    Va prezint analiza lu’ tetelu privind campania electorala:

    Intreaga campanie electorala a evidentiat, de fapt, o singura variabila: daca ar fi ca Romania sa mai aiba parte vreodata de despotism, acesta nu va fi indus nicidecum prin teroare, ci prin infantilismul a milioane de votanti, spalati pe creier cu fel de fel de baliverne de genul celor iterate de Cozmin Gusa ori dom’ doctor Stopescu, pana cand au devenit complet ignoranti in privinta intereselor lor reale.
    O astfel de dictatura va fi una pecuniara, nicidecum doctrinara, va fi una nationala, nicidecum limitata regional. Volumul resurselor financiare, cel al finantarilor care graviteaza, in prezent, in jurul unui primar le confera acestora posibilitatea impunerii unei congruente totale, in special in cazul in care fac, deja, parte dintr-o coalitie transpartinica. Evident ca la Palatul Victoria s-ar gasi, ulterior, suficiente formule de sanctionare a acelor primari naivi care mai cred ca functia le permite desfasurarea activitatilor in baza unor standarde diferite. Se vor gasi, desigur, si locuri de frunte pentru fosti lideri ca Ion Iliescu, aflat etern sub impulsul dominarii celorlalti – ca doar este fondatorul actualei oligarhii, a carei coeziune a zdruncinat-o abia prin decizia demolarii unor personaje mai tinere, nerabdatoare a-si cladi propria baza de putere si care indraznisera sa il impinga in afara reflectoarelor scenei politice.

  5. Poate scrieti o scrisoare si lui Videanu sa aiba un comportament civilizat, macar in ultimile zile de mandat, ca sa inteleaga ca noi nu vrem un primar nesimtit . Noi degeaba incercam sa ii spunem ca pe noi alegatorii niciodata nu ne-a ascultat, ba chiar ne-a facut in ciuda. Degeaba a vrut sa ne dea bordura, cand noi am vrut un oras civilizat si fara atatea probleme !

  6. @nastase
    as dori sa revin cu analiza lu’ tetelu despre adelu:

    Democratia occidentala are reguli severe,unde cine greseste ,plateste, inclusiv cu imposibilitatea de a mai putea face politica,indiferent la care nivel. Democratia originala romaneasca,aparuta in Decembrie 1989,a avut ca si element de baza aceleasi persoane care au sustinut (mai mult sau mai putin,la nivel central dar si local) regimul comunist (iliescu, nastase & co) Ca si unica tara comunista in care au fost multi morti pentru resturnarea regimului,am trecut la unica tara in care sustinatorii acelui regim ,au beneficiat de cele mai mari pensii de la bugetul de stat si au fost primii sustinuti pentru a delapida natiunea. Rezultatele se vad si azi prin transformarea bugetelor locale dar si a bugetului national in vaci de muls ale psd, cu mentinerea unui nivel de trai scazut ,surogat prin utilizarea masiva a imprumuturilor . Un numar relativ redus de persoane (psd),unite in aceleasi interese comune,buzunarul propriu, conduc o intreaga natiune care vede doar firimiturile.Exact cum Ceausescu impreuna cu CC al PCR cu Marea Adunare Nationala si cu comitetele judetene a PCR si cu bratul armat -Securitate- conduceau tara spre noi culmi a societatii socialiste. Aceeasi coruptie este si astazi,cu diferenta ca atunci erau ascunse multe fapte si astazi nu. Numitorul comun,atunci si acum,lipsa de raspundere,siguranta de a nu face nici macar o zi de puscarie (nastase este incorupt pana la dovada contrarie).Siguranta ca justitia este independenta doar in teorie.Noi nu am stiut citi romani au fost ucisi din 1947 pina in 1965.Nu stim citi detinuti politici au fost ucisi cu sentinte semnate de magistrati inca in activitate sau care sint pensionari de lux. Nu stim cine a ucis in 1989 si din ordinul sau sugerimentul cui. In urma unui razboi mondial,sefii germaniei naziste veneau judecati public si se construiau noile structuri democratice cu noi persoane.Noi am ucis familia Ceausescu cu un proces farsa in care sentinta a fost stabilita cu mult inainte si am reciclat toti care au avut constiinta patata (daca au avut constiinta)Cu asemenea baze,democratia va fi mereu “originala” adica de risul lumii, adica a lu’ ilici in veci…

