Sesizarea Romaniei la CIJ

S-a discutat mult in ultimile saptamani despre diferendul  romano-ucrainian in domeniul maritim, in conditiile ratificarii Tratatului de baza. M-am gandit, de aceea, sa va arat cum este formulata sesizarea de catre Romania a Curtii Internationale de Justitie pentru solutionarea diferendumului privind delimitarea spatiilor maritime in Marea Neagra intre Romania si Ucraina. Textul este preluat din a 4-a editie a sintezelor de examen, pe care le-am pregatit pentru studentii mei de la Facultatea de drept si poate fi citit  aici. 

 

37 de gânduri despre “Sesizarea Romaniei la CIJ

  1. Am o singura nelamurire.
    Principiile care se aplica delimitarii zonelor maritime, probabil ca sunt deja stabilite in dreptul international. Atunci de ce in cerere se spune ca aceste principii au fost stabilite prin acordul conex.
    Ar putea exista o diferenta intre „principiile” dreptului international si „principiile” stabilite prin acorduri?
    Apui de ce se spune „linie unica”? Exista si „linie dubla”?

  2. Nelamurirea mea este pana cand politica externa a ROMANIEI poate fi a noastra si a lor,de ce nu exista un CNSAT de genul CURTEA CONSTITUTIONALA, care sa aiba o singura grija -INTERESELE ROMANIEI-INDIFERENT CINE GUVERNEAZA
    S-auzim numai de bine !

  3. DILEMA LUI VÂNTU: SUPUNERE SAU PÂRNAIE? THIS IS THE QUESTION!

    În ultima vreme chiar începuse Realitatea TV să dea semne de coloană vertebrală. Se mai criticau prestaţiile Cârmaciului, mai scăpau şi oameni de stânga „pe sticlă”… fapt care nu s-a lăsat lipsit de consecinţe. A fost scoasă Madam Vlas de la ţuhaus, pentru a i se arăta pisica lui SOV, ca să-şi bage minţile în cap… Având spatele acoperit în urma „succesului” summitului NATO, Băsescu se ocupă de ceea ce ştie mai bine: diversiuni şi şantaje, mai ales că se apropie campania pentru caşcavalul de la Bucureşti. Urmăriţi cu atenţie postul Realitatea şi veţi vedea o „îmbunătăţire” a programelor pro-băse!

    Dedicaţie specială pentru SOV: Vali Sterian, S-a votat Codul Penal!

    http://www.trilulilu.ro/carate_chid/50a2e0f6740380

    La Canal, la Poarta Albă, să-ţi dea terci cu marmeladă…

  4. @ mnd
    Eşti sigur că ai ales bine exemplul de instituţie „care sa aiba o singura grija -INTERESELE ROMANIEI-INDIFERENT CINE GUVERNEAZA”?…

  5. Am citit deabia acum un articol despre dumneavoastra in numarul 9 parca ,al revistei Q Magazin.
    Mi-a mers la suflet! Articolul parca a fost scris de mine,Floriana Jucan va descrie exact cum v-am perceput si va percep si eu.
    Singura deosebire este faptul ca eu v-am apreciat la fel ,ca fiind singura persoana cu calitati recomandabile pentru tara noastra bolnava,cu mult inainte de a pierde atit de nedrept alegerile prezidentiale trecute.
    Va apreciez si va stimez pentru ceea ce sunteti ,va urez tot binele din lume in continuare!

  6. Blogul d-lui Nastase face impresia ca ar fi un grup de credinciosi dintr-o secta, adunati in jurul unui predicator, care prevede, daca nu sfarsitul lumii, sfarsitul tarii.
    Orice eveniment este interpretat in termeni apocaliptici. Zborul unei ciori, tusea lui Basescu, junghiul lui Putin, cainele vagabond din fata convoiului oficial, posteriorul d-nei Udrea prevestesc un singur lucru: Nastase va ajunge presedinte.
    Iluziile si le alimenteaza postatorii unii altora, ajungandu-se la o adevarata psihoza.
    Dupa mine este un caz clinic.
    Sa explic mai clar. Jur, cu buna credinta.
    Distanta dintre d-l Nastase si Basescu pe esichierul politic este enorma. In favoarea lui Basescu. Nu sariti ca arsi! Eu nu vorbesc de calitatile celor doi. Vorbesc, repet, de pozitia pe esichierul politic.
    Pe domnul Nastase il asteapta alegerile parlamentare. Nu se stie pe cine va avea adversar in colegiul electoral. Nu poate fi chiar sigur ca va fi deputat.
    Cat despre candidatura la presedentie, ar trebui sa obtina nominalizarea partidului sau. Desigur domnia sa are cativa sprijinitori. Dar nici viitorul acestora nu este chiar atat de sigur intr-un partid framantat de lupte interne.
    Si insfarsit, chiar daca ar candida, victoria impotriva lui Basescu este indoielnica. De fapt, in opinia mea improbabila. Sa mai justific?
    Nu cred ca este necesar.

