41 de gânduri despre “Vineri la Slatina, sambata la Tg. Jiu

  1. V-am tot spus si o sa va mai spun pana ori se tocesc cuvintele, ori intelegeti. Dumneavoastra trebuie si aveti dreptul – castigat prin tot ce ati facut – sa mergeti in care organizatie doriti. Atitudinea aceasta de mire ofuscat nu duce la nimic bun. Altfel nu pot sa cred ca va pasa.

    Va rog sa-l felicitati, din partea mea, daca doriti, pe Adrian Paunescu, pentru prezenta de spirit, in emisiunea lui Robert Turcescu. Pur si simplu, o epoca istorica nu poate fi „radiata” si scrisa cu grafitti pe deasupra, ca un palimpsest sumbru al prostiei omenesti care nu invata niciodata nimic din ce traieste.

  2. PPS: Mai cititi (mai cititi?) blog-ul „consilierei” Alexandrescu si veti realiza ca numarul de comentarii sau vizatatori nu va fi niciodata egal cu numarul de posibili votanti. Va scufundati mai rau decat credeti, in continuare…asta e si parerea prietenului norvegian, Espen Eide, cu care v-ati intalnit azi (pardon, ieri seara).
    Pentru adevarate probleme de stanga, din perspectiva apararii, tratate fara frustrari, sau incomptenti, vezi…http://www.regjeringen.no/en/dep/fd/The-Ministry/Other-political-staff/State-Secretary-Espen-Barth-Eide/Speeches-and-articles.html?id=435215

  3. @ Nastase
    ceva off subject, dar nu lipsit de importanţă.
    înaintea emisiunii de săptămâna trecută de la Realitatea, sugeram să abordezi tema traficului infernal al Bucureştiului. în acea emisiune nu ai avut cum să abordezi cu naturalete tema, dar … timpul trece şi, după cum vezi, media a preluat-o deja ca temă majoră de dezbatere. probabil în zilele următoare, aglomeraţia care însoţeşte sărbătorile de iarnă va aduce şi mai mult în actulalitate această temă. este păcat să scapi ocazia de a marca câteva puncte pe relaţia cu bucureştenii, care, se ştie, nu-ţi sunt prieteni.

  4. Asta-i marfa de Galati, dai un leu si iei un brat!
    Vedem ca va zbateti sa reveniti, intocmai ca PRM care este, dupa propriile declaratii, ,,peste tot”. Si?…Ajuta la ceva excursiile acestea?

  5. @Cazza
    Oare nu îi sunt bucureştenii prieteni lui Năstase?! Eu sunt bucureştean şi totuşi am votat cu Năstase în 2004. Acum, e adevărat că hăhăitul prezidenţial prinde mai bine în Berceni decât în Primăverii, totuşi, am mai spus-o şi pe acest blog: ADRIAN VIDEANU ESTE CEL MAI BUN AGENT ELECTORAL AL PSD. Ceva trebuie schimbat în administrarea urbei pentru că aşa nu se mai poate!

  6. @Gabriela
    De acord, Păunescu a fost magistral! Rămăsese blocat săracul Turcescu, de obicei atât de agresiv. Şi-a găsit „naşul” (nu Radu Moraru!)
    Cât despre comunism, oricât s-ar chinui unii să îi nege realizările, mărturie stau construcţiile şi fabricile, câte au mai rămas… Bucureştii au devenit un iad, dpdv al transportului şi cred că dacă ar mai fi stânga autentică la putere, nu s-ar fi ajuns chiar aşa. Cu paleative ca Pasajul Basarab nu se poate rezolva o problemă de fond ca lipsa parcărilor şi a drumurilor.

  7. @mihneageorgescu
    las’ ca avem mall-uri la toate intersectiile..si „plaze”…si „core”…si altele..
    parca suntem o tara de nebuni..
    si culmea….prostanacii din administratie si-au dat seama ACUM(oare?…cred ca au scazut comisioanele) ca nu e tocmai ok sa construiesti galerii comerciale maaaaaaaari in oras.
    ce tzara, ce oameni…ce de shpagi…
    stii….prin „sistem” circula o vorba, in timpul mandatului de primar al ipokimenului (si nitel dupa)… cika el ar tine gaia matzu de acest pasaj intrucat banii i-a luat, de keltuit i-a keltuit..si acum sunt presiuni sa faca nenorocirea aia de lucrare….sa-si primeasca si „drumarii” banii, nu?
    oricum…slabe sperante sa salveze cineva cetatea asta…la cata nesimtire, nepricepere si foame de bani nemunciti au in gene „alesii”….greu de crezut ca se va putea redresa ceva.
    ok, se skimba garnitura la primarie…vine alt primar (marean sau ludovic…amarnica soarta…sa alegi mereu cu sila in gat),vin alti nemancati..alti consilieri care vor face „lobby” NUMAI pentru afacerile personale (nu s-a intamplat sa faca lobby pentru altceva…ii traznea al de sus…), isi vor imparti lucrarile….lucrarile vor fi executate ca si pana acum (cu tehnologii de 2 lei, in doru lelii…)…si noi vom fi la fel de nervosi si nefericiti.
    si vom scrie de zor pe blog…