  7. Este greu de inteles (pentru romanul care isi duce viata departe de amanuntele „nespuse” ale deciziilor politice de guvernare) maniera in care s-au dus negocierile pentru aderare.
    Pretul aderarii a fost foarte mare. Marjele de negociere ale Romaniei au fost foarte inguste. A TREBUIT SA VINDEM CAND TOTI STIAU CA SUNTEM SILITI SA O FACEM!
    Consecinta … cele mai valoroase economic parti ale economiei romanesti … s-au instrainat pe nimic.
    A meritat?
    Inca nu este clar. Europa in care am intrat este ea insesi nauca.
    Rusia o asteapta la coltul Oil Peak, atunci cand va putea efectiv santaja toata lumea … si, in special, Europa.
    O Europa in care nu este prea clar daca solidaritatea a invins individualismul. In care trebuie sa respecti regulile abstracte ale competitiei de piata pe plan intern, putand beneficia de subventii politice ale economiei nationale obtinute pe plan extern. Atat timp cat logica tratatului initial al … carbunelui … nu va reveni vom avea o Europa perversa. Iar Romania, din pacate, va ramane locul de satisfactie a dorintelor perverse ale unor domni. Finlandezii, desi campioni ai erei competitivitatii si inovarii specifice erei IT, risca inca sa se imbete prea tare calatorind saptamanal peste granita UE in cautare de vodca.

    ACUM SUNTEM IN UE, AM PLATIT SCUMP, TREBUIE SA INCEPEM SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME!
    Nu ca Basescu, tacand sau vorbind gura fara el. Nu ca Tariceanu, cu capul sub nisip si dansand TARANTELA intr-un moment in care trebuia sa transmita nonverbal cu totul altceva.

  8. Din cauza parvenitilor care si-au gasit loc unde sa mai discute între ei, doar pe blog, ma hotarasem sa fiu doar cititor fara a mai posta.
    insa tema actuala ma intereseaza.Raspunsul mi-a placut,dar problema se pune ce va asteapta pana la toamna si posibil pana la alegerile de la anul. O sa patiti ce pateste acum Sorin Oprescu. In curand vreo cinci cotidiene vor publica o stire bomba din tineretea acestuia, vor aparea cinci copii din flori, vor invia patru decedati si tot asa.
    Dar nu saptamana asta ci cealalata.
    Urmariti atacul clonelor marinerului si pregatiti-va.

  9. @ neinfectat
    Daca ai fi mai clar si mai concis te-ar citi probabil vreo trei persoane. Acum insa nu te citeste nimeni.

  10. Este greu de inteles (pentru romanul care isi duce viata departe de amanuntele “nespuse” ale deciziilor politice de guvernare) maniera in care s-au dus negocierile pentru aderare.
    Pretul aderarii a fost foarte mare. Marjele de negociere ale Romaniei au fost foarte inguste. A TREBUIT SA VINDEM CAND TOTI STIAU CA SUNTEM SILITI SA O FACEM!
    Consecinta … cele mai valoroase parti ale economiei romanesti … s-au instrainat pe nimic.
    A meritat?
    Inca nu este clar. Europa in care am intrat este ea insasi nauca.
    Rusia o asteapta la coltul Oil Peak, atunci cand va putea efectiv santaja toata lumea … si, in special, Europa.
    O Europa in care nu este prea clar daca solidaritatea a invins individualismul. In care trebuie sa respecti regulile abstracte ale competitiei de piata pe plan intern, putand beneficia de subventii politice ale economiei nationale obtinute pe plan extern. Atat timp cat logica tratatului initial al … carbunelui … nu va reveni vom avea o Europa perversa. Iar Romania, din pacate, va ramane locul de satisfactie a dorintelor perverse ale unor domni. Finlandezii, desi campioni ai erei competitivitatii si inovarii specifice erei IT, risca inca sa se imbete prea tare calatorind saptamanal peste granita UE in cautare de vodca.

    ACUM SUNTEM IN UE, AM PLATIT SCUMP, TREBUIE SA INCEPEM SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME!
    Nu ca Basescu, tacand sau vorbind gura fara el. Nu ca Tariceanu, cu capul sub nisip si dansand TARANTELA intr-un moment in care trebuia sa transmita nonverbal cu totul altceva.