    Cu una, cu alta, atitudinea catastrofica, vaietele de pe blog nu pot decat sa apara ca manifestarea unui grup alienat (in sensul etimologic al cuvantului). Lumea merge inainta cu sau fara Nastase.

  7. @AN,
    Fiind asta un fir cu o tema juridica, fiind convins ca oricat de interesant ar fi tratatul cu Ucraina de mai sus pe care promit ca-l voi urmari, dorind totusi sa revin la lucruri actuale interne si care cred ca intereseaza mai mult pe oameni decat batalii interne intre „almanahe” si „mai animalule” sau ca sa va fac placere si voua, si „tiganca imputita”, dar care au fost atinse tangential pe aici si fara replica mai consistenta si cum astfel s-ar parea ca lucrurile ar sta asa cum ar rezulta din respectivele atingeri tangentiale, voi aborda o tema tot juridica dar mai de nivelul nostru la care nu sper in nici-un caz sa raspunzi consistent.
    Asa dar constat ca in momentul in care avocatii unui suspect reusesc sa amane si cu sprijin parlamentar si legislativ si de toate soiurile pana la urma, momentul in care niste judecatori, repet niste judecatori, vor cantari acuzele insotite de dovezi ale unor procurori in raport cu apararile deasemeni insotite de dovezi ale unor aparatori, si asta se produce si mai duce si la bucurie si la sentimentul victoriei la nivelul chibitilor, nu trebuie sa ma mai mir ca:

    1. Sorin Ovidiu Vantu, un oligarh care dupa senatorul M.Marinescu citire, conduce o mafie financiara, o oligarhie(un grup restrans de oameni care gestioneaza puterea si resursele in propriul interes, facand abstractie de interesul public) cu acoperire exhaustiva, cu extindere in mai toate partidele si in justitie, nu se duce la instanta si avocatii acestuia gasesc la infinit argumente ca acesta sa nu fie adus cu excorta adica fortat la procuratura chiar si numai ca martor;

    2. Ca la fel ca si in cazul mortilor din decembrie si mineriade fara autori cunoscuti, nici una din devalizarile de banci si megaexcrocheriile Caritas, Safi nu au ajuns la altceva decat la a fi suprtate de noi din banii contribuabilului, ne mai pomenind de FNI despre care toti stim ca este afacerea in care zeci de mii de romani au cotizat ptr Vantu si mafiotii din politica si justitie ai acestuia, fara ca vre-un prim minisru sa miste in front, iar dvs dle AN macar si formal ,incercati ca si Vantu care rebuie sa recunosc ca se descurca mai bine, sfidand tot ce poate fi sfidat, el fiind probabil cu siguranta vinovat, dvs fiind ptr mine doar un suspect care fuge de judecator.

    3. Cand pe acest blog unul ca M.G nu retine din povestea FNI si Maria Vlas, decat reglari de conturi politice, santaje(or fi dar nu asta este esenta) este clar faptul ca cei ca el (si sunt multi, mult prea multi blestemul mioritic fiind cazut asupra noastra) se simt bine cufundati in laturi doar cat sa le ramana limba afara ptr a o folosi cu sarg (nu as fi vrut sa spun si asta caci ma simt murdarit eu insumi si intrand in laturi numai si pentru ca iau act de acestea) dar singurul antivomitiv este fie sa spun, fie sa renunt sa ma mai aflu printre cei ce vor trece de un milion, pentru ca nu stiu ce mai am de asteptat aici, putin pasandu-le multora de dreptate justitie si altele;

    4. Ca Ministerul de finante nu se indreapta conform principiului actiunii in regres pentru recuperarea pagubelor pentru condamnari la CEDO (OG nr. 94/1999, art. 507 C.pr.pen.), caci
    in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala, actiunea in regres impotriva aceluia care, cu rea-credinta sau din grava neglijenta, a provocat situatia generatoare de daune, este obligatorie. Asadar Ministerul Finantelor trebuie sa deschida un proces. In acel proces, din actiunea in regres, trebuie demonstrata reaua credinta si grava neglijenta. Juristii de la Finante fiind destul de timizi(ha, ha, ha normal cand vad cele de mai sus, pana acum au cerut CSM sa verifice aceasta, si li s-a dat cu flit, raspunzandu-li-se ca raspunderea patrimoniala a magistratilor vine in contradictie cu independenta justitiei. La ultima sedinta, CSM a venit cu o idee si mai hazlie: cica MEF sa faca plangere la Parchet.