  8. Domnule Adrian Nastase,

    sunteti specialist in Drept. In masura in care sunteti si informat si inteligent, nu se poate sa nu fi observat ca, de la euroalegeri si apoi, de la 1 Decembrie, avem o problema in intelegerea notiunii de „stat unitar national”. Incercarile de a „frange” Romania, de a o despica in felii (sau falii), nu e noua. In 21 decembrie 1989, cand s-a declansat miscarea populara din Bucuresti (indiferent ce alte scenarii s-au incercat, este cert ca a fost SI o miscare populara legitimata ca revolutie), la granita cu actuala Moldova erau insirate, ca margelele pe ata, sute de tancuri. Eram toti, cei nebuni de fericire ca a cazut dictatura, in Piata din fata consiliului popular din Radauti. De la Siret a venit capitanul echipei de fotbal din Radauti, de atunci, intr-o dacie neagra, a oprit cu scrasnet de frane si a strigat: Sunt tancuri la granita! Vin rusii peste noi!”. Va puteti imagina ce murmur si ce deznadejde a stranit aceasta informatie, atunci. Mai tarziu, din alte surse am aflat ca intr-adevar, asa au stat lucrurile. De ce n-au intrat atunci tancurile, cred ca numai domnul Iliescu si conducatorii armatei, de atunci, ne pot spune, daca pot sa ne spuna.
    O a doua incercare au constituit-o evenimentele de la Targu Mures din „martie negru”. Pretextul „Cofariu”, „romanii omoara unguri”, dezinformari bine gandite si bine alcatuite incat sa para spontane transmise pe fluxurile internationale de stiri, un sistem bine organizat de manipulari care sa creeze impresia ca ungurii sunt victimele romanilor, ridiculizarea ideii ca ungurii vor sa se rupa de tara, tot acest sistem a fost demontat atunci. Vrem sau nu vream, este meritul, iarasi al lui Ion Iliescu si al directorului serviciului de securitate (inca mai aveam).
    Ne confruntam astazi cu o mare provocare chiar daca suntem preocupati pana la obsesie de micile noastre griji – am fost determinati sa ne concentram strict pe traiul zilnic si sa nu mai ridicam ochii la ce se intampla „pe deasupra noastra”, sa fim surzi, orbi si muti la ce se intampla cu tara, buimaciti si de bombastica discursului prezidential.
    Laszlo Tokes a castigat un mandat de europarlamentar – sa nu uitam vizitele „turistice” ale lui Traian Basescu in Secuime, de asta vara. L-au votat romani din Calarasi, din Teleorman si mai stiu eu de unde. Au intrat in tara si in Bucuresti, ca si inainte de revolutia din decembrie 1989 (sotul meu lucra pe atunci in vama si mi-a povestit ca intrasera sute de masini straine in 15, 16, 17 18 decembrie prin vama de la Moravita, fapt neobisnuit) si acum, sute de masini cu turisti. Laszlo Tokes a fost „sprijinit” sa castige voturi si este stiut ca el este „cheia” cu care se tot incearca descuierea lacatului national. Acelasi Laszlo Tokes s-a intalnit, daca e adevarat, cu presedintele Romaniei. Daca iarasi e adevarat ce declara domnul europarlamentar Laszlo Tokes, presedintele nostru a fost de acord cu descentralizarea si autonomizarea administratiei Tinutului Secuiesc. Domnul presedinte are in minte o reorganizare teritorial administrativa care va face posibila acesta autonomie. Daca toate acestea sutn adevarate, si mai adaugam si autodeterminarea „popoarelor conlocuitoare” strecurata in discursul presedintelui de la 1 Decembrie, putem deduce, pe cale logica ce se va intampla in continuare. Vom avea un Kosovo in mijlocul Romaniei. Ca demersurile maghiarimii, din punctul ei de vedere, pare firesc, nu contestam. Dar ca presedintele Romaniei sa sustina acest demers mi se pare, asa cum scrie in Constitutia Romaniei, un act de Inalta Tradare. Ii invit pe specialistii in Drept Constitutional sa se aplece cu atentie asupra acestor fapte. Presedintele Romaniei, garantul constitutional al „statului national unitar roman” sustine un demers de saparare teritoriala si administrativa a unei minoritati. Sigur, putem merge cu gandul pana acolo incat toate acestea se vor fi intamplat deja. Adica, Tinutul Secuiesc reprezentand o parte din judetul Brasov, o parte din Vrancea, Harghita si Covasna, o parte din Bacau sa zicem ca a reusit sa se desparta administrativ si teritorial de Romania. Ce ne mai ramane de facut? Sa instalam contoare la curent electric si apometre pe Olt si pe celelalte rauri care intra in Tinutul Secuiesc.
    Romania trezeste-te!