  11. este bine sa te exprimi liber , dar la fel de bine sa citesti liber . Sper ca acest post sa aduca in vedere cenzura exercitata de Romania asupra cartilor citite de unii romani. Poate sa se duca la eradicarea cenzurii. Oricum pe zi ce trece unii romani au din ce in ce mai putine drepturi cu orientarea portocalie. De exemplu Basescu cand a impus taxe romanilor nu s-a gandit la consecinte : depopularea Romaniei si lipsa unei protectii sociale neadecvate. Este intr-un fel clar, romani pentru a subzista trebuie sa subziste inafara Romaniei.

  12. Intradevar punct ochit punct lovit.
    E perfecta scrisoarea,asa trebuie sa vb cu ei,nu sa fim retrasi.Noi prin atitudinea unor politicieni suntem luati drept papagalii europei.
    Succes

  13. @ AC

    Stimate Domn, pentru mine cel putin, sunteti in topul celor ce posteaza cele mai realiste mesaje. Sa speram ca toti cei ce va citesc (inclusiv ion adrian sau Nahas inteleg ce vreti sa ne comunicati).

    Sa auzim numai de bine

  14. Daca nu ma insel, au avut loc alegeri locale. Dar nu sunt atat de imporante ca onoarea nereperata a domnului Nastase.

  15. @ AN

    Stimate Domnule Profesor,

    Cu certitudine aceasta este modalitatea de raspuns.
    Credeti-ma, reactii asemanatoare Dlui Olli Rehn, ce au ca sursa unica de informare ceea ce dansii”prind” din zbor de la „informatori benevoli”, ce le par a fi credibili (in tarile de origini ceea ce spune un fost ministru al justitiei este de obicei credibil, dansii neavand minime cunostinte despre potentialul de deformare a realului indus de balcanismul nostru), am avut ocazia sa constat si in domeniul meu profesional.
    Problema nu poate fi rezolvata (si in domeniul de care va vorbesc s-a rezolvat), decat prin punerea demnitarilor sau expertilor comunitari in contact direct cu realitatile romanesti, aducerea lor in tara si solicitarea altor solutii decat cele pe care noi le propunem, desigur de negasit.
    Intrebarea ce trebuie cu obstinenta repetata, este: daca noi am gresit, spuneti-ne cum sa procedam.
    Aceasta modalitate de abordare va asigur ca da roade (nu sunt pareri ci certitudini verificate), deci insistati in aceiasi maniera.
    Din ceea ce stiu si am ceva experienta de „umblat” pe la Brussels, atunci cand nu au alte solutii (si in problemele romanesti nu pot avea altele), initial expertii si ulterior demnitarii comunitari, acepta solutiile propuse de tarile membre.

    Va doresc mult succes si sa auzim numai de bine

  16. @nastase si alegatorul vesel
    analiza pe intelesul tuturor psdistilor

    Cu toate ca Freud a fost indelug blamat, lui ii revine nu doar uriasul merit de a fi descoperit inconstientul, ca instanta psihica prezenta la absolut toi oamenii, ci mai ales a avut meritul de a incerca sa teoretizeze functionarea lui. Privite din aceasta perspectiva, a functionarii psihice a celor care au votat, alegerile recente nu sunt altceva decat dovada primatului inconstientului asupra functionarii constiente, adica celei conform principiului realitatii. Romania este o tara arhaica in care spectacolul la care suntem supusi cei nitel mai cititi devine nu doar halucinant, ci de/a dreptul gretos. O armata de politicieni de doua parale prostesc zi de zi, pe toate canalele media, un popor intreg, cu sloganuri rasuflate si cu minciuni inadmisiile in alta parte in afara unei tari arhaice. Cu toate ca l/am urat pe Brucan acum 19 ani cand emitea povestea cu cei 20 de ani de care Romania ar avea nevoie sa ajunga la normalitate, azi cred, din nou, ca s-a inselat. Romania are nevoie de 50 de ani pt a simti gustul normalitatii si pt a face cunostinta cu onoarea, demnitatea si asumarea responsabilitatii personale. Ca om de rand, ma simt jignit de penibilul publicitar electoral si de zbieratele si mizeria pe care le/am suportat in perioada asta.