    5. Daca senatorul M.Marinescu spune ca Fondul Proprietatea ar fi o mega escrocherie liberala(ar putea fi dar nu e sigur), ca Fondul de pensii pilon II este o megaexcrocherie PD(poate, dar vad ca Basescu a inapoiat legea) atunci pot eu sa cred in continuarea unui semnal de alarma care v-a lasat indiferent, ca este foarte probabil sa fie si astea niste megaexcrocherii mai grandioase cu mult peste FNI, fiind implicati la pensii spre exemplu, milioane de tineri fortati neconstitutional sa cotizeze, si deci fiind o posibila megaafacere mafiota a intregii clase politice, plus sindicate, plus justitie, care acopera aproape fara rest sistemul oligarhic mafiot care a ocupat din interior tara in acesti 20 ani, mai ales cu sprijinul primilor bolsevici vopsiti, bolnavi patologic ai puterii, care au condus mai tot timpul, daca nu direct si permanent tot timpul, macar partial prin tot felul de parghii create desigur ca de natura infractionala , mafiota si care prin cei 323, au blocat permanent orice incercare de asanare socio-economica.
    Dar pentru tine toate astea nu par a fi importante, important este sa evitam sa stam in fata unui judecator, noi unul care am ajuns(credem noi) pana la cer sau si mai rau(ar fi si mai grav) de teama, adica fiind noi vinovati exact cum sustin prucurorii de caz.

    Dle AN, trebuie sa ma mai mir sau am eu dreptate: nu trebuie?

  8. @arod
    ai dreptate
    blogul asta se transforma pe zi ce trece intr-un maglavit destinat divinizarii lui nastase si al celuilalt diavol, (ptiu drace ca nu trebuia sa zic asa) diavol rosu-ivan ilici iliescovici…de exemplu pe mihnea georggescu cu fiecare postare a lui zici ca are aparitii in cap de la insusi sfantul ioan care ne indeamna sa votam credincios cu ultimii comunisti ortodoxi (nu in sens religios se intelege)….ptiu drace si sa zicem o rugaciune sa nu iasa presedinte uciga-l toaca–stim noi cine…nu zicem decat ca eu diavol rosu

  9. mitrea manivela – a fost numit candidatul psd la capitala miticilor

    Incredibil acest partid : dupa ce Iliescu a rupt halci din trupul lui Marean, Geoana a trosnit tibia lu’ domnu’ doctor, concordia a dat ultima lovitura : cel mai slab candidat, scos din garaj cu kilometrajul dat peste cap, va ingropa definitiv partidul in Bucuresti. Daca preferi prostiei sau profesionalismului concordia, ai o problema : ai imbatranit! PSD este, fara nici o indoiala, un partid iesit la pensie, dupa chipul si asemanarea mentorului sau- Iliescu! Nu se mai poate face nimic (poate, doar, ceva bani, niste vile si cateva 4×4, atat!)!

  10. @Arod

    Daca dupa parerea ta cei care posteaza pe acest blog sunt doar un fel de secta a caror membrii isi intretin iluziile si au psihoze la nivel clinic, tu ce cauti de fapt aici? 😉

  11. @ Arod
    In primul rand constat ca ai vrut sa mai adaugi ceva si apoi ai schimbat subiectul. Mirosi un pic a neinfectat.
    Cum tu ai dreptul la o parere, accepta acest drept si celorlalti chiar daca nu iti convine.
    Faptul ca se comenteaza anumite teme arata ca exista oameni care au aceleasi vederi politice sau nu.
    Lumea merge inainte fara oricare din noi, chiar si fara tine. Te poti retrage pe un blog apropiat de catarge, unde sa te simti bine fiind cazut in admiratie.
    Ar trebui totusi sa constati ca intr-adevar Romania este aproape distrusa. Cat despre AN presedinte, eu l-as prefera prim-ministru ca sa incerce sa mai repare cate ceva. Cetateanul acela atat de drag tie fii sigur ca in 2009 va cadea in desuetitudine ca Constantinescu.

  12. Arod, faci un lucru extraordinar, nespecific pentru electoratul Aliantei: gandesti. Nu pot decat sa te felicit, si chiar daca acum inca nu ai ajuns la o concluzie corecta, perseverand, vei vedea nuantele de gri acolo unde vezi pete albe si negre. Desi poate par sarcastic sau ironic, te asigur ca nu sunt, ma bucur ca exista in electoratul care crede ca sustine dreapta oameni care isi pun probleme, e doar primul pas. Despre candidatura d-lui Nastase la presedintie pot sa spun ca nici nu mi s-ar parea o idee buna in acest moment. Conducerea Aliantei a distrus in asa hal economia, tot ceea ce a cladit cu greu guvernul PSD, incat nici Jean Claude Trichet daca ar deveni seful economiei si finantelor in tara asta, nu cred ca ar reusi sa repare mare lucru. Electoratul fiind needucat, ca sa folosesc un termen bland, ar vedea marasmul economic in care va intra tara asta (si din care inca nu ai vazut nimic, decit o palida repetitie odata cu recenta criza) ca fiind raspunderea puterii, chiar daca aceasta ar lua cele mai potrivite masuri.
    Rezultatele sunt consecinta faptelor (nu a vorbelor), iar faptele consecinta intentiilor. Te rog, cand vei mai merge la vot, sa analizezi candidatii folosind logica simpla de mai sus, in ambele sensuri.