  9. D-le Nastase,este bine ca mergeti prin tara si am convingerea ca o faceti cu folos. Oameni care au avut si au incredere in dumneavoastra simt ca le sunteti aproape. Cred ca a venit timpul ca P.S.D sa anunte ca veti candida la presedentie.

  10. @mihneageorgescu
    auzi…”Ceva trebuie schimbat în administrarea urbei pentru că aşa nu se mai poate”
    ce?
    n-a fost consiliu majoritar psd…cand era ipokimenu premar?
    si?
    a, am uitat….nu l-au lasat sa lucreze…iar el nu i-a lasat la randul lui sa lucreze…
    ce nemernicie…vai, vai…ce nemernicie….!!!!!!!!!!!!!!!
    daca VREI cu adevarat sa pui osu’ la treaba, lasi dracului politica si orgoliile ieftine si faci ceva..
    „nu au putut lucra”..
    ce convenabil….ce bine le-a fost….se simteau „blocati”..si-si vedea fiecare parte de afacerile personale…
    gazda noastra stie probabil mai multe..si sunt tare curioasa sa citesc ce idei are in acest sens (despre salvarea orasului…de pilda)
    consilieri „ilustri” trimisi de psd sa pastoreasca orasul asta nenorocit nu au facut neam cinste partidului si orasului lor.
    nici ceilalti…sa nu vorbim cu pakat…
    i-am adresat si ancai alexandrescu o intrebare pe blogul dumneaei…legat de cum crede ca noi, „muritorii” , am putea sa-i „responsabilizam” pe alesi…sa-i determinam sa tina dracului cont si de vietile noastre atunci cand planifica lucrari faraonice fara sens..
    nu pot spune ca raspunsul ancai a fost o surpriza..banuiam ca nu poate sa spuna nimic, fiindca n-are nici o idee despre ce tot palavrageam eu furioasa pe acolo… iar politicul orgolios domneste…”sa ma duc in primul rand la vot…si sa fiu atenta ce votez”
    mersi…ce simplu…m-am luminat….sunt ca un licurici vioi
    ma tot duc la vot si degeaba…
    tot cu 5 km/h merg!
    povestiri grotesti din cetatea noastra!

  11. Domnule Presedinte,

    Va asteptam cu mare placere in orasul lui Brancusi si vom fi alaturi de Dumneavoastra, fiind onorati ca ne vizitati.

    Alin

  12. Ultima ora:

    Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala in dosarul mineriadei din ’90.Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala in dosarul mineriadei unde era acuzat in legatura cu evenimentele din 13 iunie 1990 cand a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii.

    In weekend iar vom avea spectacol. Sa-i vezi pe lupii moralisti ce mai spumega!