  17. A.C.
    Ciudat si eu si Eugeno suntem de acord cu tine. Adica efectele nu le negam nici unul dar la cauze este problema, eu spun ca raul vine de la Iliescu si el considera ca doar de trei ani a inceput raul, eu spun ca daca Iliescu este mare si bun rezulta ca a facut bine, el si ciurda lui de catei .
    Asta este paradoxul, unul din noi doi minte sau este tampit.

  18. Acesta e AN-ul pe care l-am votat si pe care o sa-l votez; cel cu vorbe inteligente, decente, dar care te pleznesc peste obraz.

    „un final de mandat cat mai usor” 🙂

    Si asta fara sa se hahaiasca penibil in fata unei crasme.

    P.S. Dar tot din aceasta cauza nu-l plac deontologii dom’le….ce pierdere…

    P.P.S. Dupa ultimele rezultate la alegeri prevad producerea unor bocete live si a unor santaje extraordinare, pe care iRealitatea pe faza fiind o sa le popularizeze spre a mai potoli din nelinistea electoratului portocaliu la cap. Daca intra si Inima de Tiganca in vacanta chiar e momentul pentru telenovele.

    Nu-i exclus nici ca Nutzi Spaima (m-am autocenzurat) sa-si mai aminteasca de niste biletele.

  19. Am convingerea ca intrebarea d-lui Olli Rehn nu a avut nici un moment intentia de a va prejudicia, problema este ca aparatul de intoxicare al dusmanilor (as vrea sa pot scrie adversarilor) dvs. politici este mai eficient reusind astfel sa acopere realitatea, chiar si numai temporar. Din cate cunosc dl. Rehn este un om onest care daca ar cunoaste realitatile (pentru asta trebuie sa il si informeze cineva) ar pune altfel problemele. Cred ca ar trebui sa ii explicati situatia cu calm (va inteleg ca e greu dupa atatea hartuiri) si sa il lasati sa isi traga propriile concluzii avand la dispozitie toate informatiile de data aceasta.

  20. Am participat in aceasta campanie atat la Zalau cat si la Cluj-Napoca….rezultatele au fost insa slabe in ambele locuri. Atat Iuliu Nosa (pe care latzi sustinut la lansarea candidatilor psd din salaj) cat si Remus Lapusan (candidatul de la cluj) au folosit ca arma electorala pricipala contactul direct alegator-canddat, insa efectele nu au fost foarte pozitive. Recunosc ca la Cluj nu seram la victorie, insa esecul din Zalau mi-a dat de gandit, mai ales ca am avut o oferta electorala buna pentru cetateni. Asa cum stiti la Cluj-Napoca Boc a obtinut 75% din voturi, iar la Zalau Radu Capalnasiu (candidat din partea PNL-fost PD-ist,vice in peroada 200-2004, primar in 2004 pana in prezent) a obtinut 58% din voturi. Ne resemnam ca Tibi Marc a castigat preedentia C.J Salaj. Cum credeti ca puteam lupta mai eficient impotriva acestor 2 primari? Exista si alta arma mai buna decat contactul direct cetatean-candidat?Cand o sa-si dea seama tineretul, ca are o gandire de stanga?

    Ca sa-ti dai seama cat valoreaza un an, intreaba un student care a picat examenul. Ca sa iti dai seama cat valoreaza o luna, intreaba o mama care a nascut prematur un copilCa sa iti dai seama cat valoreaza o zi, intreaba pe cineva nascut in 29 februarie. Ca sa iti dai seama cat valoreaza o ora, intreaba doi indragostiti care abia asteapta sa se intalneasca. Ca sa iti dai seama cat valoreaza un minut, intreaba un om care a pierdut trenul. Ca sa iti dai seama cat valoreaza o secunda, intreaba o persoana care a votat aiurea in 2004…..NOI PUR SI SIMPLU NU TRAIM BINE!!!