  13. @Arod, cine va plateste domnule sa scrieti asa ceva?!…nu cumva sunteti membru MISA?…ori ruda cu matusa aya bogata?..Domnul Nastase, este pe val, chiar nu simtiti acest lucru ?

    Super articolul dumneavoastra.Mi-a placut.Multumesc frumos.Valoreaza cat 50, ale proprietarului de blog.

    Sper sa nu fie sters si acest mesaj.

  14. @ Draghi
    Ei, ce să caute? N-o să-ţi vină să crezi, dar rolul interpretat de personaj e de-a dreptul salutar: aşa cum la intrarea în Mânăstirea Brâncovenească de la Hurezi te întâmpină fresca ce ilustrează viziunea laică asupra iadului, aşa şi respectivul, şi alţi confraţi ce năvălesc nechemaţi cu copitele în casa omului, sunt aici pentru a ilustra… alternativa…
    În viziunea cu pricina, eu, păcătosul, păşitor p-acilea ca turist, nu ca drept-credincios, tot urmărind penibilitatea cu care unele specimene de gen predică deschiderea democratică de pe poziţii ce ar face cominterniştii sovietici să pară minţi deschise şi luminate de nimbul democraţiei şi toleranţei, ce să fac?
    Că de ieşit din mânăstire, mi-e frică să ies, că m-aşteaptă împieliţaţii la intrare, de musafir al stareţului nu pot sta la nesfârşit, crezi tălică oare că împieliţatu vrea să mă convingă să mă… călugăresc?
    Ei, iaca, ‘oi ieşi, m-oi apăra cât ‘oi putea cu bota mea de baci, că mai bine mor liber cum m-a făcut mama, decât prizonier al unei umbrele care să mă apere de pucioasa pe care o varsă prin toţi porii aceşti îngeri căzuţi…