  13. Un blogger din ce in ce mai… cool.
    Felicitari domnule Nastase !Sunt de-a dreptul uimit dar si putin gelos pe succesul dvs. in blogosfera. Se pare ca aveti cu ce dar si cu cine sa va mandriti. Veti descoperi, aici, lucruri care nu credeati ca exista. Oameni cel putin stranii. Sfaturi cel putin indraznete. Figuri triste si oameni hazlii. Unii saraci cu duhul, altii plecati de-acasa. Demult si dintotdeauna. Veti avea si satisfactii si deziluzii. Ce poate fi mai placut ,pt. dvs, ca intr-o vizita prin tara , sa zicem la Braila, sa va intalniti cu un coleg blogger. Imaginati-va : „Va salut ,domnule Nastase. Cu respect…”,”Si eu va salut. Dar cu cine am onoarea ?”.” NU ma recunoasteti ? Eu sunt instalatoru „, „Vai, ce surpriza ! Aratati de parca ati fi bibliotecaru …Dar prietenul dvs. cu barba, cine este ?”,”Aha, batranelul acela cu insigna de veteran ? El e nastyboy…A fost la Oituz, Marasti si Marasesti. De acolo are privirea de chiler ….”. In schimb veti avea parte aici, de cele mai bune sfaturi. Nici nu se putea inventa ceva mai grozav. Bloggingul asta e un fel de :’ astazi am uitat ce trebuia sa fac dar poate imi dati voi o idee” si…instantaneu va sosesc 777 de propuneri la care nici nu v-ati ganfit. E trendy, nu?
    In alta ordine de idei, ca sa nu plecati fara nici un sfat bun, dupa ce veti citi materialul meu, cred ca e timpul, asa cum spune si doamna Nastase, sa treceti pe cresterea prepelitelor, cat mai repede. Va dati seama domnule Nastase….vin oamenii aia sa va faca recensamantul, cred ca va trebui sa stati cu Salvarea la poarta,. O sa li se invarta ochii in cap alergand dupa prepelite ,ca roata comandata din Grecia de la Loteria Romana. Iar legat de colegii dvs. din Consiliul Director, nu era mai simplu sa va scrie pe blog; „Bai Adriane, nu te mai deranja sa ne deranjezi, ca te chemam noi. Lasa-ne cu popularitatea ta de blogger ,in crestere, cu tot…”
    Sanatate , d-le Nastase ! Blogging is not enough !

  14. Vineri la Bucuresti: in ziare.com, in evenimentul Zilei si desigur aici spre informarea dvs, caci sunt probleme pe care le-am mai discutat sau o sa le discutam:

    1.Criza periculoasa de incredere intre Romania si Italia(ziare.com)

    Ion adrian (2007-12-07 12:27) Ambasadorul Italiei ne da lectii de exprimare corecta (5 vizualizari)

    In permanenta, oficialii italieni, ne dau lectii de semantica politica, mai intai un reorezentant de al interpolului si acum chiar ambasadorul, ambii, referindu-se generic la cetatenii romani (cand nu se indica suplimentar si etnia)

    Textul este:

    „Diplomatul a adaugat ca cetatenii romani din Italia nu trebuie sa se simta lezati de masurile legislative luate in aceasta tara impotriva cetatenilor comunitari care comit delicte pe teritoriul Italiei.

    „Romanii trebuie sa inteleaga nevoia de securitate a italienilor. In ultimele luni s-au inregistrat valuri de delicte si infractiuni care nu pot sa nu influenteze opinia publica italiana. In acelasi timp trebuie sa intelegem cu totii ca delictul comis de un cetatean roman este totusi comis de un cetatean roman, nu de Romania”, a precizat ambasadorul Italiei la Bucuresti.

    Deci de doua ori s-a folosit sintagma de cetatean roman cand i s-a contrapus un aspect legal sau din domeniul juridic, si odata sintagma „romanii” cand acesteia i s-a contrapus sintagma „italienii”
    Deci dlor ziaristi(in marea voastra majoritate) dupa ce sunteti agramati (vezi raportul CNA) mai sunteti si inapti semantic adica logic, adica intelectual.
    Mergeti va rog la maturat strazile, pentru a aduna stirile la care va pricepeti, adica cele din canale si gropi de gunoi…la propriu si la figurat.
    In fruntea voastra, nu spun pe cine sa-i puneti, dar cred ca posturile de televiziune de partid contin cele mai multe specimene demne sa va conduca pe drumul pe care vi-l indic…

    2.Iliescu scapa de urmarire penala in dosarul Mineriadei(ziare.com)

    ion adrian (2007-12-07 12:13) Deocamdata (1 vizualizari)
    Deocamdata dragii mei ,doar deocamdata.
    De fapt cea mai mare pedeapsa ptr Iliescu si orgoliul sau este sa stea cu sabia lui damocles de-a supra capului si eventual cand face cunostinta cu unul ca mine si intinde mana aceasta sa-i fie refuzata spunand:: Nu dau mana cu un asasin