  21. @ Adrian Năstase
    Sînt totalmente de acord cu evaluarea avatarului AC, pe care o repet aici : „Este greu de inteles (pentru romanul care isi duce viata departe de amanuntele “nespuse” ale deciziilor politice de guvernare) maniera in care s-au dus negocierile pentru aderare.
    Pretul aderarii a fost foarte mare. Marjele de negociere ale Romaniei au fost foarte inguste. A TREBUIT SA VINDEM CAND TOTI STIAU CA SUNTEM SILITI SA O FACEM!
    Consecinta … cele mai valoroase economic parti ale economiei romanesti … s-au instrainat pe nimic.
    A meritat?
    Inca nu este clar. Europa in care am intrat este ea insesi nauca.
    Rusia o asteapta la coltul Oil Peak, atunci cand va putea efectiv santaja toata lumea … si, in special, Europa.
    O Europa in care nu este prea clar daca solidaritatea a invins individualismul. In care trebuie sa respecti regulile abstracte ale competitiei de piata pe plan intern, putand beneficia de subventii politice ale economiei nationale obtinute pe plan extern. Atat timp cat logica tratatului initial al … carbunelui … nu va reveni vom avea o Europa perversa. Iar Romania, din pacate, va ramane locul de satisfactie a dorintelor perverse ale unor domni. Finlandezii, desi campioni ai erei competitivitatii si inovarii specifice erei IT, risca inca sa se imbete prea tare calatorind saptamanal peste granita UE in cautare de vodca.

    ACUM SUNTEM IN UE, AM PLATIT SCUMP, TREBUIE SA INCEPEM SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME!”

    Spuneam pe altă postare că prioritate pentru dumneavoastră este alcătuirea unei liste cu indicatorii de performanţă ca om politic. Nu prea văd cum puteţi anihila efectele negative pentru România pe care le – aţi creat prin compromisurile la care aţi fost forţat pentru aderare. Dar, spre deosebire de AC, eu cred că tot ceea ce nu afost tranparent atunci, rămane în continuare netranparent. Cum puteţi face un management al atenuării efectelor? Întrebarea este doar juma retorică.

  22. […] Fel de fel de analisti si jurnalisti ipocriti cauta explicatii care de care mai complicate cand in fapt raspunsul la aceasta schimbare brusca a optiunilor electoratului este cat se poate de simplu. Raspunsul a fost dat imediat dupa Consiliul National al PSD, atunci cand blonda de la Cotroceni anunta ca din acel moment Geoana nu mai controloeaza PSD iar cei care o fac sunt Ion Iliescu si Adrian Nastase. […]

  23. @Tonomatele …
    De acord cu tine, lucrurile s-au schimbat in PSD de cand un ticalos mai micut si mai prostanac lasa din nou locul tartorilor harsiti in fals si alte rele.
    Deci, de cand minciuna mai abil confectionata si devoratoare de adevar a fost reinstalata in locul pe care-l merita in marele partid al diversiunii si minciunii, asa cum cred eu asa cum de fapt stiu ca este PSD.
    A crede, tine de opinie si a stii, tine de convingere, o convingere elaborata pe baze rationale si faptice, legate intr-un ratinament, intr-un sinlogismus cum spunea Noica.

  24. PS Eu cred ca adevarul este valoarea suprema si omul a primit darul inteligentei pentr a-l putea descoperi dar mai intai trebuie sa-l iubesti.
    Desigur poti fi prost, stupid si exista vorba ca pe langa infinitatea lui Dumnezeu exista si infinitatea prostiei iar Buda numara prostia printre pacatele capitale(dar nu cred ca se refera Buda la zestrea genetica)
    Unii din acesti prosti pot fi genetic buni dar neavand suficient discernamant, cu ajutorul minciunii care este de la Diavol(eu vorbesc metaforic caci cred ca pot transmite maximal ideile in care cred) devin si ei rai , de aceea Isus considera un pacat cumplit pervertirea celor saraci cu duhul(prostia genetica sau lipsa de discernamant datorita varstei fragede).
    Cei inteligenti si care, eu nu stiu de ce, asa cum nu stiu de ce Iuda anume l-a tradat pe Isus(tradarea era necesara, dar cum si de ce, a venit prin Iuda si nu prin altul, este un mister, caci tot Isus spune, ca vai de cel prin care aceasta a venit) aleg drumul falsului al minciunii, sunt desigur cei cu care se lupta cei care si ei inzestrati cu inteligenta aleg calea adevarului si deci a vietii.