  15. Atunci cind am abuzat de bunavointa dlui Nastase pentru a anunta publicarea proiectului meu de program, am primit din partea dlui Nastase o remarca despre vorbe si fapte. Remarca ar fi putut fi negativa la adresa mea, in sensul ca, fata de vorbele mele insirate in proiect, faptele pesediste ar conta mai mult; dar ar fi putut fi si pozitiva, in sensul ca totusi eu am facut un program, in timp ce colegii mei din partidul in care sunt membru s-au multumit sa vorbeasca. Fiindca am si eu orgoliul meu si fiindca nu am dorit ca abuzul meu pe blogul dlui Nastase sa aiba un alt final, acela al unei dispute pe programe, am preferat sa iau sensul pozitiv pentru mine al remarcii dlui Nastase. De aceea voi fi destul de potolit in ceea ce priveste documentul despre care vreau sa relatez, dar este probabil ca nu la fel voi face si pe blogul personal.
    Astazi am gasit in cutia postala scrisoarea dlui Vasile Mihalache, proaspat candidat al PSD. Oh, sa nu credeti ca dl Mihalache s-a ostenit sa-i scrie personal Instalatorului, este una dintre numeroasele copii distribuite la ceas de noapte prin sector. Stimate locuitor al sectorului 4, debuteaza imbucurator scrisoarea: asta inseamna ca pesedeul da semnalul iesirii mele din starea de vierme de sector; de acum incolo, pentru toate partidele, inclusiv pentru cel in care sunt inscris, voi fi doar stimate locuitor, drag cetatean, mult iubite si stimate elector; voi fi gratulat de peste tot. Dupa fraza asta m-am crispat: ‘Sunt Vasile Mihalache, primar al sectorului 4 in perioada 2000-2004′. Inspirat: dl Mihalache aduce aminte electorilor ceea ce probabil ei uitasera si anume ca a fost un candidat refuzat in 2004. Sar acum peste o buna parte din prima pagina, ma voi ocupa de ea zilele viitoare pe blog si ajung la partea programatica:’Eu, Vasile Mihalache, ma alatur dumneavoastra in dorinta de a ne recistiga sectorul, de a-l aduce la nivelul de civilizatie pe care il merita locuitorii lui in anul 2008′. Ce dracu’ m-am apucat eu de scris programe? Ce indicatori, ce tramvaie, ce locuri de munca? Pac, scurt: nivelul de civilizatie pe care il merita locuitorii. Lasind la o parte prima parte a frazei, care, dind de inteles ca noi am fi primarii si dl Mihalache ar dori sa se lipeasca si el si ceva din sensul acelui ‘cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista’, a doua parte a frazei zice pe scurt, va voi da ceea ce meritati, fraza cu doua intelesuri, fiindca noi cam stim, ca prostime, ce cred fruntasii politici ca am merita. Urmatorul punct programatic este si mai tare: ‘Am nevoie de dumneavoastra si de sustinerea dumneavoastra, pentru a aduce sectorul 4, locul in care traim, la nivelul anului 2008 si mai departe. Las la o parte abuzul de virgule care ar face sa rida un elev de-a VIII-a si zic: sectorul 4 oricum are un nivel al anului 2008, fiindca 2008 a sosit si a prins sectorul la un nivel oarecare. Dl Mihalache isi propune deci sa mentina nivelul anului 2008 in sector, adica sa stagneze sectorul si mai departe om vedea, fiindca nu-mi pot explica un alt sens pentru expresia ‘ si mai departe’. Mai sar peste citeva puncte ‘programatice’ ale dlui Mihalache, nu ca nu ar avea savoarea lor, ci fiindca nu vreau sa abuzez de rabdarea dumneavoastra si ajung la ultimele rinduri: ‘ Ei ne-au ciuntit pomii, ne-au distrus florile. Noi vrem sa „inflorim” sectorul! Tu decizi prin vot! Vasile Mihalache garanteaza!’ Prima fraza suna poetic. A doua fraza ma deruteaza, am senzatia ca dl Mihalache utilizeaza pluralul seniorial, fiindca nicaieri in document nu zice cine sunt ‘noi’, ci scrie despre el. Tot a doua fraza, ma face sa ma intreb daca dl Mihalache stie ca utilizarea ghilimelelor schimba sensul cuvintului ori expresiei dintre ghililmele, mergind uneori pina la a-i da un sens glumet ori contrar, ori chiar peiorativ: cum sa iau cuvintul inflorim pus intre ghilimele? O fi un citat? Indemnul ‘Tu decizi prin vot!’ e iarasi o ciudatenie: pare un indemn, dar sensul e unul neutru: ceva cum ne spunem uneori unul altuia ‘Bai, fa cum vrei!’ Iar Vasile Mihalache garanteaza copiindu-l pe Traian Basescu cu ‘garantat de Traian Basescu’. Aici il inteleg pe dl Mihalache: e cam greu sa scrii ‘garantat de Mitrea’ ori ‘garantat de Gioana’, vrind – nevrind dl Mihalache trebuie sa ia dealul in piept. Sa stiti ca nu am facut un comentariu partinic: ma astept la un document similar ca savoare si din partea candidatului PDL, care o fi el; as zice ca in siropoasele romane ca deja freamat de dorinta. Stimate domnule Nastase, cred ca ati pus pe roate activitatea departamentelor, dar se pare ca supusii dlui Vanghelie nu dau doi bani pe ea, din moment ce prefera creatiile personale de ganul celei prezentate. Poate le ziceti – candidatilor – una de dulce. Ah, desigur, e vorba de materiale de propaganda adresate omului simplu, din popor: adica incultilor, asa cum au devenit multi romani educati in cei 18 ani postrevolutionari. Ei da, s-ar putea sa ma insel eu si sa mearga: eu nu oi mai fi om simplu, din popor, fiindca mi-am facut studiile inainte de 1989. Si fiindca dl Mihalache mi-a scris, fie si in copie, ii raspund pe aceasta cale, tot in copie: stimate dle Mihalache, dupa o astfel de scrisoare nu se mai pune problema sa va votez din entuziasm; daca vreti votul meu, atunci asta o sa va coste mult de tot; sariti cu malaiul ori nu contati pe acest vot.

  16. Chiar daca nu are legatura cu subiectul postarii … nu ma pot abtine sa nu va trimit asta … e buna de sms-uri de tip CONGO

    HIPOPO-PRIMARUL BLAGA
    (balada)

    De la vama vine Blaga
    Cu osanza-i a la Spaga.

    Blaga, blaga
    Spaga blaga.
    Blaga spaga
    Blaga spaga.
    Spaga sapaga
    Blaga Blaga.
    Primaria e ca braga.

    Vrei hipopotamu’ Blaga
    Al de-ti ia taxa si spaga?

  17. @LEO – adevarat !

    Ma gandeam la forma nu la fond si la faptul ca ar trebui sa depasim ,e cazul , „FORMA FARA FOND”.
    S-auzim numai de bine !

  18. @ Rapsod
    Da’ ce te faci, că dacă vrei să-l înturnezi pe Hypo în mlaştina unde sî simti ghini, te cam rişti dacă pleci la drum cu o rabă care porneşte la… Manivelă?!