    3. Pentru stiinta dvs si cititorilor iata ce i-am raspuns azi dlui Cartarescu care se lamenta in EVZ cam asa:

    Mircea Cartarescu: „Marturisesc ca sunt foarte dezamagit de hotararea intempestiva a PD si PLD de a se unifica pentru formarea unui nou partid.”
    In Romania niciodata nu este momentul sau abia dupa ce a trecut.

    ion adrian (a…..0@yahoo.com), 2007-12-07 09:48:47
    Dle Cartarescu,
    Scriti frumos. Pamfletul Baroane din toamna lui 2004a fost demolator.
    Dar in ceea ce priveste oportunitatile de acum nu as fi asa categoric. Doar viitorul va infirma sau confirma si rostul si momentul acestui partid dar cu conditia sa-l lasam in pace, sa luam act si gata, caci repet:
    In Romania niciodata nu este momentul sau este, abia dupa ce a trecut

  15. P.S. Stimate domnule Nastase, la un milion de accesari dati de baut la toti bloggerii! Dau si eu de baut tot la un milion de accesari pe blogul meu – imi convine, am doar 135 de accesari.

  16. Am uitat. De cand ma tineam sa va intreb. Daca nu ati adormit inca ,sunt sigur ca numai dvs. puteti dezlega enigma. Ghiciti cine sunt cele doua papusele din mana lui nastyb0y si sunt gata sa ma inscriu in PSD , daca o faceti. Daca nu, nu…..Sunt sigur ca va plac glumele bune .De-aia ati si rezistat atat in picioare…Va dau un indiciu suplimentar : de unul sunt sigur ca ati auzit , celalalt sunt sigur ca a auzit de dvs..Succes maine ,la Slatina !

  17. Sa-i mai fixam putin locul in istorie dlui I.I.:

    Zicerile si actiunile pentru care I.I „binemerita” de la tara:

    1. Dupa 22 dec 89 mor aproape 1000 de tineri ucisi de „teroristi” dupa spusele lui I.I.
    A fost presedinte pana in 1996 si din 2000-2004 si nu am condamnat nici-un terorist…
    Chiar si daca, sa zicem si-au batut altii joc de el, tinandu-l pe sub mesele de la TV si stapanindu-l cu greu sa nu faca pe el de frica caci il suspectez de lasitate, nu stiu daca mai mare decat a lui Balaceanu Stolnici dar suficienta, trebuia sa lamureasca lucrurile. Nu a facut-o si atunci deduc ca ori este organizatorul scenariului criminal care a intrat in folclor sub forma: „cine a tras in noi dupa 22?, ori acceptant si deci complice direct, ori ulterior prin acoperire complice indirect.Cred ca dl Nastase aici stie mai mult decat mine. Pentru toate aceste trei ipoteze pedeapsa penala este diferita, dar exista.

    2. A vrut sa pastreze regimul comunist si sa faca un soi de glaznosti, dovezile fiind:
    – zicerea: „Ceausescu a intinat idealurile nobile ale socialismului”
    – transformarea FSN in partidul unic care sa inlocuiasca doar cu numele PCR, recuperand rangul 2 si 3 si pe secu, lucru din care a fost impiedecat de reactiile Doinei Cornea, Ana Blandiana si mitingul urias organizat in 26 ianuarie 90 de partidele istorice abia infiintate(asta a fost sansa Romaniei ca mai traiau cativa scapati din puscarii care pricepeau ce se intampla ca noi eram dusi rau. In urma mitingului s-a infiintat CPUN primul parlament desigur sabotat de ponderea enorma a FSN si replicarea prin clonare a partidelor istorce astfel incat ponderea acestora sa scada cat mai mult si totul sa fie aiurit si diversionat.
    -impiedecarea regelui Mihai sa-si revada tara cu motive idioate;
    3. A creat situatii de razboi civil care au dat Romania cu un secol inapoi(mineriada din 90 si cred ca si cea din 91), si nustiu exact ce sa spun despre Tg Mures dar cred ca Magureanu nu a fost strain deci nici Iliescu.

    Nu credeti ca este suficient pentru a intra in istorie?

  18. Felicitari!!! Era si momentul sa incepeti revenirea. O revenire in forta , un lucru bun pentru partid. Intr-adevar cred ca a sosit momentul sa va ocupati pozitia pe care o meritati in interiorul PSD-ului si sa muncim impreuna, sa facem o echipa puternica pentru a aduce PSD-ul in locul pe care il merita.”Cel din urma v-a fi cel mai bun”. Sincer va felicit si sper ca Adrian Nastase sa fie la fel ca in 2000″Cel mai bun presedinte .”
    PS: Mi-ar face o deosebita placere sa pop sta de vorba cu dvs. Va respect sincer.