  25. @ tonomatele lui Basescu
    N-ar fi rau sa fie cum zicea decolteul atatator ( pe post de excelenta politica si profesional). Ce interesanta preocuparea decolteului politic pentru soarta PSD!
    Dle Adrian Nastase, mi-a placut scrisoarea dumneavoastra. Si chiar nu e cazul sa mai credem ca toti oficialii europeni sunt onesti si de buna credinta.

  26. @ neinfectat de comunism

    Stimate domn, departe de mine gindul de a va acuza de elitism ieftin. Sint insa, in rindurile dvs., citeva abordari care ma nedumiresc prin incoerenta lor.
    Pomeniti de „spectacolul la care sintem supusi cei nitel mai cititi” (unde evident va includeti si pe dvs.!) pentru ca, mai la vale sa declarati ritos:”Ca om de rind, ma simt jignit….” Sincer, eu unul nu mai stiu unde sa va incadrez!
    (Aici nu-mi pot reprima un scurt comentariu: va asigur – de fapt e lucru dovedit – ca in Romania, oamenii de rind sint mult mai cititi decit in tarile alea pe care le tot laudati dvs.)
    Pomeniti despre”functionarea „conform principiului realitatii” . V-as fi chiar recunoscator daca ati enunta acest principiu despre care, rusinat marturisesc, nu am auzit.
    Cit despre prostirea unui popor intreg (ma rog, cu exceptia dvs., presupun) de catre armata de politicieni de doua parale, am vesti pentru dvs.:
    Intimplarea a facut sa vin in contact cu forme de campanie electorala si de propaganda similare si chiar mai grobiene intr-o tara din vest, unde dvs. sustineti ca ar fi imposibil si , credeti-ma ca mi-am spus: Hmmm, romanii n-ar fi putut fi mintiti asa usor.
    Formele astea de autoflagelare (doar aparenta, pentru ca in final subiectul are totusi grija sa se extraga, mai mult sau mai putin subtil, din
    mocirla comuna) pot crea uneori o usoara senzatie de fariseism, care impinge orice discutie spre derizoriu.
    In fine, nu rezulta clar daca ceea ce va deranjeaza atit de tare este modalitatea de desfasurare a campaniei electorale sau rezultatele ei. La urma urmei, romanii trebuiau sa aleaga ceva, chiar eventual „raul cel mai mic”. Daca va supara forma mai tare decit fondul, atunci nu pot decit sa cred ca aveti un pronuntat simt estetic, dar ca merita suportat, o data la citiva ani, acest spectacol, caci SI democratia cere sacrificii. Daca insa sinteti nemultumit de rezultatul alegerilor (asa cum se prefigureaza el acum), inseamna ca doar in acest context trebuie privite afirmatiile dvs. despre dovada primatului inconstientului, vorba cuiva, asupra galosilor de guma.

  27. @ ion adrian

    Initial m-am bucurat, constatand ca ati depasit cu bine momentul electoral, vazand ca „zburdati” din nou pe blog.
    Dar dupa ce am parcurs mesajele, am realizat ca lucrurile nu stau chiar asa. Daca pana acum amnezia a fost problema (recunoscuta de altfel), acum apar noi ciudatenii, neamintindu-va propriile scrise, dar citand ceea ce altii nu au gandit, nu cred si in consecinta nu au scris niciodata pe blog (chestiunea cu raul ce a inceput in ultimii 3 ani).
    In finalul acelui mesaj, ca de obicei va inselati, pentru ca nu exista nici un paradox, unul din noi doi indeplineste fara dubii ambele criterii.
    Mai ingrijorator este mesajul de la 9:47, ce sugereaza o criza de misticism, manifestare ce aparuta brusc, dupa un soc psihic (consecutiv comunicarii rezultatelor scrutinului ), la persoane ce obisnuit nu vadesc astfel de inclinatii, poate fi in destul de multe cazuri, o forma de manifestare a unei stari depresive.
    Eu v-am sugerat in mai multe cazuri sa va menajati, sa iesiti in natura, sa incercati sa va detasati de problemele ce va domina si chiar sa ganditi pozitiv (stiu ca este foarte greu pentru dumneavoastra, dar trebuie sa o faceti).
    Cel mai bun remediu pentru crizele de misticism aparute peste noapte, este un concediu, sau un sejur mai lung intr-o manastire, de preferinta cu un regim cat mai sever, in care regulamentul impus personalului (dar si oaspetilor), nu permite utilizarea in locasul sfant a unor scule ale deavolului, asa cum sunt leptopurile cu conexiune in retea.
    Acolo, fara dragile ziare pro PDL (cu conducatorul suprem cu tot), fara computer, sub influenta aerului curat, al naturii (ce va asigur nu are optiuni sau simpatii politice), venind in contact nemijlocit cu oameni ce muncesc din greu pentru a obtine cele minime necesare traiului de zi cu zi, totul va fi bine.
    Va puteti considera in afara oricarui pericol, (deci pe deplin vindecat),atunci cand dupa prima perioada, cautand ca de obicei vinovatii pentru cele recent intamplate celor ce va sunt dragi, o sa epuizati subiectele favorite („partidul diversiunii si minciunii”, Dl.Ion Iliescu, Dl. Sorin Oprescu, si chiar rabdatoarea noastra gazda) si din plictiseala, o sa inceapa sa va treca prin gand, ca este posibil ca schimbarea de directie a trendului electoral, se poate datora (asa, cat de putin, pentru ca trebuie sa o luati progresiv), politicii paguboase, contraproductive si antipopulare, bazata pe crize succesive, permanent impuse natiunii de Dl Basescu si dragul lui PDL.