  19. Dl Nastase nu a scapat, nici dupa 1.000.000 de postari, de mesajele „in interes de serviciu”.

    @ion adrian, 8 aprilie, 6:25pm
    In primul rand felicitari Dlui Vanghelie, care te-a mai cizelat si nu mai faci greseli flagrante de ortografie. De aici probabil si simpatia pe care i-o porti in ultima vreme.
    Mai ramane problema frazelor kilometrice. Ajung la sfarsit si trebuie sa o iau de la capat, ca sa vad de unde s-a plecat.
    Un ultim amanunt: sunt 322 de „diavoli” in Parlament, nu 323.
    Trecand la fond: imi exprim satisfactia ca decizia ICCJ te-a suparat atat de tare, incat mai ai putin si scarbit de tara asta plina de „bolsevici vopsiti”, vei mai vedea o unica salvare: un harakiri.
    Eu nu-ti doresc sa parasesti viata asa brusc. Iti urez sa continui sa te chinui cu inchipuirile tale referitoare la „sistemul oligarhic mafiot”.
    Urarea finala: „Cat mai multe esecuri in campania electorala a PD-L, pentru care asuzi din greu!”

  20. @GB ,
    Dar te rog dragule, nu te mai osteni cu cititul sau ai misie si poate ca esti si platit ptr asta? Sa fie clar ca nu ma refer la AN si daca el va citi ce spun acum, cred ca ar trebui sa-i dea de gandit.
    Memoria detaliului este o caracteristica a turnatorului sau a lucratorului in diverse securitati care de care mai odioase.
    Am mai spus, cele doua meserii cele mai vechi, sunt odioase dar recunosc ca au aparut pentruca odiosi si demni de dispret si mila sunt cei care apeleaza la ele, adica o mare majoritate de vietuitoare, care se considera eronat a apartine regnului uman.
    Oricum cred ca, cu aceste cuvinte, eu pot considera definitiv incheiat un dialog direct cu matale.

  21. de ce rezolvarea acestui diferend nu poate fi conditionata de pozitia romaniei in ceea ce priveste acceptarea ucrainei in nato. sau noi suntem prea docili ptr un punct de vedere.