  19. @Draghi,
    De mult ma gandesc ca asta ar putea fi singura lui scuza, adica am ales sa moara 1000 in loc sa moara zeci de mii …
    Da, dar cand ma gandesc ca aia 1000 erau printre cei mai cinstiti si curajosi chiar daca manipulabili si zecile de mii sunt cei ce au supt in continuare tara nu prea sunt dispus sa-i acord circumstanta asta.
    Cand ma gandesc ca daca lucrurile evoluau fara comunisti, adica cu Mihai I cu Ion Ratiu ci Coposu, cu Petre tutea(in efigie) nu am fi avut nici-o Jugoslavie… ?
    Raspunsul este mai simplu si te rog sa-mi spui tu: Cand lepra si pegra comunist-securista a fost sau a devenit altceva decat lepra si pegra comunist-securista?
    Astept, caci stiu ca esti inteligent si cultivat.

  20. PS Si sa discutam acum ceva, referitor la faptul ca sunt romani(23%) care considera ca Ceausescu a facut bine Romaniei, adica oameni care nu l-au condamnat in sinea lor la moarte asa cum l-am condamnt eu, tinand cont de copii si batranii morti de frig , de femeile animalizate si terorizate de groaza sarcinii, de scizofrenizarea populatei etc si daca si Paunescu spunea ca l-a iubit (si deci, nu ca ar facut el Paunescu, un fel de opozitie de catifea pornind ca si BuKovski de la „ca si cum ar fi”-oricum nu l-ar fi crezut nimeni) o minciuna desigur spusa azi ca sa transforme porcul domestic in porc mistret, considerand ca-si da o acoperire morala si de buna credinta unei slugarnicii scelerate similare cu a lui Vadim, si deci cand imi dau seama ca in partea cealalta stau cei ca mine care l-au condamnat in sinea lor si astia cam toti atatia(24%) rezulta ca inca nu e pace si acesta este adevaratul razboi roman -roman, un razboi care daca am fi total liberi si fara nici-o constrangere(cum s-au simtit sarbii si ceilalti o vreme in Jugoslavia, si poate la asa ceva te gandeai tu Draghi) s-ar duce poate si aevea si ar conduce la exterminarea ori a unora ori a altora. Adica are dreptate AN ca avem doua romanii dar nu cea de la tara si cea de la oras ci cea ceausista si cea care ar zvarli-o in iad pe aceasta,si de aceea poporul asta nu va avea liniste pana nu ne vom lamurii care pe care, si ce este ciudat ca cel care l-a omorat prin tradare nu este de-al meu care l-am condamnat ci tot de al lui, dar dizgratiat(asta este termenul , Iliescu a fost o sluga ceausista cazuta in dizgratie), a doua mare tragedie pentru tara, draga Draghi, si ma intreb ce naiba caut eu pe un blog intr-o disputa in zona cuvantului sau a ideii, unde cu mai mult de 50 % de aici, singura disputa adevarata si barbateasca ar fi cu arma in mana, fata in fata, fiind ei mai departe de mine si de ca gandesc eu, decat un bosiman din padurile Africii.

    Poate ca este foarte dur ce spun dar asta simt eu pentru criminalii vietii mele si al altor milioane ca mine: spanzuratoarea.

  21. @Ion Adrian

    Ca sa iti pot raspunde la intrebare, trebuie sa cadem de comun acord asupra sensului in care folosim cuvantul „comunist”.

    Banuiesc ca il folosim in sens diferit. Din modul in care il folosesti tu cred ca el se refera mai degraba la dictatura lui Ceausescu. Sensul originar este insa un altul. Gandeste-te mai degraba la kibutzurile din Israel.

    Daca ti-ai facut testul de la http://www.politicalcompass.org/ ai observat probabil ca avem doua axe. Cea verticala care determina in ce masura accepti sau respingi autoritarismul (in spetza dictatura), pe cand cea orizontala spune ceva despre distributia bunastarii (stanga – bunastarea e repartizata mai egal intre membrii populatiei, dreapta mai inegal, adica se accepta diferente foarte mari intre bogati si saraci).