    PS Aveti o postare ce explica multe lucruri in legatura cu modul dumneavoastra de a fi. Pe mine cel putin ma uimiti. Astfel sunteti prima persoana intalnita ce reuseste sa „stie” din „convingere”. Eu nu reusesc o astfel de „performanta”, fiind obligat (asemanator tuturor cunoscutilor), sa invat pentru a sti cate ceva. Este posibil ca treba asta sa tina de chestia cu Buda, sau eu stiu, de zestrea genetica asa cum spuneti.

    Multa sanatate

  28. AD chiar a crezut in impartialitatea lui Oli Rehn si a institutiilor supranationale? Din ianuarie 2005 era clar ca oficialii UE vor face afaceri cu noii baroni; Nokia finlandezului este doar un exemplu de tovarasie transfrontaliera.
    De trei ani de zile Comisia Europeana ridica osanale marelui procuror Macovei, iar reactiile lui Puscas si Nastase au venit mult prea tarziu.
    Nu cunosc iuropenii realitatea romaneasca? Ma faceti sa rad. Companiile occidentale apeleaza cu succes la offshoruri, au invatat sa ocoleasca legea, stiu ca au imunitate de jurisdictie pe corabia Romania si ca isi pot amana datoriile cu anul in timp ce un IMM intra in faliment pentru o saptamana intarziere. Bancile, companiile de telefonie mobila impun niste clauze contractuale pentru care in Anglia ar fi fost sutuite mintenas de pe piata si ar fi luat amenzi cat sa nu le plateasca tot familinul lor. Normele de drept social european sunt o gluma buna in Romania. La fel si cele privind protectia consumatorului, ca sa nu mai vorbesc de mediu.

  29. PS N-am reusit sa intru pe site-ul lui eugeno, mi-a starnit curiozitatea foarte mult; aerul asta de superioritate e o constanta in mesajele dvs? Retoric, evident.
    Totusi, dat fiind ca astazi sarbatorim Inaltarea si Ziua Eroilor, sa dam misticului ce este al lui! Prin urmare, ca sa nu se piarda sirul ideilor, Ion Adrian, ce vreau sa zic este ca cei care ale calea stramta a adevarului nu se lupta cu prostii, viclenii, tradatorii, ci cu ei insisi in urcusul spiritual. Raul este incidental, finit, nu infinit, spre deosebire de adevar si bine si are un singur rol: sa ne intareasca mai mult in „devenirea noastra intru fiinta”. Pare paradodal, dar, numai indreptandu-ne inspre interior, vom gasi resurse pentru a alunga raul din jurul nostru.

  30. @Alex,
    Asa este precum spui, dar latinii au un dicton :tacand consimti la ceea ce vezi. Deci eu sunt realmente rupt intre ce spui tu ca ar trebui sa fac si ce spune stramosul meu care a creat dreptul, adica latinul.

Lasă un răspuns