  22. Daca pesedistii au umblat noaptea ca huhurezii (ce-i drept e drept, oamenii au bun simt – si mie mi-ar fi rusine sa-mi arat chipul daca as fi trimis sa plantez scrisori ca aceea a dlui Mihalache), in schimb colegii mei pedelisti au aparut in puterea zilei, pe la 11 si au cadorisit cutiile de scrisori cu cite un calendar reprezentindu-l pe dl Blaga. Nu-i rau, colegii de partid considera ca mai avem ceva zile de trait, din moment ce avem nevoie de calendar. Desi imagistic si in culori frumoase, am despre calendar aproape tot atitea remarci ca despre scrisoarea dlui Mihalache, calendarul continind un remarcabil numar de neglijente care se vor acumula in subconstientul privitorului. Pe fata calendarului, dl Blaga ne apare stind la birou, cu o fata multumita, senina si zimbitoare; daca nu as fi apucat sa maninc o omleta, atunci as fi fost ispitit sa dau subiectul la cuptor. Mai sus de umarul drept al dlui Blaga se afla, pe o polita un mic tablou care reprezinta o dama cam maslinie la fata si tinind in poala, ori pe genunchi, un plod blond si gol pusca, cu putulica pudic ascunsa de o esarfa. Dama pare o meridionala maritata cu un suedez, in cazul in care plodul e al ei, oricum trebuie sa aiba ceva venituri fiindca incalzirea ca sa tii copilul la pielea goala costa cam mult; cine stie, o fi o femeie de succes. Dama se mai face remarcata prin ceva: desi hainele ei incep cu rosu la gluga, se termina in albastru la poale, amintindu-mi de ata in degrade cu care teseam noi sticlele in clasa a III-a, ori poate o fi vorba de o culoare hologram, cam cum am eu la masina. Oricum trebuie sa ai o imaginatie bogata ca sa te duca gindul ca ar putea fi vorba de Fecioara cu Pruncul. Deasupra umarului sting al dlui Blaga se vede laterala unui dulap. Biroul, ca accesoriu mai putin important, este banat de o banda portocalie pe care scrie: Vasile Blaga/Presedinte Partidul Democrat Liberal/Bucuresti. Combinatia dintre nearticulatul ‘presedinte’ si articulatul ‘partidul’ m-a dat gata de la prima vedere, ca si subtilul act de a pune ‘Bucuresti’ dedesubt, creind senzatia – mai ales celor care au auzit de subtilitatile cu care se trecea de cenzura comunista – fie si pentru moment ca dl Blaga i-ar fi luat locul dlui Boc. De dupa capul dlui Blaga se iteste o bucata de Tricolor mic in stil fanion. Inca o data, diavolul se ascunde in detalii: desi intr-un costum frumos, dl Blaga este fotografiat cu o cravata rosie, culoarea pesedistilor (neproductiv sa te arati, in perioada electorala, in culorile adversarilor politici), dar punctul culminant de-abia urmeaza: desi afiseaza o figura apropiata de idealul electoral, dl Blaga isi tine miinile impreunate in fata, pe birou: orice pampalau in materie de limbajul trupului stie ca aceasta este o atitudine defensiva, negativa, care va stirni la rindul ei o atitudine negativa pentru privitor. Din punct de vedere tehnic (zic pentru cei necunoscatori in ale fotografiei) liniile de interes intr-o fotografie, in sensul ca spre aceste linii se duce involuntar privirea, se afla cam la treimile fotografiei (ceva legat de taietura de aur), iar punctele de interes se afla la intersectiile acestor linii. In cazul acestei poze, linia superioara de interes trece, de la stinga pozei la dreapta ei, prin genunchiul damei de succes, loc unde ar trebui sa fie si putulica plodului, daca nu ar fi acoperita, parcurge fruntea dlui Blaga (nu ochii) si se pierde in dreapta parcurgund laterala dulapului. Linia inferioara de interes nu intilneste in drum decit miinile impreunate ale dlui Blaga, ceea ce face ca atentia sa se concentreze pe acest semn de atitudine non-pozitiva. Vericala stinga de interes trece prin subsuoara dlui Blaga si prin tabloul pe care l-am descris cu atita maiestrie, iar verticala de interes din dreapta trece prin aceleasi miini impreunate si se pierde prin laterala dulapului. Urmarea este ca punctele principale de interes sunt doar doua: genunchiul damei cu putulica plodului si, fatal, cele doua miini impreunate ale subiectului. Un al treilea punct ar fi pe partea interioara a cotului dlui Blaga, iar al patrulea undeva pe laterala dulapului. Urmarea este aceea ca elemente importante ale chipului dlui Blaga (ochii, fata chiar) nu apar in zonele in care s-a constatat ca fuge privirea, aceasta privire fugind imediat pe dama cu plodul si pe miinile impreunate. In concluzie, dl Blaga nu a fost pozat chiar ca la Mosi, cu fata exact in centrul pozei, dar pe aproape. Pe verso, adica in capul calendarului, o deviza: unirea face puterea iar dedesubt 2008. Deviza nu are vreo legatura nici cu poza dlui Blaga de pe avers, nici cu calendarul de dedesubt, nici cu campania electorala, e cam ca nuca in perete, iar 2008 de dedesubt da senzatia ca deviza ar fi doar pentru acest an. In josul micutei pagini, sub calendar, o adresa si o persoana de contact, Bianca Damirescu. Nici o lamurire privind legatura doamnei cu dl Blaga, cu calendarul, cu scopul pentru care am putea avea un contact cu doamna, ori cu tipul de contact pe care l-am putea avea cu dna respectiva. Sigur, ca si in cazul scrisorii dlui Mihalache, se va putea zice ca e vorba de ceva pentru omul simplu, din popor, din (ca sa citez politicienii nostri) pulimea devenita iubiti cetateni, ce iei domle totul la interpretat si la chestiuni tehnico-artistice? Asa este, aveti dreptate, de aceea va voi reda si reactia a doua vecine in virsta, femei simple din popor, la vederea calendarului. Ele au spus intr-un glas: Iar calendare?

  23. @

    Rapsod

    Foarte inspirat!
    Daca adaugai si „Foaie verde trei surcele/ Mandre-s baladele mele” erai chiar genial!

    P.S.
    Cu texte de manele, ai incercat?

  24. @

    Instalatorul

    De cand am citit comentariile tale critice despre scrisoarea lui Mihalache si calendarul lui Blaga rad fara oprire.
    Dragul meu, ai un umor fara cusur!

    P.S.
    Pe de alta parte, precizia inciziei tale dezvaluie un lucru care s-ar fi dorit cosmetizat sub (e drept, ridicole) vorbe si mesaje figurative: cei doi au tot atatea sanse de a castiga (fiecare, cursa in care s-a lansat) pe cat ar putea crea entuziasm scrisoarea lui Mihalache si pe masura „genialei” incadrari a lui Blaga in poza de pe aversul calendarului.

    Astea, da echipe de campanie, halal sa le fie!

  25. @

    Daniel

    Ai o gandire neproductiva (ca sa nu spun, paguboasa).

    In opinia ta, un personaj sau un partid politic ar trebui sa ajunga la putere doar daca economia ar fi infloritoare, nivelul de trai ridicat etc.
    In caz contrar, ar trebui sa faca tot posibilul pentru a se plasa in opozitie (vezi-Doamne pentru a nu fi asociat de populatie cu situatia generala defavorabila).