    Tu folosesti termenul de „comunist” pentru a te pozitiona pe axa verticala. In general insa termenul e folosit pentru a te pozitiona pe cea orizontala.

    In stanga sus il avem pe Stalin, in dreapta sus il avem pe Hitler, in stanga jos il avem pe Gandhi, in stanga jos ii avem pe neoliberali.

    Banuiesc, din formularea ta „lepra si pegra comunisto-securista”, ca pe tine te deranjeaza mai degraba autoritarismul, dictatura, si nu neaparat distribuirea mai egala a avutiei tzarii.

    Iliescu a actionat ca un om cu convingeri de stanga anti-autoritare. Ceausescu a reprezentat, mai ales in ultima perioada a vietzii, stanga autoritara. Ceausescu a fost un fel de Stalin, pe cand Iliescu a fost mai degraba un fel de Gandhi.

    Daca proiectezi imaginea de mai sus pe scena politicii externe, si asta neaparat in contextul specific anilor ’90 – cel al reasezarii zonelor de influentza, cred ca vei intelege mai bine ce am vrut sa spun cand am afirmat ca fara Iliescu Romania s-ar fi aflat in situatia Yugoslaviei.

  22. Draghi, vei avea raspunsul care se cere mai elaborat si-ti multumesc ca-mi oferi ocazia si dupa ce voi face ce-am promis mai demult, adica referirea la Codul Penal iarasi un text ce se cere elaborat si pe care sper sa-l scriu azi-maine.
    Aceasta ocazie o asteptam de la Nastase de cand am intrat pe blog(iunie-iulie?) dar la intrebarea mea de a se pozitiona chiar si intr-un asemenea sistem de coordonate care este cel mai facil si primul la care te poti gandi el a fugit, desi probabil ca daca raspundea ar fi spus ceva in genul tau dar probabil ca nu a vrut sa riste raspunsul pe care tu, care esti de buna credinta chiar il doresti

  23. Draghi, vei avea raspunsul care se cere mai elaborat si-ti multumesc ca-mi oferi ocazia si dupa ce voi face ce-am promis mai demult, adica referirea la Codul Penal iarasi un text ce se cere elaborat si pe care sper sa-l scriu azi-maine.
    Aceasta ocazie o asteptam de la Nastase de cand am intrat pe blog(iunie-iulie?) dar la intrebarea mea de a se pozitiona chiar si intr-un asemenea sistem de coordonate care este cel mai facil si primul la care te poti gandi el a fugit, desi probabil ca daca raspundea ar fi spus ceva in genul tau dar probabil ca nu a vrut sa riste raspunsul pe care tu, care esti de buna credinta chiar il doresti.
    Dar ceva tot pot sa-ti raspund: Da, ma refer daca e sa discut despre ce era bine sa se intample la noi, ca acestea sa se fi intamplat fara nici-un comunist roman de la stalinisti, ceausisti, cominternisti, trotzkisti si pana la gramscieni, lucacszieni, iliescieni-magureni-mirceapascuieni si alti salvatori neocomunisti(vezi grupul care a editat ceva pe la Stefan Gheorghiu) ci cu cei din aluatul lui Tutea, adica cei de buna credinta dar si cu inteligenta reala(nu un schimbator de culori oportunist ca Silviu Brucan).
    Poate ca l-as fi acceptat pe un economist bun, ma refer la Barladeanu, care nu a murit fara as face mea culpa si fara sa recunoasca, ca el s-a inselet cu totul in ceea ce priveste ideologia de stanga sustinuta(socialista-comunista, nu a spus ceausista si nu a vorbit nimic despre intinarea a ceva nobil) si ca dreptate au avut Ratiu , Coposu si cei ca acestia, cei pe care si el i-a bagat in puscarii…

  24. @Draghi,
    Am facut testul tau desi sunt multe propozitii la care raspunsul era si asa si asa motiv ptr care l-am dat pe cel mai potrivit unei situatii actuale nu principial ci pragmatic.
    Deci pentru mine testul este prost dar asa a iesit:

    Economic Left/Right: -3.00
    Social Libertarian/Authoritarian: -1.03

    Eu personal cred ca daca problemele ar fi corect puse, m-as regasi in origine, caci atunci cand am dat raspunsurile categorice cu da nu acolo unnde raspunsul meu era asa si asa am imtit ca sunt impins usor spre stanga si spre libertarian

  25. PS: De fapt eu stiu ce inseamna a treia cale si deci nu ma pot regasi corect intr-o impartire si clasificare care opereaza cu notiunile de stanga dreapta de autoritarism sau liberarianism care au caractere care nu se leaga toate cu cele cu care operez eu.

  26. @PPS Si cand vorbim de teroare, de milioane de morti si puscariasi sau numai de 1000, dupa conjunctura, nu mai este vorba de cele patru cadrane ci de cod penal, puscarie pe viata sau spanzuratoare dupa legile locului…

  27. @Ion Adrian

    … ups… mi-a alunecat degetul… 😀

    Deci sunt doar putin mai de stanga in comparatie cu tine, insa mai „libertarian” (chiar asa, care e cuvantul corect in romaneste?). Interesant ca inainte de a-mi face testul eu credeam ca m-as situa in cadranul din dreapta jos. Am invitat si membrii unui alt forum sa faca testul, si aproape toti s-au situat in stanga jos. Avea dreptate Iliescu cand spunea ca „romanii sunt de stanga”…

    Cred ca trebuie sa privim adevarul in fatza si nu sa ne amagim sau sa ne lasam amagitzi ca suntem altceva decat ceea ce suntem.

    Desigur putem sa concepem si sisteme de cooronate mai complexe, de exemplu putem adauga a treia axa, pe langa economic si social, de ex. atitudinea fatza de religie, sau a patra daca putem vizualiza un hypercub 😉 s.a.m.d., insa nu cred ca astfel de reprezentari ar fi foarte intuitive.

    Cum am mai spus, dupa mine frontul principal in Romania de azi nu e intre dreapta si stanga ci intre o societate moderna si una retrogada.

    Desigur faptul ca eu prefer o abordare mai putin ideologica nu inseamna ca putem merge pana intr-acolo incat sa ne declaram socialisti de stanga inainte de alegeri si populari de drepta dupa. Asta e excrocherie electorala, si dupa parerea mea ar trebuie interzisa prin lege. Altfel cine imi garanteaza ca daca vreun sheic arab ii face cadou fetitzei Alesului un iaht, acesta nu o sa proclame Romania califat islamic si o sa declare Islamul singura religie legala? Cu alte cuvinte flexibilitatea ideologica nu are voie sa degenereze in prostitutie politica.

    Inteleg ca tu vezi in autoritarism solutia la reducerea criminalitatzii. De inteles, si probabil e vorba si de o mica doza de deformare profesionala, am inteles ca esti procuror, nu-i asa? Eu sunt insa de parere ca a ceda in fatza tentatiei totalitarismului nu e bine, aduce intotdeauna rezultate, daca aduce, pe termen scurt. Si dupa cum sugereaza rezultatele testului amintit e contrara specificului romanesc.

    Probabil stii mai bine ca mine ca legile cele mai bune sunt cele acceptate si considerate necesare si firesti de marea majoritate a populatiei. De exemplu legea de pe timpul lui Ceausescu care condamna la puscarie tzaranii care adunau resturile neculese de combine era dupa parerea ta o lege buna?

    Ne-am departat de tema de la care pornisem. Revin.

    Iliescu a insemnat enorm pentru Romania pentru ca a reusit sa imprime o stare de calm si stabilitate intr-o perioada critica, de redistributie a sferelor de influentza.

    Guvernarea Nastase a facut primii pasi in directia modernizarii Romaniei. Cu niste succese exceptionale, incontestabile.

    Guvernarea portocalie si in special Basescu risca sa anuleze toate aceste realizari.

    Am pierdut trei ain in care puteam sa folosim sinergia aderarii la UE pentru a ne moderniza. In curand va incepe din nou dezmatzul. Rusia, China, UE, arabii, SUA, toti vor sa amestece din nou cartile. In cadrul natiunilor, prin repartizarea tot mai nedreapta a avutiei nationale, tensiunile cresc. Si exact in faza asta Basescu si acolitzii lui dinamiteaza credibilitatea institutiilor statului, provoaca sau gestioneaza lamentabil crize internationale, reface dictatura Ceausista…

    Daca nu ii oprim, riscam sa pierdem tot ce am obtinut cu atatea eforturi. Si pentru ce? Pentru o iluzie legata de dreptate intr-un sistem unde nu dreptatea e pe primul loc? Pentru capra vecinului?

  28. 1.Testul ti-am spus are destule intrebari prost puse si deci nu e cocludent ptr mine.
    2. Nu sunt procuror dar mi-ar place sa fiu…un an…

Lasă un răspuns