    E lesne de observat ca o atitudine ca a ta exclude efortul construirii.
    Subliniez ca precizarile mele sunt de principiu.
    Conform logicii tale, dupa „demolatori” ar trebui sa fie lasati sa vina alti „demolatori” (de teama ca electoratul sa nu-i creada „demolatori” pe cei buni).
    Asta crezi tu ca e menirea politicienilor, sa se fereasca de implicare activa?
    Din greseala in greseala spre victoria finala!

  26. @Instalatorul,
    Inteleg ca esti membru PD_L , nu spun ca nu e interesant ce scri si care postat aici devine si mai vizibil dar cred ca astea ar trebui sa le dai organizatiei tale si eventual pe blogul lui Udrea ca fiind singura din conducerea PD-l care poate fi accesata caci cum am mai spus astia nu au un sit cu adrese si contacte altele decat un prapadit de fax si un nr de telefon unde probabil ca raspunde portarul sau pompierul de servici.Si cand te gandesti ca chiar si asa voi vota cu PL-D, este destul sa te apuce jalea.

  27. @

    Arod

    MAI TRECI PE AICI, AI SCAPARI PSIHANALITICE INSTRUCTIVE!

    Ai curaj sa pui pariu cu mine ca in situatia uninominalului Adrian Nastase obtine mai multe voturi, la Bucuresti, decat ar fi obtinut (proportional) pe lista PSD?

    P.S.

    Interesanta, alaturarea (as zice, chiar asocierea) din textul tau (citez):
    ” tusea lui Basescu, junghiul lui Putin”,
    in contextul- alegoric, desigur- accederii lui Adrian Nastase la Cotroceni.
    (Lucrurile sunt ceva mai complexe dar asocierea e de exceptie).
    „Rimeza” foarte bine cu remarca lui „krudus” (din aceeasi „secta” cu tine, ca tot iti place termenul) anume ca AN e (citez) „pe val”.

    Stii mai multe decat vrei a spune- imi plac scaparile tale psihanalitice. Sunt interesante si instructive.
    Mai treci pe aici, te astept.

  28. Ion Adrian: multumesc. Am destula treaba de facut si ma misc suficient de mosnegeste ca sa nu ma pot imprastia pe prea multe bloguri: blogul meu si alte trei pe care comentez cind si cind sunt suficiente pentru timpul pe care il pot aloca. Nu am ascuns nimanui ca sunt acum la PDL, dupa ce m-am inscris in PLD si m-am fuzionat cu PD, ca si colegii mei liberali, tot asa cum nu am tinut secreta nici radacina imboldului de a redeveni militant politic. Dar daca tu doresti si ai timp sa-mi repostezi cele doua comentarii si pe alte bloguri, atunci eu nu am nimic impotriva. Cu stima.

  29. Aya: ce mai faci? Sa stii ca nici scrisoarea dlui Mihalache nu este lipsita de un aspect imagistic cu propriul umor involuntar: scrisoarea este scrisa cu caractere de culoare rosie – culoarea PSD – atunci cind se scrie despre dl Mihalache (ciudat, nu se scrie de PSD nimic, ai zice ca e textul unui independent) si cu caractere de culoare neagra atunci cind se scrie despre adversarii politici ( vezi faza: adversarii dlui Mihalache reprezinta intunericul, raul, chiar moartea,…). Numai ca numele dlui Mihalache este scris…tot cu caractere negre!

  30. Domnule AN,
    O completare – am vazut in media ce inseamna sa vorbesti fara sa ai habar – la Realitatea indeosebi. Diferendul in cauza aflat pe rolul CIJ nu priveste „insula Serpilor” decat indirect… Daca platoul este impartit cum trebuie, insula devine insignifianta…

  31. @ Păcală
    Faci bancuri cu Tândală sau ce?
    Păi platoul continental se stabileşte tocmai în funcţie de Insula Şerpilor, că doar nu pentru şerpi ne agităm! Că se stabileşte în mile marine de la ţărmul ţărilor învecinate, în cazul cu disputat de la Insula cu pricina. Că doar n-o fi insula vizată din raţiuni imobiliare…
    Deci, cam greu să fie insignifiantă…

  32. @

    Instalatorul

    Ce sa fac?
    Asist la circul general fara sa ma pot amuza. Ma intreb ce tip de simt al umorului ar trebui sa aiba cineva pentru a rade vazand ceea ce se petrece.

    Dar, scrisoarea lui Mihalache si calendarul lui Blaga, da, ma fac in continuare sa rad.
    Mister Mihalache are, bag sama- vorba ardeleanului- gusturi stedhaliene.
    In timp ce Mister Blaga s-ar vrea presedinte daca e sa ne luam dupa „mesajul subliminal” din poza.

Lasă un răspuns